Om att höja livskänslan några snäpp

skrivenbestseller

I torsdagens poddavsnitt av Skriv en bestseller – eller en annan bok med Caroline Eriksson och Ninni Schulman intervjuades Anna Schulze som är författare och konstnärlig ledare för Skrivarakademin. De samtalade om förutsättningar för skrivande. Anna Schulze sa något riktigt intressant om den nybörjarchock folk kan få när de inser hur lång tid det kommer att ta att skriva en bok:

”Men det är en del av livet att göra något i tre, fyra år, det är bara att göra … /… man höjer ju upp livet och livskänslan faktiskt några snäpp genom att ha det här skrivprojektet. Det är ju också en tröst i ens tillvaro. Att inte hänga upp sig på att det är tidskrävande eller bara njuta av det av i stället. Tänka att det är skönt att det inte går över så fort.”

Ah … som ljuv musik för oss som skriver långsamt 🙂

Detta inlägg publicerades i okategoriserat och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Om att höja livskänslan några snäpp

 1. Ethel skriver:

  Så är det för mig ibland. Jag kommer på mig själv med att otåligt snabba på händelserna i en scen för att komma framåt, framåt. Då får jag hejda mig själv. Lugna ner mig och ta en sak i taget. Zooma in och ta detalj för detalj. Bra sagt av Anna Schulze, att man istället ska njuta och känna det sköna med långsamheten.

  Har nyligen fått rekommendationen att lyssna på deras podd. Antar att du tycker den är bra och väl värd att lyssna på? Jag brukar lyssna på Skrivarpodden. Gillar den. Speciellt nu när Kerstin Önnebo, som driver den, har bättrat på ljudkvaliteten.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Javisst är det lätt hänt att bli otålig och skynda på. Så jag blev glad över det Anna Schulze sa och hoppas att jag kan ha den inställningen hädanefter.
   Jag tycker Skriv en bestseller är en bra podd. Dessutom gillar jag deras böcker och tycker att de är sympatiska – något som förmodligen höjer helhetsintrycket.
   För länge sedan lyssnade jag på ett avsnitt av Skrivarpodden men fastnade inte. Men nu jag ska ta mig en ny titt, eller lyssning, på den. Tack Ethel för tips.

   Gilla

 2. Bara hittepå skriver:

  Jamen ja! Så bra sagt! Jag går ju också och gnäller för mig själv ibland om hur himla långsamt det går, men samtidigt skulle mitt liv kännas så futtigt om jag inte skrev. Och även om jag drömmer om att bli publicerad någon gång, så är den här fasen just nu egentligen helt underbar. Det finns ingen press utifrån, ingen som kräver saker av mig, inga förväntningar. Det är bara jag, min dator och en kopp te (och ibland även en stor nypa tvivel, men sådant hör ju till).

  Hmm… Jag måste nog börja lyssna på fler poddar. Den där intervjun verkar högintressant. Jag har lyssnat lite på Författarpodden, Fantastisk podd och Writing Excuses, men jag har ingen riktig rutin så ofta går det många månader mellan varven. Däremot har jag kommit in riktigt ordentligt i ljudbokslyssnandet. 🙂 Kanske får försöka smyga in en podd då och då också.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag tror som du att den här fasen är kanske den bästa. Utan press utifrån, ibland press inifrån … när man tycker att det går för långsamt. Men det här poddavsnittet hjälpte mig att tänka på hur kul det är. Man får helt enkelt inte stressa bort njutningen.
   Jag är en periodare när det gäller poddar. I våras till exempel lyssnade jag på nästan alla Boktorsk under en kort period.
   Bra att du har kommit igång med ljudbokslyssnandet. Antar att du snart talar danska flytande 🙂

   Gilla

 3. Katarina skriver:

  Det säger ju någonting, dels om det stressade samhälle vi lever i, där allt ska gå fortfortfort, och dels om vilken bild de ännu oinvigda har av författandet som yrke.

  Gillad av 2 personer

 4. Susanne Olars skriver:

  Ljuv musik även för den som pausat romanen i ganska precis ett år nu. Kanske passar en sån paus in i ett flerårigt skrivprojekt? Kanske finns det ett hopp att jag öppnar dokumentet igen? Kanske visar det sig att pausen var en del i skrivandet, nåt som både jag och manuset behövde? Hm, måste nog lyssna på det där avsnittet jag med 😀

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   En sån paus passar förmodligen in väldigt bra i ett flerårigt skrivprojekt. Just nu går du bara runt och lyssnar på dina böcker och suger åt dig ord. De kommer att komma ut igen, genom dina fingrar, och i din ordning.
   Du kommer att känna när det är dags 🙂
   Ja, lyssna gärna på avsnittet. Tycker att alla poddavsnitt av dem har varit bra.

   Gilla

 5. anethebergendahl skriver:

  Härligt att saker får ta sin tid. Livet rusar ändå på i max hastighet.
  När jag började skriva på mitt manus den 30/5-2015 tänkte jag att det inte skulle ta så lång tid. Ack vad jag bedrog mig! Nu har jag kommit cirka halvvägs och det är den 3/10-2016 och jag räknar med minst lika länge till. Jag njuter också varje gång jag får sätta mig ner och skriva – spelar ingen roll om det är i datorn eller på ett block. Skriva är ett fantastiskt sätt att uttrycka sig på. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Kul att du vet vilket datum du startade. Men jag antar att du före dess gick ett tag och funderade ut vad och hur du skulle skriva?
   Härligt att du njuter. Jag gör också det, inte jämt men ofta.
   Lycka till, Anethe, med ditt skrivprojekt!

   Gilla

 6. Eva-Lisa skriver:

  Håller med Katarina. Det där säger en del om vårt samhälle och även synen på författare. Många tror nog att det är enklare att skriva en bok, än vad det faktiskt är 🙂

  Gillad av 2 personer

 7. Pia Widlund skriver:

  Ja, visst tar det tid, det ska gudarna veta. Men också viktigt att stanna någon gång och säg att man är färdig.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Håller i princip med dig, Pia. Man måste känna sig klar någon gång. Men det är svårt. Jag kände ju mig färdig med manuset jag skickade till förlag i våras men vet nu i efterhand att det inte var färdigt. Och då känner åtminstone jag att det vore dumt att till exempel ge ut själv i nuvarande skick.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s