Intervju med mig själv

img_0186

I dag blir det navelskådning. Jag har samlat frågor som jag fått och som jag har tänkt ut själv :-). Här kommer svaren.

Är det ditt golv vi ser på bilden?

–  Nej. Skon är min men golvet är från en utställning på Moderna museet som golvade mig totalt förra veckan. Sedan dess har jag skrivit i ett flow. Konstnären heter Yayoi Kusama.

Ska du på bokmässan i år?

­­– Nej. Men jag har varit där två gånger, då i egenskap av reporter, och har upplevt både hur roligt det kan vara och hur tröttsamt det samtidigt är. Om jag får en bok utgiven vill jag givetvis åka dit. Men kanske inte förrän då.

Funderar du på att skaffa en taxvalp? Med tanke på att du skriver om en i din roman och sedan blev överförtjust över den du såg i Vasaparken?

– Ibland längtar jag efter en tax. När jag var liten lekte jag med mormors och morfars tax. Kärleken till just taxar hänger väl i från den tiden. Men samtidigt har jag en frihet nu som jag inte är beredd att offra. Vi har i alla fall skjutit fram beslutet ytterligare i tre år. Före dess planerar vi en långresa.

Du har pratat om att skriva en bok i så många år. Men det blir ingen, Eva. 

– Om du inte ger mig ett försmädligt leende samtidigt som du frågar så har jag inget emot att berätta om hur kul det är att skriva och hur kul det är att utvecklas.

– Men ja, jag har hållit på länge. Det är femton år sedan jag tog tjänstledigt första gången för att skriva men det är inte så att jag har skrivit hela tiden. Ibland kunde det gå år emellan. När jag jobbade med ord hela dagen hade jag inte ork att skriva på kvällen. Orden var liksom slut.

Har du instagram?

– Ja. Jag heter eva.riktigare och postar en och annan bild som betyder något särskilt för mig. Tänker att jag ska göra mer. Jag gillar att fotografera. Men än har det inte blivit av. Vi kanske kan följa varandra?

Vad tycker du om skrivkursen?

– Jag har bara gått en gång men jag tycker att den verkar väldigt bra. Alla är engagerade och har samma mål: att förbättra sin egen text och försöka hjälpa övriga att vässa sina. Vi är inga som bara berömmer och peppar utan vi kommer också med kritik som säkert kan svida ibland.

Men om du hade gått kursen för flera år sedan, då hade du kanske haft en bok utgiven nu.

– Kanske. Men jag har behövt de här åren för att skriva mig fram till ett språk. Det är jätteviktigt för mig att jag känner mig hemma i ett sätt att skriva.

Hur fungerar det med att vissa kursdeltagare har gått flera terminer medan andra precis har börjat?

– Det kan finnas en nackdel och det är att de som gått länge känner varandra och varandras texter och kan säga ”vilket lyft din text fick nu när du flyttade miljön”. Men i stort tycker jag inte att det spelar någon roll. Vi har inga kursböcker eller något schema typ ”i dag ska vi prata om gestaltning”. Efter att vi deltagare har gett respons på varandras texter tar kursledaren, som är författare, vid och ger en djupare analys. Så det handlar bara om texterna som vi har framför oss.

– Jag kommer att blogga mer om kursen längre fram.

Varför ger du inte ut din bok själv?

­– Gärna egenutgivning men först ett bra manus är nog min paroll. Flera bokförlag tyckte att mitt senaste manus hade ett bra språk och ett bra driv men de kunde inte se hur de skulle kunna sälja in historien. Hur ska då jag kunna sälja in den? Så krasst tänker jag.

– En idé jag har är att ge ut två romaner själv samtidigt. Om några år, om jag kan få till det, då skulle jag kunna ägna ett halvår åt att lära mig allt man behöver veta för att bli egenutgivare. Under den tiden skulle jag lägga skrivandet på hyllan. Jag mäktar inte med att göra båda delarna samtidigt. Det skulle vara en kul utmaning. Men jag kommer nog att pröva med de riktiga etablerade förlagen först.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Intervju med mig själv

 1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Intressant! Och bra idé!
  När jag var reporter led mitt skrivande också. All kreativitet östes ur på jobbet. Precis som du har jag varit tjänstledig för flera år sedan för att skriva, men är fortfarande outgiven – mycket på grund av okunnighet tror jag, nu lär jag mig mkt om gestaltning och dramaturgi och hoppas det ska ge mig nyckeln.
  Lycka till fortsatt och grattis till så fin respons från förlag, keep up!

  Gillad av 1 person

 2. Susanne Olars skriver:

  Det var en intressant och uttömmande intervju, skarpa frågor och ärliga svar 🙂
  Och nu önskar jag mig ett prickigt golv med en lekande taxvalp! Måste inte det vara höjden av lycka? 😀

  Gillad av 1 person

 3. Annika skriver:

  Intressant det där med egenutgivning, att vissa lyckas och andra inte. Tror som du att man skulle bli tvungen att ägna hela sin tid och just utgivningen. Om jag, mot alla odds, skulle ge mig på egenutgivning så skulle jag nog köpa en del tjänster; som lektör, kortläsare etc, så att produkten skulle hålla måttet.
  Skönt föresten, att det finns andra som det också tar tid för 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Att köpa en del tjänster tror jag är klokt, det skulle jag också göra. Många som har haft bråttom och hoppat över det har ångrat sig sedan.
   Förr jämförde jag mig med snabba författare och tyckte att jag själv aldrig kom framåt, men nu tycker jag att det är skönt att jag är en sådan som det tar tid för. Det är mycket som hinner mogna under tid.

   Gilla

   • Annika skriver:

    Det som tagit lång tid för mig är att bli bättre på att skriva, att liksom ta mina snabbproducerade texter och klara av att mejsla fram något vettigt ur dem. Jag imponeras av snabba författare som skriver okej prosa, liksom på en gång 😄

    Gillad av 1 person

   • Eva Karlsson skriver:

    Bra uttryck ”mejsla fram”. Jag tror att vägen fram till den dagen man kan mejsla fram något bra är olika lång för alla. Jag var otåligare förr, men nu när jag ser resultat får det ta sin tid.

    Gilla

 4. Eva-Lisa skriver:

  Väldigt intressanta frågor och svar 🙂
  Oavsett vem som ger ut din bok, är jag i alla fall grymt nyfiken på den så den kommer jag att läsa 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Ethel skriver:

  Tack för ditt inlägg, Eva! Intressanta frågor och svar. Så fick jag svar på min :-). Förstår din tanke vad gäller att marknadsföra sig själv. Vilket härligt golv! Ska leta reda på dig på Instagram nu.

  Gillad av 1 person

 6. Eva Karlsson skriver:

  Tack, Ethel. Nu följer jag dig på Instagram. Kul!

  Gilla

 7. Häftigt att intervjua sig själv, kanske stjäl idén framöver. Som Susanne skriver, en taxvalp på ett prickigt golv Eva, det vore toppen. Jag kommer med Leidy så blir det fullt ös!!

  Gillad av 1 person

 8. Eva Karlsson skriver:

  Ta gärna idén, Pia, skulle vara kul att läsa.
  Haha, vilket härligt möte det skulle bli med dig och Leidy. Jag säger till när taxen har kommit 🙂

  Gilla

 9. Bara hittepå skriver:

  Får man ställa en egen fråga? I så fall undrar jag vad du tycker är den största skillnaden mellan hur/vad du skriver nu jämfört med för några år sedan.

  Gillad av 1 person

 10. Skriviver skriver:

  Vad fin du är som intervjuar dig själv! Härligt att läsa 🙂 Jag håller så mycket med dig om att det är bra att skrivandet får ta tid. Det är ju självklart att riktig utveckling inte kan ske över en natt eller kanske inte ens ett år. Saker måste få ta tid. Jag är också ganska nöjd över att jag är en sådan som tar tid på mig. Om det finns en klubb för snabbskrivare och en för långsamskrivare, så vill jag nog vara med i den sistnämnda 🙂

  Gillad av 1 person

 11. Eva Karlsson skriver:

  Härligt att du också tycker att saker måste få ta tid. Ibland känner jag mig lite ensam när jag hör alla snabbskrivare.
  Vi syns i klubben 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s