Kul om författare och bloggare

silkesmasken

 

 

 


Robert Galbraith
(J.K. Rowling): Silkesmasken. Niklas Falk läser (20 timmar 35 min).

Silkesmasken är den andra boken om privatdetektiven Cormoran Strike och hans assistent Robin. Första boken i serien heter Gökens rop och den gillade jag skarpt och skrev om här.

Den här gången får Strike och Robin röra sig i kretsar kring förläggare, agenter och författare – många av dem gestaltas som egoistiska och pompösa och jag anar att Rowling har haft väldigt kul när hon skrev.

Romanförfattaren Owen Quine har försvunnit och hans fru anlitar Strike. Först tror vi att han bara har tagit in på ett hotell med någon älskarinna. Det har hänt förr. Men till saken hör att Quine har avslutat ett manus som innehåller avskyvärda beskrivningar av nästan alla han känner. Det finns många som vill hindra en publicering. Strike hittar honom till sist, brutalt mördad enligt samma ritualer som i bokmanuset.

Intrigen är bra men återigen är det detektiven och hans assistent som gör att boken är som skapad för sträcklyssning.

Ur boken:

”Har du någon aning om, sa Elisabeth (en agent) strävt, hur många människor som tror att de kan skriva. Du kan inte föreställa dig hur mycket skräp jag får ta emot. Dag ut och dag in.”

I en scen har Robin upptäckt att en av författarna har en blogg. I den skriver författaren om sin syster som dött i cancer och om sin älskare (som är den person som har försvunnit.)

”Varför gör folk så här, undrade Strike.
Bloggar, menar du, frågade Robin. Jag vet inte. Var det inte någon som sa att ett outforskat liv inte är värt att leva?
Jo. Platon, sa Strike. Men det här är inte att utforska ett liv. Det här är att hänga ut det.”

Kul, tycker jag.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Kul om författare och bloggare

 1. Carola skriver:

  Kan verkligen tänka mig att hon hade kul när hon skrev de där dialogerna. Antar att det första citatet stämmer väl med verkligheten :p 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Ethel skriver:

  Två roliga citat. Jag ler som mest när jag läser det första :-). Tack för tipsen!

  Gillad av 1 person

 3. Pia Widlund skriver:

  Haha, en å annan sanning kom…

  Gillad av 1 person

 4. Eva-Lisa skriver:

  Jag måste komma mig för att läsa hennes deckare 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Bara hittepå skriver:

  Jag började på Rowlings A Casual Vacancy, men tyckte den var så där. Denna verkar mer lovande! Det jag framför allt gillade med Harry Potter var just den där skrivglädjen som lyste igenom, att man riktigt kände hennes entusiasm för alla knasiga namn och detaljer. Här verkar hon ha fått tillfälle att utnyttja samma skrivglädje i ett annat sammanhang.

  Gillad av 1 person

 6. Eva Karlsson skriver:

  Den du nämner har jag inte läst. Men, som jag har tjatat om många gånger nu, gillar jag verkligen karaktärerna i den här serien. I första boken Gökens rop lär detektiven och hans assistent känna varandra. Förutom karaktärerna är det Londonmiljön och hennes skrivglädje som är den stora behållningen.

  Gilla

 7. Katarina skriver:

  Jag har köpt pocketversionen av den första boken, den du skrev om nyligen. Ser fram emot att läsa den då jag aldrig läst något av henne tidigare.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s