Iréne Jansson skrev en bok som förenar ekonomi och andlighet

irene-portra%cc%88tt-1

INTERVJU. Iréne Jansson är föreläsare, coach och författare. För fem år sedan kom hon ut med läroboken Entreprenörskap; från idé till verklighet på Libers förlag. I april i år gav hon själv ut sin bok Ekonomi med hjärta; frihet, trygghet och glädje med dina pengar på sitt nystartade förlag Books from the heart.

Hej Iréne, välkommen till min blogg. Vi träffades i våras på en releasefest och då berättade du att din egen release för Ekonomi med hjärta skulle vara två veckor senare. Hur har tiden rent känslomässigt varit sedan dess?

irene-cover– Det var en stor upplevelse att ge ut Ekonomi med hjärta själv. Nästan som att föda en ny liten individ, som nu blev redo att möta världen. Min förra bok gavs ut på Liber och där blev det mer som att ett arbetspass var över när boken var klar. Inget firande, inget ståhej – bara en enkel fika att ”nu var den klar”. Därför ville jag nu hyra lokal, bjuda in vänner och arrangera en minnesvärd stund kring själva tillblivelsen. Och jag känner mig mycket nöjd med det. Det blev en hög, intensiv känsla just då och ett bestående minne. Sedan har det självklart funnits tillfällen efteråt när jag tvivlat, åkt berg- och dalbana med många hur ska det gå-frågor. Ja, precis alla våndor och frågetecken som en egenutgivning innebär kan jag tänka mig.

Har du sålt mer eller mindre än du beräknat?

– Jag har sålt som förväntat. Det tuffar på och Ekonomi med hjärta syns i flera sammanhang och jag räknar med att livslängden på en sådan här bok är relativt lång, så jag befinner mig bara i början av säljprocessen. Den finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Vad gör du för att marknadsföra den?

– Mässor, evenemang, föreläsningar och träffar. Går jag på träffar har jag några extra böcker med mig och det brukar sälja. Det är jag som måste vara aktiv och synas för det finns ingen säljorganisation bakom bara en distributionsfirma.

Berätta om bokens innehåll och varför du skrev den.

Ekonomi med hjärta handlar om att ge läsaren ett ökat medvetande om sig själv och sin ekonomi, för det där med pengar är så mycket mer än tillgångar på ett konto eller en lön. Ekonomin är invävt i hela livet som omger oss vare sig vi vill det eller inte. Jag guidar läsaren via en enkel steg för steg-metod som ökar läsarens finansiella IQ, ekonomiska välmående och tillfredsställelse  –  till en Må Bra-Ekonomi. Många reflektionsfrågor och konkreta tips hjälper också till att uppmuntra läsaren till nya insikter och vidgad förståelse. Det finns inget rätt eller fel – här är det upp till läsaren att själv välja utifrån sin egen inre övertygelse.

– Jag hade länge velat skriva en bok som förenar ekonomi och andlighet. Jag ser ekonomin som naturen med alla dess resurser och tillgångar som vi ska vårda, utveckla och respektera. Men också glädja oss åt. När alla dessa faktorer uppfylls finns harmoni och balans och det är det ekonomi handlar om.

Du har en fil kand i filosofi och svenska. Att du har nytta av svenskan förstår jag men hur är det med filosofin. Ger den en extra dimension åt ditt budskap om att ekonomi ska vara kul och enkelt? 

– Ja, filosofin har hela tiden gett mig näring att reflektera över vardagliga situationer och att ställa frågor och vara nyfiken. Jag ser filosofin som ett utmärkt redskap att se världen från olika perspektiv och att vara kreativ och lekfull. Ingenting är statiskt utan levande och dynamiskt. Filosofi i sig bygger på oliktänkande och att se världen från olika vinklar. Att testa, pröva nya tankegångar. Den inbjuder till förhållningssätt som är utmanande och framförallt nytänkande om man vågar släppa det invanda, stela och då kan man upptäcka nya världar.

Vände du dig till etablerade förlag innan du bestämde dig för att ge ut själv? Eller kändes det självklart från början att starta ett eget förlag?

– Jag hade från början en tanke att jag skulle vara fri och ge ut på eget förlag. Ett förlag visade intresse under skrivandets gång, men det rann ut i sanden.

Vilka tjänster köpte du in för att färdigställa boken? 

– Jag köpte först in hjälp från en lektör som gav värdefull feedback när manuset var klart. Det var också för att testa av min idé om den skulle hålla. Sedan fick fem testläsare, både fackfolk och skribenter gå igenom manus. En korrekturläsare, en grafiker och layoutare fick sätta sin prägel på boken i slutskedet. Det var stora kostnader, men jag är glad att jag gjorde på det sättet. Det hade inte varit bra om jag upptäckt felaktigheter efteråt. Man kan aldrig vara garderad, men man kan göra så gott man kan och anlitar man fackfolk blir det en proffsig produkt. Jag är riktigt nöjd och Ekonomi med hjärta har fått fin respons.

Vad är fördelarna respektive nackdelarna med att ge ut själv på eget förlag?

– Varje argument kan vara både en fördel och nackdel. Det beror på hur man ser det.

Fördelar: Fri, kan föra fram budskap, full koll, bestämmer själv i alla delar, eget ansvar, får automatiskt nya kontakter, nya samarbetspartners, får behålla alla förtjänster i försäljningen när man inte behöver dela med någon annan, processen ger rika kunskaper och erfarenheter, slipper ragga hos förlag, snabbhet och tidsvinster.

Nackdelar: Ensamt, isolerat, nervöst emellanåt, kräver disciplin och arbetsmoral, behövs ekonomi för att köpa in tjänster, kan vara tungt att stå med allt själv, kräver kunskapsinhämtning, blir inte med automatik antagen hos Akademibokhandeln eller Bibliotekstjänst, ingen etablerad försäljningskanal.

– Kontentan verkar vara att egenutgivning ”vinner” när jag summerar vad jag skrivit.

Hur ser den närmaste tiden ut för dig och boken? 

– Nu är jag ute i vimlet. Jag föreläser om Ekonomi med hjärta och om hur man kan se på ekonomi utifrån ett eget utvecklingsperspektiv. Jag skriver krönikor för ett investerarnätverk och bloggar. Jag tittar också på hur jag ska kunna göra webbkurser i ämnet. Just nu känner jag mig lyckligt lottad som får vara ute och föra mitt budskap vidare – och jag börjar så smått tänka på nästa bok …

Tack Irene för dina intressanta svar. Önskar dig fortsatt framgång med nuvarande och kommande böcker. Trevlig helg till dig och alla som läser.

Detta inlägg publicerades i fredagsintervjun: författare och märktes , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Iréne Jansson skrev en bok som förenar ekonomi och andlighet

 1. Eva-Lisa skriver:

  Vilken bra intervju! 🙂 Jag får också för mig att egenutgivning ger en betydligt större frihet, även om det såklart också innebär att man måste hålla kolla på så mycket mer när det gäller att framställa produkten.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Friheten måste vara betydligt större, bara att man kan bestämma själv när boken ska ges ut är en klar fördel. Om man förstår allt omkringarbete och tror att man gillar och kan lära sig det så är det väl bara att köra 🙂 Plus lite pengar måste man ha förstås. Eller mycket 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Annika skriver:

  Alltid lika trevligt att läsa intervjuer 🙂 Låter som en bra avvägning hon gjort där, att ha plockat in hjälp med vissa bitar av utgivningen även om hon kör sitt eget race.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, jag tycker också att det verkar som en bra avvägning. Tror att jag skulle göra något liknande med att köpa in tjänster, den färdiga boken måste se proffsig ut.
   Har du tänkt på egenutgivning, Annika?

   Gilla

   • Annika skriver:

    Tänkt, ja, men just nu avstår jag. Har liksom inte riktigt tiden och kunnandet, och vill ärligt talat jobba med ett traditionellt förlag någon gång. MEN, någon gång kanske? Kanske gör som du resonerade med Berith, trycker upp några ex. till mig och typ mamma, moster och sambon 🙂 Har du funderat allvarligt på egenutgivning?

    Gillad av 1 person

   • Eva Karlsson skriver:

    Nej, jag har inte tiden och kunnandet heller. Och nu när jag pratar om egenutgivning är det mest att jag leker med tanken. Det verkliga beslutet ligger nog några år fram i tiden.

    Gilla

 3. Ethel skriver:

  Tack för en bra intervju! Intressant!

  Hittills har jag avvärjande sagt att jag inte vill ge ut själv. Har så svårt att marknadsföra mig själv. Har tänkt att om jag har ett förlag bakom mig, skulle det kännas lättare att tala om mig själv och min bok. Förstås på bekostnad av att jag inte kan bestämma allt själv.

  Fortfarande känner jag nog så, även om tankar på egenutgivning börjat snurra i skallen lite smått. Fast mest för att det är så oerhört svårt att få ett ”ja” från förlag. Verkar näst intill omöjligt.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag resonerar ungefär som du. I början var jag helt emot egenutgivning för egen del. Tänkte att om bokförlagen inte vill ha mig vill inte heller jag ha mig. Nu börjar jag sakta tänka annorlunda. Men visst vill jag helst komma ut på ett förlag.
   Vi får se hur det går för oss, Ethel, allt är ännu möjligt 🙂

   Gilla

 4. Pia Widlund skriver:

  Mycket intressant intervju. Jag jobbar ju på bank fast jag mest är inriktad på försäkringar, men jag vet hur viktigt det är med ekonomin och hur illa det kan gå om man slarvar och inte betalar. Vi får hoppas att hon får ut sitt budskap via sitt förlag på ett bra sätt!

  Gillad av 1 person

 5. Eva Karlsson skriver:

  Håller med dig Pia, om vikten av att inte slarva. Tror att boken är till för både Spara och Slösa (minns du dem?) Tror boken är jättebra. Jag har köpt den men ännu inte läst.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s