Drömresearch – eller inte

Häromdagen när jag letade information om lastfartyg på Internet hittade jag en resa som jag blev lätt besatt av. Som betalande passagerare fick man följa med på ett skepp som gick mellan Tilbury i England och Buenos Aires. Nu minns jag inte om det tog trettio eller fyrtio dagar men priset var sjutton tusen. Jag skulle alltså slå två flugor i en smäll, verkligen se ett lastfartyg inifrån och få en liten bit av Argentina (där min roman också utspelar sig). Dessutom skulle jag kunna nörda ner mig i skrivandet.

Eller så skulle jag bara bli sjösjuk och längta hem. Och inte kunna skriva ett ord.

För att inte tala om tiden och pengarna.

Hur ser din drömresearch ut? Vad är det som stoppar dig från att göra den?

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Drömresearch – eller inte

 1. Katarina skriver:

  Som ren researchresa skulle jag nog inte betala så mycket, är det däremot kombinerat nöjesresa och research och jag skulle ha nöje av det även ur personlig synvinkel… kanske. När jag skrev feelgood drömde jag om att resa till vissa platser för att insupa stämningen och för att det var platser jag redan var fascinerad av, men trots det blev det aldrig av. Nu vet jag inte riktigt vad min drömresearch är. Får klura på det 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, då vet jag vilka platser du drömde om 🙂
   Det var något med den här tokiga resan som jag fastnade för. Jag lockas av tanken på enformigheten, gråa dagar och vilka tankar som kan springa fram ut det. Men alldeles för dyrt för att bara använda för två tre kapitel 🙂

   Gillad av 1 person

 2. susanneolars skriver:

  Kommer att tänka på Aino Trosells En egen strand. Den började med en tripp som passagerare på ett fraktfartyg. Stormarna och gungandet är inget jag önskar dig, däremot kan jag ABSOLUT se framför mig hur du äter middag vid kaptensbordet varje kväll. Vilka historier ni skulle kunna utbyta, du och kaptenen. Kanske skulle bli stoff till ännu en bok 😀

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Aj, aj, En egen strand var den (eller en av dem) som jag började lyssna på och sedan blev det inget mer. Men nu ska jag ta mig en ny lyssning – tack! – kanske hör jag något som jag kan använda mig av.
   Kan inte riktigt se mig vid kaptensbordet. Men vem vet. Om han eller hon är en riktig sjöbjörn som berättar en ny historia varje dag. Då har jag snart en novellsamling 🙂

   Gilla

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Spännande! Så klart du ska slå till Eva! Jag sjunger som Jan Malmsjö i den där musikalen ; om jag hade pengar…radidadidadi etc… Tur att vi har google! Det får bli fattigmans research 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ha ha, tycker du att jag ska slå till? Vi får se. Förmodligen inte. Men om jag hittar en kortare tur på några dagar så kanske jag kastar loss 🙂
   Bra namn på google. Den är inte dum den heller.

   Gilla

 4. annisvensson skriver:

  Jag har ett antal resor jag skulle vilja göra i researchsyfte, men nu när jag har möjlighet kommer jag att göra en resa jag drömt om länge. Till en hyfsat orörd plats i Thailand med bara havet och stranden som granne och en fin ö. Enbart för mitt nöjes skull, för att vila, vara med mig själv och kanske skriva lite också. Ska bli så härligt 🙂 Och sen i maj gör jag nästa drömresa, till Italien och Florens. Har inte rest så mycket de senaste åren och har saknat det. När jag nu gör lite mer som jag själv vill och har bestämt mig för att fånga dagen, så ska jag resa mer.

  Gillad av 1 person

 5. Pia Widlund skriver:

  Jag har ingen drömresearch på gång men jag kan ju tänka mig att det oftast är ekonomin som sätter stopp när man vill undersöka saker. Det har kanske med just resor att göra och dom är aldrig billiga. Tur att man kan googla så mycket som man kan!

  Gillad av 1 person

 6. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Kanske inte den billigaste resan, på så vis, men tänk vilken grej! Jag har ofta drömt om att hoppa på ett fraktfartyg i hamnen där jag bor och åka med till USA eller Sydamerika. Jag och sambon kollar ofta in marinetraffic.com och ”spottar” skeppen som passerar.
  Som journalist har jag genom åren haft förmånen att träffa många spännande människor och verkligen grotta in mig i dem, ställa närgångna frågor och se hur lager på lager av människors inre liv avtäcks. Så min drömresa i researchsyfte är snarare i människor än till platser, att få samtala och följa med och veta saker om dem som de kanske inte delar vitt och brett. Folk är så komplicerade och så spännande!

  Gillad av 1 person

 7. Eva Karlsson skriver:

  Wow, tänka sig att ni kollar in skeppen som passerar. Kul 🙂 Jag gillar fortfarande idén att ta mig till Sydamerika på detta långsamma vis, men det blir nog en kortare tripp om det blir av öht.
  Jag är också glad över mina år på en tidning. Det var en av de verkliga förmånerna, att få träffa människor man normalt inte skulle ha träffat. Och dessutom att jag fick ställa frågor som jag normalt inte ställer till mina vänner ens.
  Vad fint du skrev om att det var människorna snarare än platserna som du tänkte på. När jag tänker platser menar jag också de människor jag råkar möta. Men även situationen i sig, och miljön.

  Gilla

 8. Bara hittepå skriver:

  Men om man hittar någon pålitlig person som vill hyra ens lägenhet under tiden blir det genast lite mindre dyrt… Fast lång tid att vara borta oavsett. Tänk om man tröttnar första dagen.

  Du Eva, finns det något sätt att kontakta dig när du tar bort bloggen? Om ett trenchcoat-tillfälle skulle yppa sig menar jag. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, tänk om man tröttnar första dagen 🙂 Det går ju liksom inte att hoppa av. För många år sedan gjorde jag en långresa på drygt fyra månader och då hyrde jag ut min dåvarande bostadsrättslägenhet. Det måste nog vara så pass länge för att jag skulle idas städa höll jag på säga.
   Ja! Vi måste ha varandras kontaktuppgifter! Här på Om mig har jag: eva.riktigare@hotmail.com och den fungerar framöver ett halvår minst. Ett säkrare kort i längden är den teliaadress som följer med när jag kommenterar hos dig och andra. Kan jag nå dig på den som du lämnar när du kommentar hos mig?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s