”Men vi läser gärna fler manus av dig”

DSC_0028

Som den här vresrosen har jag känt mig – slokande och vresig.

Fast patienten har faktiskt repat sig mirakulöst. Mer om det en annan dag. Nu tänkte jag skriva om refuseringarna.

Jag skickade till åtta förlag den sista april och planerade att skicka till ytterligare fyra i slutet av juni. Varför denna strategi? För att dra ut på plågan? Jag minns inte hur jag tänkte. Hur som helst blev det bara en till – innan jag tappade sugen. Nio sammanlagt. Sex har svarat.

Redan efter nio dagar fick jag den första refuseringen. Förläggaren skrev att han gillade mitt språk och mitt driv men tyckte inte att min historia passade på deras förlag. Fair enough. Han hade nog rätt när jag tänkte efter, det var ändå ett av de förlag som var längst ifrån mig.

Sedan kom en standardrefusering.

Och i slutet av maj kom den här:

”Du skriver väldigt bra och Tuva är en intressant karaktär. Tyvärr tycker vi inte att intrigen håller för en hel roman och jag har svårt att se hur vi skulle sälja in den här boken. Därför har vi beslutat att tacka nej till erbjudandet om utgivning, men vi läser gärna fler manus av dig.”

Det kom från ett av de förlag jag hade hoppats på. Märkligt nog var min första reaktion glädje – fast jag precis hade blivit refuserad. Men bara några minuter senare kände jag instinktivt att de andra förlagen också skulle förkasta storyn.

Ytterligare tre refuseringar har trillat in och däremellan ännu en testläsare: personen ifråga behövde bara kolla lite fakta men blev så intresserad att han läste hela. Precis som de andra fyra blev han berörd och tyckte mycket om den. De vill alla köpa den när den kommer ut! Men vad hjälper det.

Over and out.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till ”Men vi läser gärna fler manus av dig”

 1. Ethel skriver:

  Vresrosen gav mig en bra bild av hur du känner dig. Starkt av dig att dela med dig av refuseringarna. Så då ska inte jag vara sämre :-). Jag har fått min första refusering på mitt manus. Från Forum (Bonnierförlagen) igår. Utan några som helst kommentarer annat än rena standardfraser. Precis som du började jag med att skicka till några utvalda först, den 10 juni. Bland annat ovanstående. Så det tog exakt, på dagen, en månad. Sen la jag till några fler till den 16 och 21 juni. Väntar med ont i magen.

  För mig känns det som att du har en väldigt bra grund att stå på i din berättelse. Att du kanske kan utvidga och fördjupa den och sen skicka in igen. Andas det inte lite av det i sista kommentaren? ”Vi läser gärna fler manus av dig.”

  Ja, usch vad vi utsätter oss. Självförtroendet åker berg- och dalbana hela tiden. Rusar gör den :-). Berg- och dalbanan.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Och starkt av dig, Ethel, att göra sammalunda. Tack för sympati och du själv berättar.
   När det gäller mitt manus: Visst går den att utvidga och fördjupa men just nu känner jag att den idén är körd i botten. Jag fattar det som att förlaget gärna läser mer av mig men då ett annat manus. Men jag ska inte bestämma något nu på stört.
   När det gäller ditt manus så fortsätter jag att hålla tummarna.
   Din beskrivning på hur självförtroendet beter sig är på pricken!

   Gilla

 2. Eva-Lisa skriver:

  Men vet du vad, Eva. Det är sådana här gånger du ska tänka på t ex ”Kaninenboken”. INGET förlag trodde på hans bok, men han trodde på den själv och idag har vi facit på vem som hade rätt 😉 För i slutändan VET inte förlagen heller, det är fakta. Detsamma gäller Hundraåringen. Jag läste någonstans att förlaget gav ut den för ”de tyckte den var lite rolig”. De hade ALDRIG trott att den skulle få det genomslaget som den fick. Och det finns ju fler solskenshistorier än bara dessa två.
  Så, kort och gott, om DU tror på ditt manus, låt då inget stoppa dig! Jag är i alla fall också en av dem som är nyfiken på din bok 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Wow, tack för pepp, Eva-Lisa! Jag sveptes med och tänkte Naturligtvis Ska Jag Ge Ut Den Själv. Och någon minut senare: Kanske. Och ytterligare någon minut: Eller inte. Men jag ska börja med att låta den vila och mig själv vila från den. Så tar jag ett nytt beslut senare.
   Haha, då kanske jag kan sälja sex böcker då. Fem till testläsarna och en till dig 🙂

   Gillad av 1 person

   • Eva-Lisa skriver:

    Jag tycker absolut att du ska överväga egenutgivning. Idag är det ju väldigt vanligt och flera har lyckats riktigt bra 🙂
    Ja, vila lite och låt beslutet mogna.
    Japp, här har du helt klart en läsare! Jag är riktigt nyfiken på din bok! 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva Karlsson skriver:

    Jag ska faktiskt allvarligt tänka på saken. Jag skulle lätt kunna säga åt någon annan att ge ut själv. Borde kunna göra det till mig själv också 🙂

    Gillad av 1 person

 3. Manuskt skriver:

  Trist med refuseringar men roligt med positiva kommentarer. Tre förlag kvar, håller tummarna! Och sedan hade du ju tre till som du aldrig skickade till. Det räcker ju med ett ja 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Tråkigt att höra om refuseringarna. Men som Frida säger: det räcker med ett ja. Och om även de skulle tacka nej så är det ju inte heller ett nej för eviga tider utan bara: nej tack till manuset som det ser ut just precis just nu (eller i juni). Precis som det finns lyckliga historier om egenutgivning, så finns det också en mängd exempel på författare som skrivit om samma manus som de fått refuserat och skickat in igen, ända tills det fungerat. Det var en väldigt fin refusering, den du citerar i inlägget, och jag är säker på att om du stärkte storyn och återkom till dem så skulle de ge manuset en ärlig chans. Jag har visserligen inte läst ditt manus, men jag har läst de delar av din process som du delat här på bloggen och det har gjort att jag tror på dig. Jag är övertygad om att du inte kommer att ge upp förrän ditt Tuva-manus är tillräckligt bra, för vilken typ av utgivning du nu vill ge det. Du kommer att fortsätta kämpa, och jag är helt säker på att du kommer klara det till slut. Kram och heja heja!
  /Liv

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack Liv, dina hejarop och att du tror på mig gör mig väldigt glad! Jag har inte tappat tron på att jag en gång får en bok utgiven, om jag fortfarande vill, men just Tuva … jag vet inte. Det känns i alla fall just nu som om den storyn är körd i botten. Men vi behöver kanske bara semester från varandra, Tuva och jag. Tiden får gå medan jag skriver på annat.

   Gillad av 1 person

 5. Pia Widlund skriver:

  Ja, är det inte språket som falerar så kan storyn göra det. Allt ska stämma och man ska skicka in till rätt förlag vid rätt tillfälle. Ta vara på det positiva i refuseringen och jobba vidare. Det är som sagt var bara ett ja som behövs!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack Pia. Är verkligen glad åt det positiva i refuseringen. Tror att det är det som gjort att jag har hämtat mig så bra.
   Du har verkligen rätt i det där att allt ska stämma. Ibland händer det till och med att förlagen vill publicera men redan har använt sin kvot på en debutant per år …

   Gilla

 6. Bara hittepå skriver:

  Först och främst vill jag säga att jag beundrar dig för att du kommit så långt i ditt skrivande att du skickat in till förlag och fått bra respons. Det finns andra (ehem, undertecknad) som drömmer om att äntligen ha tagit sig dit. Bravo! 🙂

  Men jag fattar om musten gick ur dig lite, även om den där refuseringen i maj visar att du är på rätt väg. Jag har som sagt aldrig skickat något till förlag, men mitt jobb går ut på att publicera artiklar och den där tröttheten som väller över en när man får ett negativt besked är svår att värja sig mot. Kanske behöver man inte värja sig heller – det är okej att tycka synd om sig själv ett litet slag. 🙂 Fast det verkar ju som att du är på väg att ta dig genom detta? Kämpa på bara, och skriv gärna upp mig som läsare nummer sju. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack för bravorop Bara Hittepå. Det värmer när du och andra som kommenterar här är så snälla och uppmuntrande.
   Märkligt egentligen att jag inte ens vet ditt förnamn eller egentligen inget annat heller och ändå tycker jag att jag känner dig på något sätt. Ser scenariot framför mig när jag ska lämna bok nummer sju på parkbänken närmast fontänen 🙂 En dag är det din tur att skicka in och då får du bestämma hur överlämningen ska gå till.

   Gilla

 7. rosavesslan skriver:

  Ja, håller mer övriga ! Upp med hakan! Många stora författare har fått refuseringar innan de slog igenom! Massa pepp!

  Gilla

 8. Refuseringar ja, men vilka refuseringar! Du är ju på helt rätt väg, det hörs ju. (Fick själv bara en positiv refusering av sju… och inte ens så positiv som dina). Vill liksom säga grattis, men det känns liksom ändå fel. Hoppas du förstår vad jag menar. 🙂

  Gillad av 1 person

 9. Skriviver skriver:

  Åh. Jag vill bara säga som alla andra: det är ju helt fantastiskt att du skrivit klart, skickat in och fått en så fin refusering. Men jag förstår att det känns hårt. Jag såg att Liv (lugndetordnarsig) erbjudit sig att läsa och kommentera manuset, och jag tror helt ärligt att det är det bästa i ett sådant här läge. Att vila sig, låta någon annan göra lite tankearbete, och sedan närma sig manuset med fräscha ögon för att diskutera vad du skulle vilja/orka göra med manuset. Jag skulle också jättegärna läsa om det är så att du vill lämna ut det till ännu en person – min åsikt är att flera par ögon alltid är bättre 🙂
  STOR kram!

  Gillad av 1 person

 10. annisvensson skriver:

  Hej Eva, förstår att det är tungt, men ge inte upp. Många har gjort otaliga försök och till sist har det gått vägen. Du kanske kunde ta hjälp av någon för att se om manuset går att utveckla? Ett annat alt är ju just egenutgivning som redan nämnts i kommentarerna. Men ge inte upp. Jag håller en tumme för att energi och tro kommer tillbaka. Pepp, pepp 😀

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s