Utskälld av magistern

IMG_0784Inte en gång, utan två gånger har jag fått mig en rejäl utskällning på skrivarkursen. Läraren har stått upp, ritat upprört på tavlan, linjer och pilar, dåtid och nutid, och någon jävla ordning måste det vara.

Och jag har gillat det.

Första gången sa han om slutet på Berit: Du har språket, Eva. Du har innehållet, gestaltningen och dialogen. Du kan det. Men din konstruktion är rena jävla Kalle Anka.

Andra gången, i onsdags, hade jag bytt manus och han sa om Tuva: Ja, jag förstår varför förlagen inte skrev kontrakt. Och så fick jag mig några skopor ovett igen.

Mina texter är som en matta som blir piskad på. Ut faller dammet och gruset som någon (jag) dragit in. Färgerna börjar synas bättre. Och mönstret träder fram.

Vet ni, jag är så glad att jag har hamnat i den här kursen. Det är guld värt att ha en skicklig författare till lärare, som engagerar sig i mina texter. Kurskamraterna är också guld värda. De ger konstruktiv kritik, ibland hård, men de tänker alltid på textens bästa. Och till vardags är de väldigt trevliga och lika nördiga som jag när det kommer till att prata skrivande. Som en extra bonus har alla olika yrken: en konstruerar broar, en annan jobbar med PR, en tredje har redan hunnit bli bestsellerförfattare. Vi har också en jurist, en grafisk formgivare, en brandingenjör, en psykiatriker och så jag, som har jobbat på en tidning. Fatta vad bra med så många specialister att ha till hands när man skriver.

Nej, nu måste jag skriva vidare. Hej!

P.S. Bilden är snodd från Facebook.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, skrivarkursen. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till Utskälld av magistern

 1. Ethel skriver:

  Hej!
  Ja det känns verkligen som att både läraren och kurskamraterna engagerar sig. Ni engagerar er i varandra. Och läraren tyckte alltså att strukturen var fel? I första omgången. Intressant. Det pratade min lektör också om. Att testa att ändra strukturen. Så det gjorde jag. Flera gånger och på vitt skilda sätt.
  Snygg bild med mattan vars mönster och färger trädde fram :-).
  Verkar vara en vild blandning av personligheter och branscher. Kul.
  Och kul att du skriver inlägg då och då.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack Ethel, ja, det verkar inte bättre än att jag fortsätter blogga 🙂 Jag har i alla fall bestämt att låta bloggen finnas kvar ytterligare år. Det blir nog ett inlägg då och då, men inte så ofta.
   Jag har ändrat konstruktionen på Berit ungefär hundra gånger, och lagt till händelser och dragit ifrån. Men kanske har jag något på spåren nu. Det känns hoppfullt 🙂

   Gilla

 2. Gabrielle skriver:

  Konstruktion är det svåraste! Så bra när någon annan kan se dem. Du löser detta 👍🏻👍🏻

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack Gabrielle, jag ska göra mitt bästa. 👍🏻 Skönt att höra att du också tycker att det är det svåraste. Vi kämpar vidare! Snart är vi framme 🙂

   Gillad av 1 person

   • Gabrielle skriver:

    Det hoppas jag! Hur länge har du skrivit på manusen? Jag har kämpat med det jag skriver nu i 1,5 år (med avbrott i perioder) 🤤

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Svårt att säga. Jag har skrivit på tre olika manus nu i många år. Tuva skrev jag koncentrerat på i 1,5 år och sedan skickade jag det till förlag för drygt ett år sedan. Efter refuseringarna (varav två positiva) har jag inte läst igenom det alls. Förrän jag tog fram början nu för att kolla med skrivargruppen vad de tyckte. Berit har jag jobbat med sedan i november. Men hon är inte ny, jag har skrivit på det manuset i många år. Tagit fram, ändrat, skrivit nytt, lagt undan. Det skulle onekligen vara skönt att bli KLAR någon gång 🙂

    Gillad av 1 person

   • Gabrielle skriver:

    Åh ja förstår att du vill bli klar! Jag vill också det såklart men har insett att jag är en långsam skribent. Allt behöver liksom växa och mogna fram… Hoppas bara det blir klart NÅGON gång. 😏

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Jag tror också på att det måste växa och mogna fram, men samtidigt måste jag lägga in en snabbare växel. I alla fall tills jag fått ihop en ny version av Berit – sedan är det väl dags att tänka igen 🙂
    Lycka till med ditt manus, Gabrielle.

    Gillad av 1 person

   • Gabrielle skriver:

    Lycka till du med 😀

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Tack 🙂

    Gilla

 3. Annika skriver:

  Låter underbart (ja, jag tycker faktiskt det) med en lärare som är så engagerad att han blir upprörd! Gäller nog att ha starka nerver själv, men jag tänker att det är en fantastiskt övning på att ta kritik, och så länge det finns respekt och kamratskap i övrigt så ser jag bara fördelar med att få en skopa ”sanning” serverad då och då 🙂
  Låter som en dröm-kurs, särskilt med den där intressanta kombinationen av kompetenser/personligheter!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag tycker att det är lite konstigt själv att jag inte tar åt mig. För det har jag lätt att göra i vanliga fall. Men när jag märker att någon vill texten det bästa (och att jag samtidigt får beröm för andra saker som jag är bra på) då fungerar det utmärkt.
   Ja, det är väldigt praktiskt med alla kompetenser. Synd bara att ingen är sjöman 🙂 Då hade det vara helt komplett för att få allt som jag behöver till Berit.

   Gilla

 4. Bara hittepå skriver:

  Härligt att få en uppdatering om ditt skrivande – och speciellt när du hittat en kurs som funkar så bra för dig. Du verkar ha en bra inställning till kritiken, att allt handlar om att förbättra texten. Jag brukar försöka tänka att när någon ger ingående och detaljerad kritik, visar det också att det finns en potential i texten. Den har fått läsaren att känna någonting och engagera sig. Det är ju de där texterna som är nästan där som får en som läsare att bli frustrerad över att något fortfarande fattas. En text som bara är tråkig och intetsägande får ofta inte den typen av respons, utan mer ett “tja, den var väl okej – nästa!”.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag hoppas att du har rätt. Jag tror också att det finns en potential i texten. Varför annars engagera sig så mycket? Men det är klart, han kan ju tycka att den är så hopplös att han blir arg. I vilket fall känner jag mig hoppfull 🙂 och det är det viktigaste.
   Häromdagen sa jag till någon att jag önskade att jag hade börjat på den här kursen för två år sedan. Men egentligen inte. Allt har sin tid. Jag behövde åren hemma i min ensamhet för att skriva mig framåt – och då jag ibland anlitade lektör – innan jag hamnade där jag är nu.
   Läste på din blogg att du nu har anlitat ytterligare en lektör. Jag tycker att det låter väldigt klokt. Klokt också att byta. Hur bra en lektör än är så kan en ny komma med mycket ny input.

   Gilla

   • Bara hittepå skriver:

    Så tror jag också att det är. Det är lätt att underskatta den tid det tar att hitta fram till vad man vill skriva, hur man vill skriva det, och kanske framför allt varför. Jag befinner mig nog i den fasen du var i för några år sedan. Jag vill gärna ha kommentarer på det jag skriver, men jag behöver också ensamheten, precis så som du säger. Långsamt börjar jag känna att jag hittat vem jag är inom skrivandet, men just där jag befinner mig idag skulle det bli för mycket åsikter på en gång med en skrivkurs av din typ. Men sådant kan ju ändras och det är du ett bra exempel på. Om något år kanske jag törstar efter skrivgemenskap utöver den som går att finna på nätet.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Åh, jag är en mästare på att underskatta tiden när det kommer till skrivandet. När jag startade bloggen i juli 2014 skrev jag att jag skulle ha ett manus klart inom ett år. I hemlighet trodde jag att jag rentav skulle ha två klara. För jag hade ju tre romanidéer och hade skrivit en hel del på samtliga. Rena vansinnet när jag tänker efter. Fortfarande får jag slängar av tidsoptimism men är något krassare mellan de glädjekalkylyra perioderna.
    Härligt att du börjat hitta fram till vem du är inom skrivandet. Kanske du törstar efter skrivgemenskap i form av en kurs om något år, som du skriver, men det kan ju bli så att du redan är antagen då.

    Gilla

 5. annisvensson skriver:

  Låter både fantastiskt och lite läskigt. Men mest fantastiskt 😀 Det är ju just den där typen av rak feedback som behövs för att texten ska bli så där riktigt bra.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, det är i alla fall den typ av feedback som är bra för min text, just nu. Kämpar på med ett synopsis för att få syn på konstruktionen ordentligt. Förstår nu att det är där jag måste börja.
   Kul att se dig här, Anni. Hoppas det går bra för dig.

   Gillad av 1 person

 6. Vad roligt med två inlägg på kort tid här 🙂 Visst är det bra med feedback, även om den kan upplevas hård ibland kanske. Då gäller det att fundera på vad som verkligen sägs. Och som du säger, många olika som tycker till med olika bakgrunder. Det är guld värt. Roligt att höra att du trivs. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag antar att det skulle vara rent fatalt om någon som precis har börjat skriva skulle få så hård feedback som jag fick. Men jag har efter alla år av skrivande en sorts trygg plattform som jag inte ramlar ner ifrån. Jag vet vad jag kan och vad jag inte kan. Nu gäller det bara att tugga i sig det jag inte kan 🙂
   Fler inlägg lär komma. Jag kan tydligen inte sluta 🙂
   Spännande för dig som har skickat iväg till testläsare. Och bra att du har ungdomsboken att titta på under väntetiden.

   Gillad av 1 person

 7. anethebergendahl skriver:

  Visst är det bra med skrivkurser. Det är såå bra att få feedback!
  Blir nyfiken på vad det är du skriver? 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Hej Anethe, jag skriver en relationsroman. När jag väljer bra läsning blir det antingen relationsromaner eller spänningsromaner. Skulle gärna försöka mig på att skriva spännande någon gång men känner mig nog mest hemma i relationer.

   Gilla

   • anethebergendahl skriver:

    Relationsroman är härligt att läsa. De kan också vara mycket spännande med olika slags intriger mm. Just nu läser jag om Cecilia Lund alltså Katerina Janouch serie om barnmorskan. Jag gillar den väldigt mycket.

    Själv har jag skrivet färdigt en feelgood roman. Innehåller också relationer, kärlek, svek mm. Väntar just nu på mitt allra första lektörsutlåtande med både spänning och nervositet.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ah, den ”härliga” väntetiden innan man får sitt utlåtande 🙂 Jo, precis som du säger, det är verkligen både spänning och nervositet. Hoppas du får det snart och att du får bra feedback.
    Då skriver vi om relationer båda två. I ditt fall lovar du läsaren att må bra. I mitt fall kan jag göra vilket hemskt slut som helst 🙂
    Kul att du hittat en serie som du gillar.

    Gilla

 8. Carola skriver:

  Först skulle jag nog krypa ihop av förskräckelse över en sådan utskällning men så som jag fungerar med konstruktiv kritik så skulle jag i nästa andetag genast försöka hitta en lösning 🙂 Därför förstår jag att du blev nöjd med den kritiken. Vem vill inte bli bättre? Härligt med feedback!
  Gillar uttrycket av Doris Lessing. Det slog till mig som ett basballträ rakt i skallen. Precis vad jag behövde! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Precis, vem vill inte bli bättre 🙂 Jag är också lite så att jag vill börja hitta en lösning. Just nu känner jag mig verkligen peppad att skriva och hitta den där konstruktionen.
   Vad kul att du gillade uttrycket av Doris Lessing. Hoppas det kommer till nytta 🙂 Jag fick själv en spark i ändan när jag läste det.

   Gillad av 1 person

 9. Pingback: Skrivandet – nära men ändå så långt borta | Carola Strömstedt

 10. Pia Widlund skriver:

  Vilket härligt gäng du har hamnat i, massor av kunskap och engagemang. Det är bara att suga åt sig!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag gör mitt bästa, Pia, och suger åt mig så mycket jag kan. Men nu är det sommarlov och jag har lovat mig själv att skriva så mycket jag kan.

   Gilla

 11. Katarina skriver:

  Wow, det låter både hårt och fantastiskt med en sådan lärare. Det är kanske saker man behöver höra, men få lärare har modet att säga det. Samtidigt är det ju en morot, du har nästan allt som behövs, fixar du det sista är du hemma! Måste kännas otroligt upplyftande att få veta att man är så nära. Massor av pepp till dig!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s