Härligt bokpaket

filmmanusochberlinMin nästa karaktär i min nästa roman badar mest hela tiden. Ibland sitter hon vid datorn och låtsas vara författare, men sedan blir det lite för varmt, hon ger upp så lätt, var är självdisciplinen? Äsch, den struntar väl hon i. Nu går hon ner till vattnet igen. Simmar i riktning mot solen, sjunker lättjefullt ner under ytan. Blurp. Stora luftbubblor.

En hungrig gädda snärtar med stjärtfenan och kommer glidande emot henne.

Hon klättrar upp för bryggstegen i rekordfart, går hem och sätter sig vid datorn igen.

Men jag tror jag fimpar den idén.

Här är i stället två böcker som jag har beställt och fått.

Fredrik Lindqvist: Att skriva filmmanus

En skrivvän tipsade om den här. Tack M! Jag har kommit en fjärdedel in i boken, för det mesta går det att både läsa ”film” och se filmen författaren pratar om framför sig samtidigt som jag tänker ”bok” och ser mitt eget romanbyggande ur en ny vinkel.

Lucia Berlin: Handbok för städerskor

Den här tjocka novellsamlingen tipsade Yukiko Duke i Svt om. Hon sa något i stil med att författaren hade en fantastisk blick för detaljer och att man kunde lära sig mycket av hennes sätt att skriva. Så nu hoppas jag på aha-upplevelser även här.

P.S. Önskar alla som läser en fortsatt skön och kreativ sommar.

Detta inlägg publicerades i bra läsning. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Härligt bokpaket

 1. annisvensson skriver:

  Handbok för städerskor ligger även på mitt bord med ska-läsa-böcker och har påbörjat. Läste en artikel i DN eller SvD kultur om den, blev mycket nyfiken och köpte den. Blir intressant att höra vad du tycker om den. Jag är lite kluven, så här långt…

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Så du är lite kluven. Intressant. Alla som uttalar sig på fram- och baksidan av hennes bok är så lyriska att jag är rädd att jag har alldeles för höga förväntningar. Ska läsa filmmanus-boken och lyssna klart på en ljudbok (the Art of Asking med Amanda Palmer) först, sedan tänkte jag hugga in på den här tegelstenen.

   Gilla

 2. MarveW skriver:

  Spännande, jag har inte köpt ”handboken” men det låter intressant.

  Gillad av 1 person

 3. Eva Karlsson skriver:

  Tyckte också det. Brukar sällan köpa inbundet numera men nu slog jag till.

  Gilla

 4. Katarina skriver:

  Just den sista har jag redan spanat på i olika sammanhang, kanske gör slag i saken när jag läst klart allt jag har på min läslista just nu. 🙂 Tack för tips!

  Gillad av 1 person

 5. Eva-Lisa skriver:

  Jag har ju läst någon högskolekurs i filmvetenskap och det var himla intressant. För det mesta som har med film att göra, kan man lätt applicera på bokskrivande. Du kommer alldeles säkert att finna boken intressant 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Förstår att det måste vara en fördel i ditt skrivande. På en universitetskurs i svenska var vi en dag på filminstitutet och fick några intressanta föreläsningar, önskar så här retroaktivt att det hade varit mer. Men nu har jag i alla fall den här boken 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Ethel skriver:

  Jag har hört talas om Lucia Berlin och hennes liv. Hon verkar ha haft ett dramatiskt sådant. Vill gärna läsa den boken. Tack för tipset!

  Och att lära sig om att skriva filmmanus verkar intressant och lärorikt. Jag, som inte skriver deckare, ska gå en heldagskurs i att skriva spänningsromaner den 8 augusti. Den ska hållas på Frölunda bibliotek och föreläsare är Ingrid Elfberg. Kursen är gratis och dessutom har jag fått hemskickad en bok av Elfberg att läsa före kursen. Inget har kostat något. Fantastiskt.

  Gillad av 1 person

 7. Eva Karlsson skriver:

  Låter som en toppenkurs, gratis och allt 🙂 Har inte läst något av Elfberg men har hört att hennes böcker ska vara bra. Det är ju också inspirerande att träffa andra likasinnade. Även om man inte skriver deckare (eller filmmanus) tror jag man har nytta av att läsa eller gå kurs i andra genrer. Tror att man kan få syn på sitt eget skrivande från ett annat håll.
  Vore jättekul om du vill berätta om kursen efteråt.

  Gilla

 8. Pia Widlund skriver:

  Boken om filmmanus köpte jag när jag läste på Åsa folkhögskola, läste dock inte hela men kanske skulle ta och bläddra igenom den. Film, teater och böcker har mer gemensamt än man kan tro!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Läste lite till i den i morse och blev jätteinspirerad. Det är ju inte så att allt känns nytt men eftersom det är skrivit på ett annat sätt så kommer jag på nya saker som jag kan göra med och för mina karaktärer och berättelser.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s