Annika skriver ”feelgood med extra tuggmotstånd”

annikaINTERVJU. Författaren Annika Arslan Waltersson bor med sambo, barn och hästar på en gård utanför Ulricehamn. Hennes debutroman Den som knyter sin hand kom ut för ett år sedan på Hoi förlag och i december ger hon själv ut sin andra roman Med lysande utsikter.

Hej Annika, välkommen till min blogg. Berätta om din kommande roman.

– Stort tack! Boken är en feelgood med extra tuggmotstånd. Liksom i Den som knyter sin hand har annika2jag utgått ifrån ett samhällsproblem och skapat en underhållande och fiktiv berättelse ur det. Jag gillar att låta vanliga människor få vara utgångspunkt och visa fram lite olika sidor av sin verklighet. I de här boken möter vi Gunilla, Margit och Jens. Gunilla är 50+ och har precis kommit tillbaka till sin tjänst på arbetsförmedlingen i Borås. Hon kämpar på med att få energin att räcka till och samtidigt har hon problem med relationen till sin son och sin mamma. Margit är sambo med den döve Calle och han är hennes allt, det är för att hjälpa honom och sådana som har svårt att hitta sin plats i samhället som hon börjar jobba på arbetsförmedlingen. Jens är fd entreprenör men ledsnade på allt och är numera arbetslös, dock blir situationen för honom ohållbar när alla hans besparingar tagit slut. I deras möten med varandra uppstår nya kreativa tankegångar om vad som egentligen skulle kunna vara möjliga lösningar, både för dem och för staden …

Du skriver på din hemsida att du tycker om att leva dig in i människor som inte är som du. Vilka egenskaper hos din huvudperson önskar du att du också hade? Och vilka är du glad att du slipper?

– Haha, ja anledningen till att jag skriver om samhällsproblem och människor som hittar på olika lösningar är ju att jag själv inte lyckas engagera mig på riktigt och försöka göra skillnad, så det önskar jag att jag gjorde i högre grad istället för att vara så bekväm 🙂 Den andra frågan är svårare, dels har jag tre huvudpersoner och dels så tycker jag att jag lägger in delar av mig själv i dem, men jag är glad över att jag lyckats hålla balansen i att vara produktiv utan att bränna ut mig.

Din första bok kom ut på Hoi som är ett hybridförlag vilket betyder att du fick bidra ekonomiskt med en hel del. Hur resonerade du innan du bestämde dig? Är du nöjd med hur allt har fallit ut?

– För mig var ett hybridförlag det enda alternativet till ett större traditionellt förlag, dels för att jag ville ha genomgått en urvalsprocess och dels för att jag insåg att jag behövde professionell hjälp med att få rätt kvalitet på produkten. Dessutom finns det uppsidor av ett gemensamt säljintresse och fantastiska förlagskollegor 🙂 Jag var inte heller särskilt rädd att investera eftersom jag jobbat med detaljhandel i hela mitt liv. Det som jag lärt mig under året är hur mördande konkurrens det är för att synas och hur mycket marknadsföringskrafter det behövs för att få människor att faktiskt prioritera att läsa just din bok. Där hade jag trott att det skulle bli tyngre effekt av att ha ett förlag i ryggen.

Varför gick du från Hoi till egenutgivning?

– Det var egentligen ett beslut ur två aspekter: 1) Jag fattade beslutet om att få ut boken före jul så sent som i höstas vilket skapade en väldigt kort tidslinje, och där hade jag inte hunnit få igenom hela proceduren om jag gått via Hoi, eller ett annat förlag. 2) Jag hade fått inblick i vilka delar som ingår i en utgivning och kunde därför kontakta rätt personer och köpa in tjänster själv till ett billigare pris, dock ska man vara medveten om att det tillkommer en hel del extra arbete och att det blir mycket tuffare att sälja in sin bok i olika kanaler. På grund av den varierande kvaliteten på egenutgivna böcker så tas de inte alltid emot med öppna armar.

Hur tänker du marknadsföra Med lysande utsikter?

– Det som händer nu är först och främst boksläppet den 8 december på min lokala Akademibokhandel. Därefter kommer jag att ha olika signeringar under helgerna, skicka pressreleaser, annonsera på Facebook med mera. Jag har också fått okej att skicka boken till olika bokbloggare.

Vilka tjänster köpte du in för att färdigställa boken? Som före detta dekoratör har du kanske gjort omslaget?

– För att vara ärlig så funderade jag på att göra omslaget själv eftersom jag gillar att jobba med färg och form, men samtidigt är jag mån om att det ska bli bra och när jag varken har vanan eller verktygen … Jag vill att mina böcker ska bli seriöst emottagna och har därför gått igenom alla steg för att kvalitetssäkra upp det. Medan jag skrev hade jag två lektörer samt testläsare. I utgivningsfasen anlitade jag en redaktör som bearbetade både berättelse och språk, en korrläsare som såg över språket och en designer som gjorde både omslag och inlaga. Jag har även diskuterat olika papper och bindningar med tryckeriet för att få boken som jag vill ha den. Det finns inte så många genvägar tyvärr, om man inte besitter kunskapen själv. Jag vill att varje bok ska vara en stadig byggsten i mitt författarskap, inget jag måste be om ursäkt för inför läsarna och branschen.

Hur ser en perfekt skrivardag ut i ditt liv?

– En dag som inte blir uppbruten i olika tidsfragment vore drömmen 🙂 Att få sitta i soffan med laptopen, katten som snarkar bredvid, men annars tyst och lugnt. Lite kaffe eller en matbit då och då, samt en ridtur för att samla ihop tankarna, mmm … Sällan det är så faktiskt, oftast får jag försöka skärma av alla andra familjemedlemmar och olika ljud, men det fungerar också.

Tack Annika för intressanta svar. Lycka till med den nya boken och fortsatt skrivande. Trevlig helg till dig och alla som läser.

Detta inlägg publicerades i fredagsintervjun: författare och märktes , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Annika skriver ”feelgood med extra tuggmotstånd”

 1. Ethel skriver:

  Ja jag är ju också utgiven på Hoi förlag. Hittills bara men en lite längre novell och en ny på gång. En hel roman skulle jag inte ha råd med. Förlaget är utmärkt på det sättet att de lägger ner lika mycket energi på ditt manus som ett traditionellt förlag. Det är vad jag tror iaf. Så är min känsla, att engagemanget är väldigt stort t.o.m. för en kortare text som min. Och det är roligt! Sen har jag inte kommit upp i det antal sålda noveller som skulle ge mig några kronor tillbaka. Sånt är livet…

  Roligt att få ta del av Annikas process!

  Trevlig helg Annika och Eva!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Tack Ethel för att du delar med dig. Jag har också förstått det så att Hoi lägger ner lika mycket på de manus de antar. På det sättet har de ett gott anseende. Men väldigt dyrt är det😦
   Finns din novell i fysisk form eller som e- bok? Jag borde ta mig i kragen och bidra några kronor till din bokförsäljarkassa – ja, jag är ju nyfiken också på det du skrivit förstås.

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Den finns bara som e-bok, att ladda ner. På Hois hemsida finns det länkar vidare. Tror det är kring 16 kr det kostar, så ingen stor investering :-). Ja jag hoppas att du inte känner att du måste, det var inte meningen.

    Gillad av 1 person

   • Eva Karlsson skriver:

    Jag kände absolut inget tvång – jag brukar för övrigt säga nej tack till de författare som vill skicka recensionsex till mig. Jag tycker inte att jag har tid och ork att formulera en sån bra text som de är förtjänade att få.
    Men nu har jag laddat ner din novell. Spännande!
    Uppdatering: Nu har jag läst Fotografen och Kristina. Vad fin den var! Du lockade fram både tårar och ett leende hos mig 🙂

    Gilla

  • Hej Ethel!
   Det är så viktigt med engagemang från alla håll när det gäller utgivning. Önskar dig stort lycka till med dina texter i framtiden och ha en riktigt bra helg du också!
   /Annika

   Gillad av 1 person

 2. Eva-Lisa skriver:

  Vad roligt att få höra om en egenutgivares process 🙂
  Jag tror att är man nybörjare i bokbranschen är det en fördel om man har kunnigt folk bakom sig, men efter en, eller ett par böcker, börjar man ju förstå hur allt funkar och då kan man nog spara mycket pengar på att göra det mesta själv.

  Gillad av 1 person

 3. Ethel skriver:

  Tack Eva! Det värmde mig verkligen att du tyckte om den. Stor skillnad mot skräcknovellen, eller hur :-)?

  Gillad av 1 person

 4. Annika skriver:

  Så roligt med en intervju till, det är så intressant att få ta del av egenutgivarnas erfarenheter. Tycker också det känns smart att ta hjälp av proffs första gången och köra själv sedan, om det är planen man har för sina böcker. Trevlig helg 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Katarina skriver:

  Tack för intressant intervju! 🙂 Kul att läsa om någon som gått från egenutgivare light till egenutgivare på ”riktigt”. Det är väl så, även när man är på förlag får man göra mycket av markjobbet själv när boken väl släpps, men som egenutgivare får man verkligen göra ALLT själv. På gott och ont.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Det är nog viktigt att veta att man får sköta ALLT själv, som du skriver, och vissa passar det bättre än andra. Och viktigt att i förväg ta reda på vad som är gott och vad som är ont för en själv.
   Jag gillar idén att Annika tog saken i egna händer när hon ville att bok nr 2 skulle komma före jul.

   Gillad av 1 person

 6. anethebergendahl skriver:

  Intressant läsning om Annika. Det är alltid roligt att läsa om en författares vardag i sitt skrivande samt tankar mm. Jag har hela tiden funderat på egenutgivning men har börjat bli osäker. Kanske jag borde prova hos förlagen först. Usch, tycker inte om när man är velig.

  Gillad av 1 person

 7. Bara hittepå skriver:

  Intressant läsning, särskilt om alla tjänster som köptes in utifrån. Det är ju så många detaljer som måste bli rätt för att en bok ska kännas professionell. Själv har jag långt kvar till eventuell utgivning och har inte riktigt funderat igenom för- och nackdelar med de olika utgivningsmodellerna, men själva grundidén med hybridförlag verkar vettig tycker jag (även om jag måste säga herrejistanes så dyrt efter att ha kollat upp Hois hemsida). I vilket fall skulle jag nog inte våga mig på egenutgivning utan tidigare erfarenhet av branschen.

  Tack till Annika för inblicken i din utgivningsprocess och till Eva för ännu en läsvärd intervju. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, för att en bok ska kännas professionell är det många detaljer som ska bli rätt. Tror att många är för snabba med att ge ut själv och att de ångrar sig sedan för att någon del blev amatörmässig. Inget fel i det, det beror ju på vad man har för mål. Men man måste veta att en sådan bok blir svårare att sälja plus att man kan ångra sig längre fram.
   Ha ha, jag nog är det dyrt 🙂

   Gilla

 8. Så roligt med alla kommentarer och det känns alltid bra om man kan vara till hjälp för andra i utgivningsfunderingar :-). Håller dessutom med om att det är en riktigt trevlig blogg du har Eva! Jag som jobbat inom detaljhandeln i hela mitt liv måste bara få tillägga att begreppet dyrt är väldigt relativt 😉 Jag gillar uttryck som ”prisvärt”… För min del handlar avvägningen om vad jag är beredd att betala för den kvalitet jag vill uppnå. En utgiven bok är sällan något man ändrar sedan. Dock tycker jag inte att man ska ha för stora illusioner om att tjäna en massa pengar, se det mer som en dyr hobby och var glad för det som blir överskott. Sedan är det alltid individuellt hur mycket man har råd att satsa på projektet.
  Stort lycka till med era manus allihop! 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s