Bästa responsen

Liv på bloggen Lugn. Det ordnar sig. har läst min Tuva och i onsdags fick jag bästa responsen på den. Vi träffades på Vetekatten i centrala Stockholm. Redan förra sommaren, efter mitt blogginlägg om de refuseringar jag fått, erbjöd hon sig att läsa Tuva. Jag blev oerhört glad. För jag hade läst på hennes blogg om andra responsläsningar hon gjort och de verkade alltid så genomarbetade. Men sedan sköt vi på responsen, bland annat för att jag var så inne i manuset om Berit.

Det är en speciell känsla att träffa någon som man tycker att man känner till viss del samtidigt som man aldrig har setts i verkligheten. Jag har varit med om det några gånger, men det här var första gången som någon dessutom hade gjort en djupdykning i en av mina texter.

Till sista kurstillfället visade jag tjugo sidor av Tuva och fick mig en rejäl utskällning. Men resten av texten hade jag inte läst sedan jag skickade in eländet för fjorton månader sedan. Ja, då såg jag det inte som ett elände, jag tyckte tvärtom att det var bra, men nu med den hårda kritiken ringande i öronen kunde jag knappt ta till mig texten. Tuva och jag var inkompatibla. Orden bara låg där och gjorde sig till. Jag blev nästan fysiskt illamående.

Men den respons jag fick av Liv var så konstruktiv och inspirerande att jag genast ville både dansa och påbörja en omskrivning. Eller ett synopsis snarare. Det är vad jag ordinerar mig själv. Jag måste ta bort språket och se, verkligen se, det där skelettet, och jobba på det tills det håller ihop.

Förutom synopsis ska jag justera bakgrundshistorierna och göra en bra utvecklingsbåge för var och en av mina karaktärer. Jag ska också slopa den person som var den som gav mig idén till hela storyn (”hon är omodern” sa läraren och Livs liknande tankar köpte jag direkt) och det gör att jag kan tajta till storyn så att den pågår under en mycket kortare tidsrymd än tidigare.

Det kan bli bra.  Jag är hoppfull.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Bästa responsen

 1. anethebergendahl skriver:

  Så kul att få så positiv respons av din vän. Nu dansar du in i projektet igen. 🙂
  Synopsis är det bästa att ha, tycker jag. Just nu bygger jag upp synopsis för uppföljaren.
  Jag läser gärna några kapitel om du har vill?

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Precis så, nu dansar jag in i projektet igen 🙂
   Jag har alltid haft svårt för att skriva synopsis, men en plan och ett slut har jag ju haft när jag startat. Men nu måste byggnationen hålla innan jag börjar inreda.
   Tack, Anethe, vad snällt att du vill läsa några kapitel. Om erbjudandet är kvar när jag känner mig färdig hör jag av mig.

   Gilla

 2. Pingback: Responsmagi | Lugn. Det ordnar sig.

 3. Åh, så kul att höra att det känns hoppfullt. Det ska bli jätteroligt att få se hur det blir, jag tror verkligen att det kommer att bli super! Kram!

  Gillad av 1 person

 4. Bara hittepå skriver:

  Skelettet och bågarna, ja. Jag vet inte om det är så svårt för att det verkligen är svårt, eller för att det är svårt att öva på. Andra saker, typ dialog eller gestaltning, lämpar sig mycket bättre för skrivkurser och artiklar. Det går att ge tydliga exempel, visa texter före och efter. Med den mer grundläggande strukturen däremot… Det är så svårt att diskutera på ett bra sätt om det inte redan finns ett konkret manus.

  Det var hur som helst väldigt roligt att höra att du fick bra respons från Liv och att du tror på Tuva igen. Det är klart att det kommer bli bra. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Bra sagt om skelettet och bågarna. Jag vet inte heller varför det ska vara så svårt. Undrar om merparten skrivande tycker att det är den kämpigaste biten? Kanske finns det andra som har en naturlig talang för strukturdelen och har svårare för till exempel gestaltning.
   Tack för uppmuntran, betyder jättemycket 🙂

   Gilla

 5. Annika skriver:

  Så roligt att höra att responsen var fin och konstruktiv! Det låter jätteintressant att efterskriva synopsis för att verkligen klä av berättelsen in på bara strukturen. Har gjort så delvis ett par gånger, men det vore spännande att verkligen ta tag i det på allvar någon gång. Som vanligt blir jag väldigt nyfiken på dina manus, och hoppas få läsa mer om Tuva allt eftersom, och såklart i utgiven form någon gång 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Att skriva synopsis är lättare sagt än gjort … jag har börjat men känner genast att jag vill skriva hela scenerna med detsamma för att se hur det blir … men då är jag ju där igen och kanske skriver ”fel” i onödan.
   Roligt att du blir nyfiken på mina manus – det känns så uppmuntrande 🙂

   Gilla

 6. anneli skriver:

  Ja, det är inte alltid lätt att ta kritik ibland men det kan göra en betydligt bättre.
  Men det kan också bli som The Beatles, i början ville ingen skriva skivkontrakt med dem.
  Sen satsade man och de blev störst i världen och kritikerna fick bittert ångra sig 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Hej Anneli. Trevligt med nytt besök på min blogg. Tittade in på din. Du tar upp många viktiga ämnen som jag hoppas når ut till många. Fantastiskt bra!
   Jag brukar tänka när jag ska få kritik att det inte handlar om hur mycket det svider i mig, det handlar om hur bra texten kan bli.
   Ha ha, visst kan det bli som med The Beatles 🙂

   Gilla

 7. Hoppfull är bra, det finns kraft i det. Så roligt att du känner att du fått fin respons att arbeta med. Sådant är ju otroligt värdefullt.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, det finns en kraft i det (bra sagt av dig 🙂 ). Det är så lätt att skriva sig vilse om man inte får hjälp utifrån då och då. Är så glad för både Livs respons och den kurs jag går på.

   Gillad av 1 person

 8. Eva-Lisa skriver:

  Det låter jättespännande, Eva, och hurra för bra testläsare! De är verkligen inte enkla att hitta, så man får vara rädd om de som är riktigt bra. För, det är ju exakt den där känslan man vill ha efter en respons. Att man känner sig peppad och genast vill jobba vidare med manuset 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Verkligen, hurra för bra testläsare! Att hitta någon som kan se texten och se hur den kan se ut i sin bästa version – och dessutom vågar säga det – är guld värt.

   Gillad av 1 person

 9. Katarina skriver:

  Instämmer med de övriga, vad härligt med bra och konstruktiv feedback som ger en lust att jobba vidare istället för tvärtom. Har varit med om att få feedback som fått mig att vilja överge hela manuset, och ibland har jag gjort det med, så de var ju inga höjdare kan jag tänka såhär i efterhand. Lycka till med det fortsatta manusarbete! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Oj, har du också övergett hela manus. Det har jag också gjort. I ett fall var det verkligen berättigat, men kritiken var så krass att jag inte skrev på ett år. Men jag kom igen.
   Tack för lyckönskningar – det känns fortfarande lovande att det här kan bli bra 🙂

   Gillad av 1 person

   • Katarina skriver:

    Jadå. Jag har också slutat bolla idéer till manus med andra eftersom fel sorts gensvar kan förstöra hela skrivlusten. Med färdiga manus är det såklart skillnad. 🙂 ser fram emot att följa ditt fortsatta arbete med Tuva.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    När det gäller att bolla idéer så är det tvärtom för mig. Numera vågar jag det i klassrummet. Men med andra har jag inte vågat. Har varit rädd för att möta skepsisen i den andras ansikte … och att jag då skulle sluta tro på det jag gjorde. Över huvud taget mår jag dock bra av att vara mer öppen med det jag skriver om. Så mycket som jag har pratat om mina texter i år har jag aldrig gjort tidigare.
    Tack, jag kommer att fortsätta berätta om Tuva 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s