Bästa teveserien, bästa böckerna, bästa filmen (första halvåret 2016)

Skärmavbild 2016-06-29 kl. 21.36.38

Bästa teveserien: NARCOS

Jag var i Bogotá för sex år sedan och intervjuade ett antal starka, fantastiska kvinnor som jobbade fackligt trots hot och trakasserier. Både kvinnorna och staden gjorde stort intryck på mig och till en början ville jag se serien bara för att se det jag mindes.

Wagner Moura spelar den colombianska gangstern och knarkkungen Pablo Escobar så karismatiskt bra att jag fastnar totalt. Escobar byggde upp ett imperium och blev en av världens rikaste människor. Men hur är det möjligt att han kan vara så öm och familjekär och ge bort massor av pengar till fattiga samtidigt som han helt samvetslöst tar livet av alla som står i vägen för hans framgång?

Säsong 2 kommer på Netflix i höst.

Carol

 

 

 

 

 

Bästa biofilmen: CAROL

En romantisk dramafilm som baseras på romanen Carol av Patricia Highsmith. Den utspelar sig i femtiotalets New York. Överklassdamen Carol (Cate Blanchett) går till ett varuhus för att handla en present till sitt barn och blir blixtförälskad i expediten Therese (Rooney Mara). Medvetet lämnar hon kvar sina handskar.

Det strålar om kvinnorna och blixtrar mellan dem, bästa kemin mellan två skådespelare som jag sett på länge, och de inleder en relation trots risken att bli utstötta av sin omgivning.

Angeläget och väldigt bra.

jag ger dig solenonska-kostar-ingenting

 

 

 

 

Bästa böckerna: JAG GER DIG SOLEN och ÖNSKA KOSTAR INGENTING

Jag kan inte bestämma mig. Det får bli två böcker. Jag ger dig solen av Jandy Nelson skrev jag om här. Det är en ungdomsbok men är till för alla som varit unga och som vill beröras. Så fint skriven att jag blir avundsjuk.

Första delen i Sara Lövestams serie om Kouplan heter Sanning med modifikation och den skulle ha toppat min lista om jag inte hade läst hennes andra Önska kostar ingenting. Den är faktiskt ännu bättre och nu får vi också veta mer om Kouplan, den papperslösa flyktingen som försöker livnära sig som detektiv men som mest får plocka tomflaskor. Den här gången hjälper Kouplan ett kvinnligt borgarråd som har blivit sol- och vårad av sin älskarinna. Turerna går hit och dit och läsaren blir hela tiden överraskad. Det är smart, vackert, angeläget (mitt nya favoritord tydligen) och Lövestam är den bästa av ambassadörer för både flyktingar och hbtq-personer. Och hurra, vad bra hon gör det!

Bästa skrivupplevelserna: MITT FLOW I VINTRAS 

Jag trodde inte att det kunde ta slut, jag skrev, kom på lösningar och finurligheter, skrev mer och mer och mådde så bra. Att jag lyckades bli så klar att jag skickade in till förlag är jag också nöjd med förstås, men det är ändå veckorna när allt flöt på som slår det övriga.

Inputen utifrån bidrog till mitt flow: Förutom många bra böcker och teveserier var jag på fyra författarevent – två bokreleaser, en debutantkväll och ett frukostmöte.

P.S. Åh, vad roligt det var att göra en lista. Det kommer jag säkert att göra igen. Nu önskar jag en trevlig helg. Må solen lysa och badvattnet bli allt varmare.

Detta inlägg publicerades i bra läsning, okategoriserat. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Bästa teveserien, bästa böckerna, bästa filmen (första halvåret 2016)

 1. Eva-Lisa skriver:

  Vad skoj med en lista på böcker, filmer och om skrivandet! 🙂
  Pablo har jag bloggat om här https://dezmin.wordpress.com/2013/03/30/pablo-escobar/ OBS! Varning för spolier i slutet, så om du inte sett serien färdigt kanske du ska låta bli att läsa inlägget 🙂
  Önskar dig en supertrevlig helg med varmt badvatten! 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Ethel skriver:

  Tänker verkligen se den serien! Har sett en dokumentär om honom och hans familj. Tack för tipset inför sommarens ledighet.

  Carol har jag sett. Håller med dig, verkligen sevärd.
  Och böckerna verkar fina. Har förstås hört talas om Lövestams böcker. Nu vill jag läsa dem!

  Kul att få läsa din lista!
  Jag har förresten skrivit om coachning nu, eller snarare hur mitt manus blev till med hjälp av coacher. Fråga gärna om jag inte har svarat på det du var intresserad av att veta.

  Önskar dig också en skön helg. Lär bli regn, iaf här på västkusten.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Glömde att säga att det blir fyra böcker om Kouplan. Om jag inte misstar mig så kommer trean i höst (Lövestam är grym på att producera).
   Vad roligt, nu har jag läst ditt intressanta inlägg om coachning. Jag vet ännu inte hur det blir för min del. Antingen höstkursen eller coachning.

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Under tiden jag väntar på förlagens svar har jag börjat på en fortsättning på manuset. Men jag känner att det är svårt med lusten just nu. Kanske för att jag väntar…

    Vad blir det för höstkurs om det blir kurs? Den du berättade om tidigare där du skulle formulera en spännande synopsis?

    Jag hoppas att du inte tyckte att det var jobbigt med det att Johanna la ut länken till min blogg om skrivandet igår. Du kom ju med som ”oskyldig”. Jag fick en liten chock först, sen tyckte jag att det var rätt kul. Och Johanna fick faktiskt bra reklam, eller hur?

    Gillad av 1 person

 3. Eva Karlsson skriver:

  Jag gjorde likadant och påbörjade en fortsättning på det manus jag skickade iväg. Men det gick trögt och när jag försökte formulera ”ett spännande synopsis” upptäckte jag att jag måste ta bort en person och en delhandling och det var just den bit som skulle ha varit fortsättningen från föregående manus. Över huvud taget är det jag jobbar med nu ett gammalt manus som påminner om ett lapptäcke och jag är inte säker på om jag är på rätt kurs nu heller. Om jag får det så pass klart att jag kan söka kursen återstår att se. Och ja, det är den kurs som jag har berättat om tidigare – vill fortfarande gå den.
  Haha, det gjorde mig ingenting att Johanna Wistrand fångade upp inlägget. Tyckte det var kul. Jag har förresten bloggat om hennes synpunkter på mitt manus och gjort två intervjuer med henne – som spökskrivare och som lektör.

  Gilla

 4. Katarina skriver:

  Kul inlägg och ditt ordval väckte tankar och frågor hos mig.
  Det här med angeläget… Blir en bok automatiskt bättre eller mer värdefull för att ämnet är angeläget? Och vilka är då de ämnen som är tillräckligt angelägna för att öka en boks värde?
  Den andra frågeställningen jag fick kommer jag skriva ett eget blogginlägg om, så tack för inspirationen. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Vilken bra fråga! För mig betyder ”angeläget” en kombination av ”engagerande” och ”en brännande fråga”. Jag antar att förlagen letar efter angelägna böcker, som läsare räcker det för mig att boken engagerar på ett eller annat sätt. Men ibland stöter jag på den här kombinationen att jag blir både berörd och berikad och att jag när jag har läst klart tycker mig ha blivit mer medkännande eller klokare.
   Vilken ämnen ökar en boks värde? Det måste vara det som läsaren tycker är viktigt och intressant. För mig är det när till exempel orättvisor blir belysta – det här ska finnas mellan raderna i boken, inte vara dess huvudmål – av människor som inte fötts i rätt land, i rätt kropp, i rätt sociala sammanhang, i rätt … och så vidare. Hur de har det och hur de handskas med sina liv och hur de förhoppningsvis kan plocka fram den styrka vi alla har inom oss.
   Ja, där kom jag in på styrka – ser att du bloggar om ”starka kvinnor” som olyckligtvis låter som en klyscha. När jag skrev om starka kvinnor här ovan menar jag verkligen att de är starka. Trots att de hotas med en kula i huvudet fortsätter de jobba för det de tror på. Jag sätter inte likhetstecken mellan starka och duktiga. Jag har ingen aning om hur de är i privatlivet, de kan skrika åt barnen och slarva bort lönen, men när det gäller det de tror på följer de sitt hjärta.

   Gillad av 1 person

 5. Pia Widlund skriver:

  Kul med lista på mer än böcker. Jag måste ta tag i Lövenstams böcker, men har några andra att läsa ut först!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s