Linda Olsson x 2

Va? Skriver Linda Olsson i thrillergenren? Jag befann mig på Akademibokhandeln, hade köpt en present och såg nu på pockethyllan att hon, tillsammans med en annan författare, hade gjort det.

Jag var lite tuned in på henne för jag hade precis lyssnat på En syster i mitt hus, som en syster i mitt husutspelar sig i norra Spanien, vid kusten. Den handlar om två systrar som har mycket obearbetat när de efter år av tystnad träffas igen. De är stela, rentav aggressiva, men de börjar ändå att tala med varandra medan de promenerar eller sitter på den ena systerns takterrass. Minnena från barndomen rivs upp och de har så olika sanningar, inte minst om den tredje systern som är död.

Och nu har jag läst klart thrillern, som jag nog hellre vill kalla spänningsroman. Jag gillar båda böckerna, fast på olika sätt.

ingenting-ar-glomtLinda Olsson & Thomas Sainsbury, som tillsammans skriver under pseudonymen Adam Sarafis: Ingenting är glömt.

En man hittas död på ett bibliotek i Auckland, Nya Zeeland. Självmord eller olycka anser polisen och avskriver ärendet. Men mannens bästa vän Jade är säker på att det är mord. Han var ju glad och kär! Och han skrev på ett bokmanus som skulle slå världen med häpnad.

Jade kontaktar Sam som lever isolerat och numera jobbar som bilmekaniker. Hon har hört att han har hjälpt andra och han börjar nysta i fallet.

En annan viktig person i berättelsen är Lynette, den bäst ansedda ekonomijournalisten i landet. Hon undersöker några framgångsrika personer i den politiska makteliten som har en del att dölja, och eftersom hon och Sam känner varandra försöker de också hjälpa varandra.

Boken är välskriven, karaktärerna intressanta, även om de är för många att hålla reda på i början och ska jag vara ärlig hänger jag inte riktigt med i alla turer. Men det gör mig ingenting, det får vara lite gåtfullt, jag gillar det. Jag tycker också om att det finns information om Nya Zeeland instoppat här och var. Till exempel att man nu har höjt tiden för att söka och få medborgarskap från tre till fem år. Och att man måste ta bilen även om man är på sniskan: ”I vilket annat land som helst skulle det finnas bussar och tåg i en så stor stad som den här, tänkte hon, men i Auckland måste man ha bil för att ta sig runt.”

Och så måste jag avslöja att slutet är riktigt bra!

P.S. Nu när jag var in på Massolit för att låna bokomslagsbild såg jag att boken var den första i en trilogi. Vad roligt. Jag vill läsa mer om de här karaktärerna.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Linda Olsson x 2

 1. Ethel skriver:

  Tycker om Linda Olsson. Tack för tipsen!

  Verkar populärt att skriva om systrar. Läste för några år sen Aino Trosells En egen strand och en nyutkommen är ju Lena Ackebo med Världens vackraste man. Bägge handlar om systrars relationer. Jag har inte läst Ackebos, men Trosells En egen strand rekommenderar jag verkligen. De systrarna glömmer jag aldrig. Riktigt både bra och otäck.

  Gillad av 1 person

 2. Eva Karlsson skriver:

  Tack det samma! Laddade genast ner En egen strand till min elektroniska bokhylla (Storytel), vet inte när jag lyssnar men bra att ha. Ackebos har jag inte heller läst men den ligger och väntar i samma hylla.
  Ja, det verkar populärt. Hm. Är det därför jag också skriver om systrar? Det är en av relationerna som har havererat för min huvudperson Tuva (i manuset som är ute hos förlag).

  Gilla

 3. Katarina skriver:

  Ja tydligen! Har inte läst något om henne, tror inte det är min typ av berättelse riktigt, eller så är jag i fel åldersgrupp, men jag gillar omslaget på hennes spänningsroman. Det är riktigt läckert 🙂
  Tack för boktipsen med. 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Katarina skriver:

  AV henne, skulle det stå 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Susanne Olars skriver:

  Jag är redan i rätt åldersgrupp och jag ÄLSKAR Lindas böcker! 😀 Kanske just därför gav jag mig aldrig chansen att komma in riktigt i Ingenting är glömt, utan bytte bok redan efter knappt en halvtimmes lyssnande. Kom inte in i den. Jag får helt enkelt ta om den från början och koppla bort att Linda varit med och skrivit, så jag inte sitter och längtar efter hennes lågmält finkänsliga berättande!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Haha, ja det är en fördel med att kunna ta till sig både unga och gamla karaktärer 🙂
   Jag kan tänka mig att Ingenting är glömt är lite svår att lyssna på. Även pappersversionen är lite snårig i början. Men jag tyckte mycket om den.

   Gilla

 6. står i bibliotekskö

  Gillad av 1 person

 7. A ROOM OF MY OWN skriver:

  har läst både Ackebo och Trosell. den här påminner mycket om Ackebos systrar som rest på charterresa till Mallorca. En syster i mitt hus ligger i min läshög

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s