Min vän S ska emigrera

fullsizeoutput_22bMin vän S ska emigrera till Australien. Det kommer att bli tomt. Nu står hon och jag framför hennes bokhylla som löper längs en långvägg.

Vilka böcker kommer du att ta med dig?

Astrid Lindgren, Harry Potter och mina coffee table-böcker om inredningsdesign. Tre biblar får också följa med. En är min, en min dotters och en har tillhört min mamma.

Inte fler böcker än så? När du bodde i Australien i början av nittiotalet hade du med dig alla dina böcker av svenska författare. Jag minns att du i ett brev längtade hem till Sverige och citerade långa stycken ur en bok av Ulf Lundell.

– Ja, men den här gången tar jag inte med dem.

S låter så osentimental och redo för förändring att jag blir en aning avundsjuk. Och vemodig. Vi har gjort så mycket tillsammans. Rest, lånat varandras böcker, pratat böcker, pratat livet. Och snart kommer allt att ta slut. Ja, jag vet att det finns Skype och Messenger och Facebook och mejl och vanlig snigelpost och att det går att flyga dit. Men ändå.

Vi går upp en trappa där S har ett skåp med olästa böcker. Här finns Martina Haag, Elena Ferrante, Ann Cleeves, Emma Cline, Sarah Waters, Unni Lindell och ett tiotal till.

Blir du stressad av att ha så mycket oläst?

– Nej. Jag tycker att det är bra. Det är tryggt.

Vad läser du just nu?

Arthur: gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem. Men jag gråter hela tiden så jag tar inte med den på Roslagsbanan utan läser bara hemma.

– Jag läser också A Brief History of Seven Killings av Marlon James. Den har jag andra problem med. Den är så läskig att jag måste vila en månad mellan kapitlen.

– När jag är klar med Arthur ska jag ta Martina Haags Det är något som inte stämmer. Av mina olästa böcker är jag mest nyfiken på den.

Hur kommer du att göra med böcker i Australien?

– Jag köper nog mest pocket. Min deckarfavvo Peter Robinson finns där vet jag. Jag har vant mig vid hans huvudperson och vill se hur det går.

Hur ska en bra bok vara?

– Jag uppskattar ett bra språk och hakar upp mig om det känns oredigerat. Men jag är inte kulturell, jag vill att en bok ska handla om något och det ska finnas människor och relationer i dem. En bra bok är som att se en bra teveserie.

Tack S för dina svar! Skönt att du blir kvar ett tag till. Och så småningom kommer jag ner och kollar in din nya (lilla) bokhylla.

Detta inlägg publicerades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Min vän S ska emigrera

  1. pbloggen skriver:

    Hittade det här inlägget precis när jag hade pratat med sambon om min dotters planer för sitt Australienliv.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s