I Lottas värld är killar inte mer värda

thumb_DSC_0003_1024

När jag var tio-tolv år älskade jag Lottaböckerna av Merri Vik (pseudonym för Ester Ringnér-Lundgren). Hon skrev fyrtiosju böcker om Lotta. Den första gavs ut 1958 – då är Lotta tretton år – och den sista 1991 när Lotta är runt tjugoett. Karaktären Lotta Månsson lär ha skapats en dag när författaren hade ryggskott.

Jag fick tag på två böcker i vintras genom Bokbörsen för femtio kronor styck. Ursprungligen kostade Lotta slår till 5 kronor och 95 öre och Ge aldrig upp, Lotta! 13 kronor och 30 öre.

Den sistnämnda boken har jag nu läst. Den består av flera berättelser där Lotta gör bort sig. Vuxna personer tituleras fru Jansson och ingenjör Månsson och farbror Fredrik, men samtidigt kan det stå ”frissa” om denna fru Jansson och ”han tryckte på snabben” om snabbtelefonen. Språket känns vitalt men det strösslas med kommatecken. Visst hör Lotta till dåtiden, ingen tolvåring i dag skulle väl ha tålamod med henne, men hon gestaltas fint med både bra och dåliga egenskaper. Och jag gillar att hon aldrig blir underdånig. I Lottas värld är inte killar mer värda. I alla fall inte i denna bok.

Den andra boken spar jag till nästa år till någon dag när jag vill ha en ny dusch av nostalgi och ömhet – för så var det förstås. Samtidigt som jag läste om Lotta såg jag mig själv som ung läsandes Lotta.

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till I Lottas värld är killar inte mer värda

 1. Pia Widlund skriver:

  Jag har massor av Fem-böcker och Kitty-böcker som jag snyggt placerat i min bokhylla. Jag hade inte hjärta att låta dom ligga i en låda på vinden. Kanske skulle ta och läsa någon av dom!

  Gillad av 1 person

 2. Eva Karlsson skriver:

  Åh, jag minns en julafton då jag bara läste. Eventuellt åt jag lite godis samtidigt. Hade fått en Fem-bok i namnsdagspresent på morgonen och ville bara grotta ner mig hela dagen. Har tyvärr inga böcker kvar – bara dessa två Lotta som jag köpte nu.

  Gilla

 3. Ethel skriver:

  Älskade lottaböckerna. Liksom femböckerna och Kitty. Har inte heller några kvar. Har flyttat så många gånger under livet och vid något tillfälle orkade jag nog inte packa ner böckerna. Det ångrar jag nu. Alla mina dagböcker är också borta :-(.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Förstår om du saknar dina dagböcker. Jag sparade väldigt länge många brev (jag hade många brevvänner) men de kastade jag när jag städade ur mamma och pappas lägenhet. Lite synd, vilka tidsdokument de ändå var.

   Gilla

 4. Bara hittepå skriver:

  Det var ett produktivt ryggskott! Har aldrig läst någon bok om Lotta, men hon verkar ju vara en fartfylld karaktär av omslagen att döma. 🙂 När jag var yngre hade jag en period när jag läste många böcker om Tvillingdetektiverna, apropå barnböcker som egentligen är helt omoderna. Det kan nog finnas en och annan tolvåring som faktiskt skulle uppskatta Lotta också, om de väl upptäckte böckerna.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, verkligen ett produktivt ryggskott. När jag haft dito besvär har tyvärr ingenting alls hänt på det kreativa planet 🙂
   Tvillingdetektiverna har jag hört talas om men inte läst. Kanske någon tolvåring skulle gilla Lotta men de är nog försvinnande få. Va? Var man tvungen att gå in i garderob ute på gatan för att kunna ringa?

   Gilla

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Älskade Lottaböckerna! Och kompisen Giggi som gillade choklad och lakrits har jag för mig. Och Paul som hon var kär i… Oj vilka minnen det här förde med sig!

  Gillad av 1 person

 6. Eva Karlsson skriver:

  Ja! Lottas kompis Giggi var ju också jättemysig – och lite tokig som Lotta även om Lotta alltid var värst. Och det blir ju Lotta och Paul till slut, vilken tur 🙂

  Gilla

 7. Lotta är bäst. Saknar fyra eller fem av böckerna och spanar alltid efter dem. Men som du säger funkar de nog inte så bra idag. Synd det med tanke på mångfalden av fina karaktärer som oftast vill väl runt henne.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s