Vitsen och vinsten med synopsis

graslokTill slut fick jag ihop ett tvåsidigt synopsis. När jag beskrev huvudpersonens drivkrafter, val och utveckling kändes det lovande. När jag beskrev handlingen kändes den … nja.

Jag har ju vetat sedan länge att jag, för att bena ut saker och ting, vinner mycket på att skriva ner problemet så att jag kan läsa det utifrån, det är delvis därför som jag har bloggen, men jag hade ändå inte tänkt på att ett synopsis gör samma sak för en.

Jag fortsatte skriva på romanen och det var roligt och det flöt på men det där med handlingen skavde. Sedan kom en period då jag inte hann skriva – vilket visade sig vara det bästa. För nu när jag är hemma i vardagen igen ser jag tydligt att jag måste stryka stora delar. MEN det som bli kvar kommer att bli super (tycker jag i dag i alla fall).

P.S. Den klippta gräslöken på bilden får symbolisera manus 2 :-). Snart har den växt upp igen och då blommar den kanske till och med. Jag har även ändrat bloggens namn, bara så där, och underrubriken också.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Vitsen och vinsten med synopsis

 1. Eva-Lisa skriver:

  Det finns alltid något i manuset som man kan använda sig av även om man måste stryka en del 🙂
  Heja, heja! Här kämpar vi vidare med husmålningen. Önskar att det fanns en lättsam lösning kring det problemet också 😉

  Gillad av 1 person

 2. Carola skriver:

  Sammanfattningar av manus har den goda förmågan att avslöja eventuella brister. Inte alla men i alla fall några. Särskilt det där med om handlingen håller. Pauser är också bra har jag lärt mig. Jag är en sån där som inte får skynda fram i någonting för jag behöver tiden att upptäcka det varför saker skaver. Att det skaver överhuvudtaget ibland. Härligt att du känner så positivt inför förändringarna av manuset! 🙂 Magkänslan är den bästa kompassen. Heja dig!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack så mycket för påhejandet! Det behöver jag 🙂
   Jag skulle gärna vilja skynda på nu så att jag hinner tills jag ska söka kursen men av erfarenhet vet jag att jag inte kan forcera fram en text – om jag ska bli nöjd med den. Men jag ska i alla fall försöka skriva (nästan) varje dag ända fram till målet.
   Hoppas det går bra för dig också.

   Gillad av 1 person

 3. Skriviver skriver:

  Ja, alltså det där med handlingen, varför ska det vara så svårt? Det känns som att det borde vara lätt, men istället är det alltid det svåraste. Skönt att du är inställd på att låta det ta tid, det är ju det enda vettiga sättet 🙂 Lycka till med det, jag är övertygad om att det blir super!

  Gillad av 1 person

 4. Eva Karlsson skriver:

  Vad skönt att höra att du också tycker att handlingen är det svåraste. Jag trodde ”alla andra” hade lättast för den delen. Det är ju på något sätt därför man påbörjar en ny roman, för att man har en historia att berätta.
  Ja, det måste få ta sin tid. Men samtidigt får jag inte lägga ner när det känns trögt eller när tvivlet kommer.
  Önskar dig lycka till med försäljning och nyköp av bostad.

  Gilla

 5. Katarina skriver:

  Jag håller med, att skriva är ett bra sätt att strukturera upp sina tankar. Och det blir väl aldrig så tydligt om handlingen funkar som när man ska skriva ner den! 😮 Plötsligt inser man att man bara har en början och ett slut och inget däremellan. Jo, det har man varit med om. Ibland kan handlingen behöva mogna fram lite. Bra när man får en ögonöppnare iaf.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   En ögonöppnare blev det verkligen. Ja, helt plötsligt är jag tacksam för att jag ”tvingades” strukturera och få ner manuset i kortform. Börjar förstå hur de som alltid först skriver synopsis menar 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Susanne Olars skriver:

  Allt som får igång tankarna är positivt, även om man kan svära en stund när det leder fram till jobbiga strykningar och långa omarbetningar 🙂 Gillar skarpt din namn- och underrubriksförändring, blev ju kanonbra och mitt i prick! Högsta betyg från mig! 😀

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack, vad kul att du gillar ändringen. Först fick jag en smärre chock när jag såg mitt namn så stort – men det är väl bara att vänja sig till dess det ska stå på en bok 🙂

   Gilla

 7. Pia Widlund skriver:

  Ahh, gräslök på knäckemacka är det bästa som finns, har massor på landet! Japp, stryka och skriva om… det är man ganska van vid nu. Kul med nytt namn!!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Håller med, gräslök är smaskens.
   Javisst är man van vid att stryka och att skriva om … först är det jobbigt men efteråt känns det som att man äntligen har städat ur garderoben x 2.

   Gilla

 8. Anna/notonmusic skriver:

  Oj namnbyte! Förnyelsens vindar utöver de nordanvindar som åtminstone härjat hos oss i södra Dalarna idag! Synopsis tycker jag är jättesvårt men jag tror verkligen att det är bra att göra! Kanske kan man öva upp sig med tiden?

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Vindarna är huttrande kalla här också. Men det ser bedrägligt härligt ut därute. Det får bli jacka på igen.
   Jag tror att man kan öva upp sig med att skriva synopsis, känns så i alla fall när jag håller på. Jag fick ju så bra tips när jag skrev om detta häromveckan och de har jag tagit vara på.
   Kul att du tittade in, Anna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s