”Ändå måste det skrivas”

Författaren Maria Gummesson (i Att skriva börjar här) menar att en del texter kanske måste skrivas för övnings skull, precis som en musiker måste öva i timmar varje dag för att utvecklas. ”… ibland under det dagliga övandet uppstår kanhända plötsligt en harmoni att ta vara på, idén till en komposition som håller, nya insikter om vad man vill uttrycka och varför.”

Hon säger de förlösande orden:

”Att man skriver bra betyder inte att allt man skriver är bra. Ändå måste det skrivas.”

Under tidens gång med min berättelse om Tuva har jag fått flera insikter. I början av året insåg jag varför texten tog så lång tid på sig att skriva: den väntande på min utveckling. När jag sedan var klar förstod jag att jag hade skrivit den till mig själv. Budskapet, som jag inte visste fanns tidigare, var att jag måste lära mig att skilja på handling och människa för att må bra.

Allt var påhitt, ändå var det tvunget att skrivas.

Lite så känner jag med nuvarande manus också. Jag har ju tvivlat på storyn, just nu gör jag det inte, jag bara vet att jag måste skriva den.

Även om inga förlag är intresserade så gör jag det här för mig själv. I min värld blir det väldigt bra och angeläget.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till ”Ändå måste det skrivas”

  1. Carola skriver:

    Exakt! Mycket bra formulerat! 🙂 Precis vad jag också kom fram till för några månader sedan. 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Eva-Lisa skriver:

    Håller med Carola, bra formulerat!
    När det gäller skrivandet handlar det kanske ofta om att vi skriver det vi själva skulle vilja läsa. Det kanske är därför tvivlen slår till mellan varven? För att vi är osäkra på om någon annan möjligen också kommer att finna det vi skrivit intresseväckande.

    Gillad av 2 personer

  3. Pia Widlund skriver:

    Visst är det så. Jag bloggar mycket för att tvinga mig själv att hålla igång mitt skrivande. Att behöva öppna datorn osv. Allt man skriver är verkligen inte bra, men det är en bra övning!

    Gillad av 1 person

  4. Susanne Olars skriver:

    Känner igen mig så väl! All tid jag har lagt ner på romanen om Lilian (jag har ju för bövelen till och med skrivit den i två olika versioner…) i tron att målet var att skicka till förlag mynnade istället ut i en massa nya insikter om mig själv. Bland annat insikten att jag inte alls har lust att skicka till förlag. Det var skrivandet jag behövde. Härligt när man väl kommer på hur det ligger till, och ännu härligare att jag kan ändra mig och plocka fram manusen igen om jag får lust. Eller kanske låta Lilian komma igen i en tredje version 😀

    Gillad av 1 person

    • Eva Karlsson skriver:

      Underbart att känna så, att det var skrivandet du behövde och inte publiceringsbiten, och att du inte känner press från vare sig dig själv eller från andra. Toppen. Grattis! Men vem vet när du har sprungit runt i skogen ett år till och lyssnat på ännu ett gäng med bra böcker – då är det kanske dags för den tredje versionen 🙂

      Gilla

  5. Bara hittepå skriver:

    Precis så! Dessutom är det ett utmärkt sätt att lura hjärnan när den sätter igång med sin prestationsångest. “Det här? Nej men det här är inte min RIKTIGA roman. Den är bara en ÖVNINGSUPPGIFT”. Jag har upptäckt att jag skriver både bättre och mer (och har mycket roligare!) när jag fokuserar mer på vad jag lär mig om skrivande och mindre på vad slutprodukten blir.

    Vad tycker du förresten i övrigt om Att skriva börja här? Är den värd att skriva upp på önskelistan?

    Gillad av 1 person

    • Eva Karlsson skriver:

      Ja, man får använda alla knep för att lura iväg prestationsångesten som anfaller då och då 🙂
      Boken vänder sig till unga som vill skriva (så varför jag köpte den för ett antal år sedan vet jag inte 🙂 ) Den innehåller intervjuer med författare och en massa citat som är rätt bra. Till exempel ”Det är viktigare för den som skriver att ha glöd än att vara duktig på punkt och komma.” Eller citatet som jag använde i blogginlägget. Skrivtipsen är bra men ganska basic. Efter vad jag förstår så brukar du läsa mer avancerade handböcker.

      Gilla

      • Bara hittepå skriver:

        Jo, det stämmer att jag gärna läser mer specialiserade skrivböcker, men det absolut viktigaste när det gäller skrivråd är att de får en att vilja skriva (om), tycker jag och där kan grundläggande råd i kärnfull form vara nog så viktiga. Gillar det där med glöden.

        Gillad av 1 person

      • Eva Karlsson skriver:

        Håller med om det viktigaste är att skrivråden ger inspiration. Det var länge sedan jag läste den här men den hör till de handböcker som jag gärna bläddrar i då och då.

        Gilla

Lämna en kommentar