Texter och taxar

taxvalp

Yippie, nu har skrivkursen startat. Den heter Författarskolan och består av en kursledare och nio deltagare. Vi är tre nya. Övriga har redan gått en eller flera terminer.

Till varje gång (sex gånger) ska vi lämna in en text på högst tjugo sidor. Förutom att kommentera var och ens text får vi även i uppgift att läsa en av texterna särskilt noga och skriva ett längre omdöme om den. Därefter berättar läraren vad han tycker.

Jag fick väldigt bra synpunkter på min text och kunde knappt sova för att jag tänkte på allt jag ville ändra. I dag har jag skrivit om inledningen som i ett rus.

En fin grej hände i början av veckan: I min text har jag en svart taxvalp. Min huvudperson står i Vasaparken och kikar efter den och dess ägare. När jag i tisdags åkte in till Stockholm tog jag en extra sväng till Vasaparken för att kolla några detaljer. Gissa vad jag såg. Jo, den mest bedårande dvärgtaxen ever!

”Du är med i min roman”, viskade jag.

Men den hade fullt upp med att upptäcka världen.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Texter och taxar

 1. MarveW skriver:

  Så kul med skrivkurs. Hoppas att du kommit till en bra grupp där du trivs. Jag har gått på Skrivarakademin, många olika kurser och det har varit jättebra.

  Gillad av 1 person

 2. Eva Karlsson skriver:

  Tack, ja jag tycker att det verkar vara en bra grupp. Kul att du också har bra erfarenheter av Skrivarakademin. Jag gick en sommarkurs där 2015 så det här är min andra.

  Gilla

 3. Ethel skriver:

  Så fint med taxen! Låter som du gillar kursen och att den redan har gett dig mycket. Skrivlusten verkar stark. Låter sp å kul. Är avundsjuk på dig. Som jag redan sagt. Men jag undrar varför de som har gått flera terminer är i samma grupp. Hur känns det?

  Gillad av 1 person

 4. Katarina skriver:

  Vad intressant, hur fungerar det? Med att de andra redan gått flera terminer men ändå hamnar ni i samma kurs/grupp?
  Åh, vilken sötis. Man får alltid en lite overklig känsla när man ser någon från sitt manus 🙂 på mitt nuvarande jobb såg jag en gång en tjej som motsvarade min bild av Helene (i en av mina böcker) helt perfekt. Det var lite magiskt.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Javisst är det en riktig sötis 🙂 Kul att du också träffat på någon som hämtad ur din roman. Riktigt häftigt är det.
   Som jag just svarade Ethel som också frågade om hur det känns att alla har gått olika långt så måste jag fundera på det lite. I onsdags som ju var första gången var jag så inne i texterna och tänkte inte så mycket på det. Ber att få återkomma i ett inlägg längre fram 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Katarina skriver:

  Oj, såg inte ens att hon frågade samma sak 😂 My bad.

  Gillad av 1 person

 6. Katarina skriver:

  PS det lustiga var att medan jag testläsare en skrivarväns manus fick jag syn på en människa som såg precis ut som hennes huvudperson!!!! Eller iaf som jag föreställde mig henne. Det var också märkligt. Men det gäller tydligen inte bara ens eget manus då 🙂

  Gillad av 1 person

 7. Annika skriver:

  Spännande med kursen, ser fram emot fler inlägg om den 🙂 Och så fint att du fick träffa din tax, jag har lite samma upplevelse men om en miljö jag skrev om baserat på fotografier. Sedan fick jag möjlighet att besöka den på riktigt, känslan var lite surrealistisk.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Vad roligt att du haft en liknande upplevelse. Kan tänka mig att det måste kännas surrealistiskt att komma till en plats som man skrivit om men ändå inte sett. I ett manus som ligger på vänt har jag placerat huvudpersonen i Argentina och där har jag aldrig varit. Få se om jag kommer dit någon gång 🙂 Får nog någon liknande känsla som du i så fall 🙂

   Gilla

 8. Eva-Lisa skriver:

  Vad skoj att kursen är så bra! Låter väldigt inspirerande att läsa andras texter också 🙂
  Kanske blir det en taxvalp snart då, så du kan göra lite noggrannare och varaktigare research? 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Bara att få sitta och prata skrivande en hel dag är toppen.
   Nog är jag sugen på en taxvalp emellanåt 🙂 Men vi planerar en långresa om ett par år och före dess får jag nog bara titta på fotografier.

   Gillad av 1 person

 9. Bara hittepå skriver:

  Haha, så roligt. Jag har faktiskt också en bokhund jag stött på, en liten terrier. Det är en text jag skrev på för ganska länge sedan och som aldrig blev klar, men varje gång jag ser “min” hund blir jag sugen på att skriva färdigt. Måste bara avsluta det jag håller på med först. 🙂

  Vilken ambitiös kurs du går på. Och det måste ju vara ett gott tecken att så många återvänder. Hur långt går det mellan kurstillfällena?

  Gillad av 1 person

 10. Eva Karlsson skriver:

  Kul att du också har en bokhund. Och bra att den lilla terriern dyker upp ibland och påminner om dig om den vill ha sin historia färdig 🙂
  Vi ska ses sex gånger under höstterminen och tiden emellan varierar, som minst är det två veckor och som mest fyra veckor.

  Gilla

 11. Vad roligt med fin respons. (Du behövde inte oroa dig😉) Grattis!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Gillar verkligen att jag fick mycket respons, det var både ris och ros men det kändes konstruktivt och det satte igång massor av nya tankar.
   Läste precis ditt intressanta inlägg om bokmässan. Är själv väldigt ambivalent till den.

   Gillad av 1 person

 12. Hundar och poesi funkar också utmärkt, att ha sällskap på den där skogspromenaden när de där ljuvliga, luriga, lockande meningarna dyker upp i huvudet och man vill dela, pröva, smaka. Han ser alltid väldigt nöjd ut 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s