Researchresa utan research

IMG_0803

Lars Lerin fick för sig att måla en tavla som föreställde en bokhylla. Den blev tjugofyra meter lång och den tog en sommar att göra. När jag går runt på Sandgrund i Karlstad och tittar på hans målningar blir jag djupt imponerad. Han visar mig att det får ta tid att skapa och att det måste få göra det. Varje detalj är viktig. Det är dem som bildar helheten, storheten. Hans motiv varierar, det är björkskogar, hus i ensliga trakter, skepp i natten. Varje del är fullkomligt utsökt gjord. Och det som också är så fint är att han lägger ner sin själ både i det vackra och i det anskrämliga.

Jag går därifrån med en känsla av att det är så jag vill skriva.

Under två dagar är jag i Karlstad. Förutom mitt besök på Sandgrund i går träffade jag också bloggvännen Carola Strömstedt. Vi har träffats en gång tidigare, i cirka tre minuter på Författarkliniken. Nu åt vi lunch och tog en promenad. Det blev mycket skrivprat förstås. Carola skriver fantasy och jobbar på tredje delen i en trilogi.

När vi skulle skiljas åt tog vi en selfie. Det är ingenting som någon av oss gör normalt. Men what the heck. Någon gång ska man debutera. 😉

IMG_0797

Huvudmålet för den här resan var att jag i dag skulle träffa en kvinnlig sjöman som var med på åttiotalet, då när också Berit jobbar till sjöss några år. Men i morse fick hon förhinder och var tvungen att avboka. I stället skrev jag några timmar på hotellrummet och det – när jag väl hade kommit över besvikelsen – var ju inte helt fel det heller.

Tack Carola, Lars Lerin och Sola i Karlstad. Ni gjorde min tripp!

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, speciella resor och märktes . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Researchresa utan research

 1. MarveW skriver:

  Har länge tänkt ta en tur till Karlstad för att se Lerins verk. Det har ännu inte blivit av men det ser verkligen inspirerande ut.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Hoppas du har möjlighet att ta en tur dit. Jag är glad att det blev av. Det var verkligen värt ett besök. Och så fick jag se Junior också 😎

   Gilla

 2. Ethel skriver:

  En selfie i ett sådant sammanhang är väl inte fel? Förr sa ”man” till någon annan att ta en bild. Gjorde det förresten så sent som efter Göteborgsvarvet i maj. Ett yngre (!) par som frågade om jag kunde tänka mig att ta ett foto av dem.

  Kul med researchtrip, fast det blev som det blev! Förstår att Lerins konst är en upplevelse att se i verkligheten. Jag har en bok av honom i hyllan. Och den kan jag försvinna in i.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag är nog bara ovan vid själva selfie-situationen och att sedan visa upp det … men det är väl som med annan övning. En dag gör man det bara. Och ibland är det, som du säger, inte fel.
   Ja, det var kul med researchtrippen. Fick mycket inspiration fastän researchpersonen uteblev. Tack och lov kan jag skriva på länge än innan jag behöver just de detaljerna som jag var ute efter.

   Gilla

 3. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Vilken härlig resa, fast tråkigt att din sjöman inte kunde ses såklart. Men vilken ynnest att få träffa Carola! Vad fina ni är 🙂
  Sandgrund ska verkligen vara något extra har jag hört av konstintresserade vänner, när jag varit i Karlstad är det bara Mårbacka som hägrat. Jag får ta nya tag nästa gång, om det blir någon näsa gång, just nu känner jag att det måste bli det.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, resan blev riktigt bra ändå. Känner nu när jag sitter hemma och skriver att den inspirerade mig på många sätt.
   Jag är ganska dålig på att gå på museer eller konserter eller på annat sätt ta till mig andra konstarter än litteratur. Men när jag väl gör det märker jag hur mycket det betyder för mitt eget skrivande. Förutom Lars Lerin kan jag rekommendera Fotografiska i Stockholm – om du inte redan har varit där.

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Att uppleva någonting annat tenderar att sätta igång saker i en, jag är också dålig på annat än litteratur, däremot besöker jag kyrkor så ofta jag har möjlighet och de ger mycket inspiration av någon anledning.
    Jag har inte varit på Fotografiska, lägger till det på listan 😊

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Annat som inspirerar är ju naturen och med dina sommarplaner lär du få mycket inspiration. Trevlig sommar. Vi hörs i höst 🙂

    Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Naturen är definitivt en inspiration, trevlig sommar! 😊

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Naturen is the best 🙂

    Gillad av 1 person

 4. Carola skriver:

  Tack Eva för att du hörde av dig! Det var en mycket trevlig långlunch att få samspråka med dig, höra mer om dina manus och skrivandet. Lars Lerin är verkligen inte bara en speciell person utan en speciell konstnär också. Att strosa runt i hans utställningshallar är gott för själen. Vi får väl se om jag vågar slänga iväg den där frågan till honom 😉
  Snopet att din researchträff blev inställd. Men då kanske vi kan få till en ny lunchträff om det blir ett nytt besök 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Det var jätteroligt att du kunde träffa mig med så kort varsel. Och att vi vågade selfies 🙂 Apropå att våga så såg jag några citat av Nora Roberts på FB i morse. Tänkte på dig: ”If you don’t ask, the answer is always no.” Så släng iväg den där frågan nu 🙂 Ett annat av hennes citat var som en uppmaning till mig: ”If you don’t go after what you want, you’ll never have it.”
   I dagsläget vet jag inte om det blir ett nytt Karlstadsbesök. När hon så småningom hör av sig ska jag fråga om vi kan prata via Skype i stället. Då missar jag hennes bilder. Men det blir onekligen billigare 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Pingback: Gropar och fint besök | Carola Strömstedt

 6. Bara hittepå skriver:

  Du verkar ha fått mycket ut av din resa även om huvudpunkten uteblev.

  Vilken fin idé med bokhyllemålningen. Det är verkligen något speciellt med verk där konstnären lagt ner så mycket tid. I och med att varenda detalj är ett medvetet val lägger jag också märke till dem mer än jag skulle om det var ett (egentligen mer detaljerat) fotografi. Och extra roligt att det inspirerade ditt skrivande. Själv är jag väldigt svag för Magritte och skulle gärna vilja kunna skriva så som han målade – en tydlig, enkel bild, men som rymmer något slags gåta och som får en att fundera. Jag tycker att det är så de bästa barnböckerna fungerar. De har en stark historia som är lätt att hänga med i, samtidigt som det kan ligga djupa filosofiska resonemang under ytan.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Intressant att du gillar Magritte och vill skriva som han målar. Först mindes jag bara hans pipa, som inte är någon pipa, men sedan när jag googlade honom kände jag igen flera tavlor. Som du säger, han är tydlig och ändå finns en gåta där. Han har verkligen ett eget uttryck.
   Nu blev jag ännu mer nyfiken på det du skriver. Ser fram emot att läsa.

   Gilla

 7. Katarina skriver:

  Vilka fina bilder på er (Både din och Carolas), kul med spontana bloggträffar så man kan nörda loss lite med skriv- och manusprat. 🙂 vilken tur att du inte gjorde resan helt förgäves då. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, det är verkligen kul att nörda loss 🙂 Och resan blev riktigt bra trots att reseachpersonen inte kom.
   Känner att jag vuxit så mycket i år när det gäller att visa andra mina texter och att ta selfies 🙂 antar att du känner något liknande fast på en mer avancerad nivå när det gäller att starta bokförlag etc.

   Gillad av 1 person

   • Katarina skriver:

    Förstår det 🙂 Sånt är ju underbart!
    Ja, samma här, inte att ta selfies, det kommer jag nog aldrig växa i, men som du säger, med att starta förlaget osv.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ha ha, hör att det inte blir någon investering i en selfiepinne för din del 🙂 Inte för min del heller. Någon måtta får det vara 🙂

    Gillad av 1 person

 8. Pia Widlund skriver:

  Härligt med en selfie!! Besöker jag Karlstad så ska jag kolla in hans utställning, den verkar var fantastisk. Har några vänner som varit där!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, det tycker jag att du ska göra. Sandgrund är väl värt ett besök.
   Såg att du varit på löpträning i helgen och att du tyckte det var bra. Kul!

   Gilla

 9. Eva-Lisa skriver:

  Men oj, jag trodde du hade slutat blogga 😮 Här har man missat en del 🙂
  Hur som helst, även om det var trist med avbokningen så fick du ju träffa Carola. Det har inte ens jag fått göra. Det ser ut att ha varit ett jättetrevligt möte 🙂

  Gilla

  • Eva skriver:

   Jag trodde också att jag hade slutat att blogga 🙂 Det blir nog ett inlägg då och då men inte som förr.
   Ja, trist med avbokningen men det blev som sagt mycket annat kul så det blev bra ändå.

   Gillad av 1 person

 10. Det är som om vi tappat förmågan till tålamod. Allt ska gå snabbt, säger jag lätt generaliserande och tänker på vägen till en annan kropp, sinnesstämning eller att producera något kreativt. Fler som nämner långsamhet som något positivt är bara bra. Jag känner själv att jag behöver det. Fint att få höra om din resa och dina tankar.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack. Långsamhet och tålamod är viktiga ingredienser, inte bara i skrivandet. Men visst vill jag ibland att allt ska hända NU, att jag fick ett bokkontrakt NU, att … och så vidare. Ändå vet jag att det är mellan ögonblicken som det händer.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s