Skrivarkurs i höst

gabrielmanusetHurra! Jag har kommit in på en kurs som verkar jättebra!

Ursäkta en viss långrandighet men innan jag berättar mer vill jag backa några veckor i tiden. Det var inte så farligt med refuseringarna av Tuva-manuset. Jag tänkte så. Jag hade ju ändå utvecklats – både när det gällde mitt skrivande och livet i övrigt – och det var gott så.

Men att skriva klart Annih-manuset för att hinna söka till höstkursen – manusbearbetning med manusbedömning – blev allt svårare. Tankarna på att min story om Tuva inte höll hade smugit sig in i systemet. Det knöt sig och glädjen var borta. Ibland tog jag fram ett annat halvfärdigt manus, kände hur det sprakade till, jo, men det här har det som kanske det första saknar, och så skrev jag på det. Men snart hamnade i samma svacka.

Den hägrande kursen som var en morot när jag skrev synopsis och skalade av och lade till i handlingen hade nu blivit ett stressmoment. Snart skrev jag nästan ingenting, skyfflade mest papper mellan skräp till vänster och ”går att recycla” till höger (se bild).

Men sedan hände något. Samtidigt som jag bestämde mig för att blogga om refuseringarna och att det inte gick att skriva förstod jag att jag behövde be om hjälp utifrån med det jag inte kan (storyn) och sakta skriva mig tillbaka till glädjen.

Jag gav upp tanken på kursen med manusbedömning och fastnade i stället för en annan kurs. Den pågår en termin och man ses vid sex tillfällen då man har med sig en egen text. Läraren som också är författare lär vara väldigt bra och diskussionerna går ut på att ”se textens utvecklingsmöjlighet och att göra en bra text bättre”.

Trodde inte att jag skulle komma in, det fanns bara ett fåtal platser kvar och gamla elever till läraren har förtur. Men … trolleri … jag kom in. Jag börjar i september.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Skrivarkurs i höst

  1. annisvensson skriver:

    Åh! Så roligt och jag blir verkligen glad för din skull. Lycka till 😀

    Gillad av 1 person

  2. Susanne Olars skriver:

    Men så roligt! Vad spännande att kasta om planerna, och den där kursen låter både intressant och bra utformad. Vilken skrivar-peppad höst och vinter du har framför dig 😀

    Gillad av 1 person

    • Eva Karlsson skriver:

      Ja, helt plötsligt känns det bra, allt detta som har med det eländiga, underbara skrivandet att göra. Och ännu bättre är att jag nu kan koppla av i sommar utan dåligt samvete för att jag inte skriver 🙂

      Gilla

  3. Tobias Holmgren skriver:

    Hej Eva!

    Vad heter kursen och var äger den rum? Det låter så himla inspirerande tycker jag – förhoppningsvis går den nästa termin igen så att man kan överväga att söka den då. Har själv gått i tankar om att få visa mina manus till någon som a) inte är en vän, b) har som jobb att kritisera texter och därför inte sparar på krutet. Det här verkar perfekt.

    Du är personlig och ärlig på din skrivarblogg, och det uppskattar jag. Inlägget om refuseringsbrev är precis sådant som de med författardrömmar behöver få läsa – jag vet att det kan ta emot att vara öppen med sådant.

    Ha en fin dag!

    Gillad av 1 person

    • Eva Karlsson skriver:

      Hej Tobias, tack för fina ord och kul att du tittar in.
      Ja, jag tror man måste visa sina manus för utomstående som mer eller mindre har det till yrke. Tack vare den lektör jag anlitade kunde jag höja mitt manus avsevärt. I och för sig inte tillräckligt har vi ju nu bevis på.
      Kursen heter Författarskolan, en termin. Jag lägger in länken här:
      http://www.folkuniversitetet.se/Skolor/skrivarakademin/Skrivarakademin-i-Stockholm/Kurser/Kursbeskrivning/?arrId=182980&ref=37213
      Jag lär återkomma till den på bloggen.

      Gilla

      • Tobias Holmgren skriver:

        Det behöver inte betyda att ditt manus inte är bra. På min anslagstavla i arbetsrummet har jag en notis från Metro, troligen årgång 2004, som lyder:

        ”Naipaul? Nej tack!

        Refuserade författare får nu tröst av Sunday times. Där plockade man ut ett par kapitel från Nobelpristagaren V S Naipauls roman In a free state och sände texten under pseudonym till tjugo olika engelska förlag. Den romanen hälsades av kritiken 1971 som ett tidlöst mästerverk. Nu blev det tummen ner överallt.

        Det är knappast överraskande. Naipauls prosa är naturligtvis alldeles för insmickrande för att duga i dagens jakt på den perfekt strömlinjeformade bestsellerproducenten. Engelsk och svensk förlagsvärld är inte helt jämförbar, men ett gott tips till unga författare som känner på sig att de skriver alltför tidlöst är att i första hand satsa på små idealistiska förlag.

        LENNART BROMANDER”

        Gillad av 2 personer

      • Eva Karlsson skriver:

        Du har rätt (även om jag just nu tycker att manuset är uselt). Kul och intressant notis. Till och med en nobelpristagare kan alltså bli refuserad 🙂

        Gillad av 2 personer

  4. Bara hittepå skriver:

    Åh, så roligt det låter! Jag hoppas du uppdaterar oss emellanåt. Och det är härligt att läsa om din nyfunna entusiasm efter en lite seg period. Ibland behövs nya intryck för att man ska kunna ta sig vidare. Tror det blir jättebra. 🙂

    Gillad av 1 person

    • Eva Karlsson skriver:

      Jag tror också att det blir jättebra. Dessutom kan jag just nu med gott samvete vila från skrivandet. Behöver vädra ut den stillastående sörjan 🙂
      Jag kommer att berätta om kursen, så mycket jag kan utan att de andra eleverna ska bli inblandade – de har ju inte precis bett om att få en bloggare bland sig 🙂

      Gilla

      • Bara hittepå skriver:

        Ja, ibland behöver hjärnan vila. Jag försöker själv bli klar med genomskrivningen jag håller på med så att jag kan lägga berättelsen åt sidan under semestern. Tror det räcker med fyra-fem skrivpass till, det borde gå.

        Och självklart går det inte att blogga om allt på en skrivkurs. Förtroendet mellan deltagarna är så viktigt för att det ska bli bra. Det krävs tillit för att dela en icke färdigskriven text. Men jag är nyfiken på vad du kommer tycka om kursens upplägg och hur den påverkar ditt skrivande.

        Gillad av 1 person

      • Eva Karlsson skriver:

        Håller tummen för att du blir klar med genomskrivningen och därefter får en välbehövlig semester. Jag tycker att vilan från ett manus är ungefär som vad en återhämtning mellan två träningspass betyder.
        Precis, kursens upplägg och hur jag tycker att det hjälper mig, det är sådant jag vill (och förmodligen behöver) blogga om.
        Det ska bli spännande att höra om hur du tar din text vidare – om det blir lektör eller testläsare eller?

        Gilla

  5. Pia Widlund skriver:

    Det låter toppenkul med en skrivarkurs. Jag sökte en men kom inte med. Det är alltid kul att få feedback från andra och man lär sig mycket på att även ge andra feedback. Såg att du kommer att återkomma om den, ska bli spännande att höra.

    Gillad av 1 person

    • Eva Karlsson skriver:

      Jag minns att du bloggade om det. Synd att du inte kom in. Där har ju jag en fördel som har storstaden med alla dess utbud så nära. Kommer man inte in på en finns en annan. Du kanske kan starta en skrivarcirkel eller liknande? Skrivande människor som vill ventilera sitt skrivande och läsande finns det ju gott om.

      Gilla

  6. Eva-Lisa skriver:

    Hurra, Eva! 🙂 Skrivarkurser är verkligen jättebra när man vill komma på banan igen, oavsett vad man kört fast med. Den där verkar vara som klippt och skuren för dig ju! 🙂

    Gillad av 1 person

    • Eva Karlsson skriver:

      Kul att du tycker att kursen verkar klippt och skuren. Det var sommarkursen som jag gick förra året som fick mig att inse hur bra de kan vara. Förr var jag lite mer skeptisk till dem, tyvärr.

      Gillad av 1 person

  7. Carola skriver:

    Tjohoo och grattis till skrivkursen! 🙂 Ska bli jättekul att höra hur den är framöver när du kommit igång 🙂

    Gillad av 1 person

  8. Katarina skriver:

    Vad roligt, grattis! Jag tror det kan bli jättebra. Jag anmälde mig till ”min” kurs med lite samma syfte, att få hjälp med ett specifikt projekt. Vet ännu inte om jag kommer med dock. Hur som, stort lycka till. Hur lång är den? Är den på distans eller irl?

    Gillad av 1 person

    • Eva Karlsson skriver:

      Tack. Den är en termin. Vi ska ses sex gånger med några veckors mellanrum. Till varje gång har man med sig en egen text som diskuteras inom gruppen. Tror den blir jättebra.
      Hoppas du kommer in på din.

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar