Konsten att döda

I somras läste jag två skrivhandböcker som riktar sig till en målgrupp som jag inte tillhör. Men, lite förvånande, hade jag stor behållning av Fredrik Lindqvists Att skriva filmmanus, som jag bloggade om här. Den andra boken gav mig lika mycket, fast på ett annat sätt.

Sören Bondeson: Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman.

Det var Jenny Forsberg som på sin blogg rekommenderade den. Hon presenterar boken så bra så jag citerar några rader av henne:

konsten-att-doda-sa-skriver-du-en-kriminalroman”Boken är tydligt indelad i kapitel som handlar om perspektiv, scener, dialog och så vidare. Den är konkret och innehåller dessutom gott om exempel ur böcker av tre kända deckarförfattare: Jens Lapidus, Åsa Larsson och Tove Klackenberg, alla tre tidigare elever till Sören. Jag kan verkligen rekommendera den här boken till dig som skriver eller vill skriva deckare. Men faktiskt också till alla andra som skriver skönlitteratur, i alla fall om du inte har något emot deckare.”

Allt som handlar om Åsa Larsson lusläser jag. Hon är en av mina favoritförfattare. Bland annat får vi veta att hon skriver sakta och vrider och vänder på varje mening. Det brukar bli en sida per dag men då är den så gott som färdig. ”Om jag skriver för slarvigt tappar jag magin, och kontinuiteten.” Hon brukar läsa vissa böcker i rent studiesyfte. ”Det kan handla om hur man ökar tempot, får läsaren att bli uppslukad eller rent språkliga saker.” En roman som hon har läst sju gånger är Aprilhäxan av Maj-Gull Axelsson.

Jag har tänkt många gånger att jag ska läsa några favoritböcker på det sättet. Men det har ännu inte blivit av. Men efter nyår vill jag börja. Då blir det Carina Rydberg, som har ett sug i sina böcker som jag vill komma åt. För gestaltningens och karaktärernas skull blir det Åsa Larsson. Kanske läser jag om Aprilhäxan också. För som jag minns det var den enormt bra.

Läser du böcker i studiesyfte? Vilka författare ger dig i så fall mest?

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Konsten att döda

 1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Jag läser ofta debutanter i studiesyfte, för att jag är nyfiken på de som tagit sig genom nålsögat. Oftast börjar det med att jag läst ett blogginlägg eller artikel om dem och deras väg mot publicering och då blir nyfiken.
  För övrigt har jag svårt att läsa avslappnat, utan att studera hur böckerna är uppbyggda, språk o.s.v. Men det blir väl en ”skada” man får av skrivandet, antar jag 😄
  Tack för länken till det gamla inlägget om att skriva filmmanus, läste det när det publicerades men glömde skärmdumpa – ska diskutera logline med min skrivkompis på torsdag 👍

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Vad intressant att du väljer debutanter och hur du väljer.
   Ibland har jag också svårt att läsa avslappnat. Jag funderar på hur man kunde ha skrivit en mening bättre och ibland när något är riktigt bra antecknar jag vissa citat.
   Kul att du har en skrivkompis att utbyta tankar med. De där enradingarna har hjälpt mig mycket.

   Gillad av 1 person

 2. Annika skriver:

  Jag läser absolut i studiesyfte; innan jag skriver läser/lyssnar jag i den genre jag planerar att skriva i, och under skrivperioderna helt andra genrer eller dokumentärt/biografier. Jag vill läsa så brett som möjligt, tycker det är ett bra sätt att vidga mitt eget språk på 🙂 Fick tipset (jag tror att det var hos Katarina på The Writeful Blog) att stryka under markörer för tex spänning under de första 50 sidorna i en bok jag tyckt om, provade och tyckte att det var mycket intressant och lärorikt!

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Smart av dig att läsa in dig på din egen genre men sedan byta när det är skarpt läge. Jag läser nog lite hur som helst. Fast i höst har jag haft svårt att koncentrera mig på annat än rena spänningsromaner.
   Vilket bra tips att stryka under markörer. Jag får nog börja kladda/anteckna i böckerna jag ska studera. Har svårt att ens göra ett litet hundöra. 🙂

   Gilla

 3. Eva-Lisa skriver:

  Flynn ger mig väldigt mycket. Dels är det karaktärerna och dels språket. Samma med Hobbs. Älskar hur skickligt han satt både ton och språk i sina böcker! 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Ethel skriver:

  Jo med en författare, Douglas Kennedy, blir det en alltid blandning av studiesyfte och som ”vanlig” läsare. Jag har snart läst alla hans böcker som är översatta till svenska. Han är suverän på att bygga upp en riktigt spännande historia. Det konstiga är att i flera av böckerna tänker jag rätt länge att det inte händer någonting alls, att karaktärerna är lite klyschiga och ytliga. Då, precis när jag känner att jag tröttnat… då slår han till. Jag får en riktig smäll rakt i magen, så det gör riktigt, riktigt ont. Sen händer det mer saker…

  Tack för tipset om Åsa Larsson. Har läst någon av hennes första, men inte sen. Lapidus har jag läst en bok av… gillade inte, tyvärr.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag gillar också Douglas Kennedy. Har läst tre, ev fyra böcker. Den senaste handlade om när en man tänker tillbaka på tiden i Östberlin – vet du om det har kommit någon efter det?
   Lapidus har nog en stil som många gillar. Han får nog också människor som inte läser så ofta att börja. Men jag är inte heller riktigt fast.

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Kennedy har tydligen skrivit en till som ännu inte finns på svenska, The Blue Hour. Vi får väl vänta på den.

    På tal om ingenting. Igår skickade förlaget ett förslag på framsida till min novell. Jag fick en chock när jag öppnade PDF-filen. Antagligen för att storleken på bilden var 237%, vilket gjorde att jag såg rakt in i ett par ögon som gjorde mig livrädd. Jag skrattade åt mig själv sen.

    Gillad av 1 person

   • Eva Karlsson skriver:

    Vad bra, då får man hålla utkik efter den så småningom 🙂
    Ha ha, nu gjorde du mig jättenyfiken på omslaget. Hoppas du vågar titta nu 🙂

    Gilla

 5. forsvinnerochstannarkvar skriver:

  Jag ser läsning som en del av mitt skrivande. Det kan vara alla genrer för oftast är det själva språket som inspirerar mig, vilket fint flyt, intressant sätt att bygga meningar på, aha kan man lösa det så, åh vilket bra ord det önskar jag att jag kommit på! osv.

  Jag försöker läsa så mycket som möjligt, när jag tycker det är kul, för jag tänker att det dels är något jag mår bra av samtidigt som jag tror att det gör mitt skrivande bättre och bättre. När jag skriver ungdomsbok tycker jag om att läsa andra ungdomsböcker som är populära i den målgrupp jag skriver för för att se vad som tilltalar den läsarkretsen.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Håller med, läsandet är bra på många sätt. Enda nackdelen är att det kan bi lite väl dyrt med allt man vill läsa 🙂
   Roligt att du skriver ungdomsböcker. Måste vara oerhört viktigt att göra som du och läsa andra i samma stil.

   Gillad av 1 person

   • forsvinnerochstannarkvar skriver:

    Jag lånar i stort sett bara på biblioteket så då blir det väldigt gratis. Köper bara böcker som är mina favoriter, eller på loppis, många skänker helt nya knappt lästa böcker till loppisar, superkul att fynda 🙂

    Jag tror på kombinationen, läsa liknande som en själv skriver och sedan läsa sånt som är helt tvärtom, då händer det något i hjärnan, en börjar liksom hitta sin egen stil och jag tror att det är bra att utmana hjärnan då och då med sånt en tror att en egentligen inte är intresserad av.

    Gillad av 1 person

   • Eva Karlsson skriver:

    Jätteviktigt att utmana sig själv, som du skriver, ibland blir jag tyvärr lite lat och läser bara det jag vet att jag gillar. Men det gäller att tänka tvärtom ibland så att hjärnan blir förtjust och kommer på nya saker 🙂

    Gillad av 1 person

   • Jenny Eriksson skriver:

    Sant! Sedan så tänker jag att läsning ska vara lustfylld så det gäller ju att en är i rätt mood för det som en väljer att läsa. 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva Karlsson skriver:

    Exakt. Lusten till att skriva och att läsa får inte glömmas 🙂

    Gilla

 6. Katarina skriver:

  Intressant inlägg 🙂 Jag läser nog alla böcker med ett öga öppet för det tekniska, det är svårt att inte göra det tycker jag. Så till den grad svårt att läsandet blivit lite ”förstört” för mig sedan jag började skriva, jag har svårt att verkligen försvinna i en boks värld nu för tiden och bara svepas med och glömma allt annat. Men det händer ibland, att jag inte ser de tekniska detaljerna utan bara njutningsläser, och de gångerna är extra underbara. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ibland känner jag likadant, att jag på något vis har förlorat den där underbara känslan av att vara uppslukad av en bok. Jag har tänkt att det är en blandning av att jag som skrivande letar efter det som gör boken bra eller dålig men också att jag numera är lite för okoncentrerad.
   Ibland, som du skriver, hittar man böckerna som man bara njutningsläser. Det är de bästa 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s