Elva dagar kvar till kursstart

my own stunts

Den 28 augusti börjar skrivarkursen men nu varannan måndagskväll. Vi blev för få för att kunna gå onsdagar.

Nackdel: Vi är flera i gruppen (elva mot tidigare åtta) och har kortare tid på oss att diskutera respektive text.

Fördel: Vi hinner visa upp fler sidor under terminen eftersom vi ska träffas nio gånger i stället för som tidigare sex gånger. Jag bör hinna lämna in 180 sidor.

Jag kommer att skriva om Berit. Åh, du ombytliga människa, säger kanske någon som minns hur jag talade mig varm om Tuva, den nya Tuva, så sent som i juni. Fram till den 24 juli (då är dokumentet senast sparat) jobbade jag med ett synopsis och fick till en bra inledning som jag tycker håller än. Men då började i stället andra (gamla) delar av berättelsen att bråka.

Du blir ju aldrig klar om du ska hålla på så här! Nej, det är möjligt. Men det är möjligt att det blir något också.

Den här gången ska jag ha en annan strategi. Tidigare har jag tänkt att det är bra att ha två manus på gång. Jag har alltid att göra ­– om ett av dem är ute på remiss eller om jag tillfälligt har tröttnat – och båda texterna blir ju hela tiden bättre när det ena manuset drar det andra. Men nu ska jag ägna mig åt Berit. Ända tills det blir klart. Eller att jag ändrar mig igen.

Nu har några av de andras texter kommit på mejlen. Och jag ska snart läsa igenom mina första tjugo sidor och skicka iväg. Jag är lite nervös. Förra året skrev jag mig fram och alla positiva och negativa synpunkter som jag fick var bra och utvecklande. Den här gången tänkte jag liksom sätta texten som nära som den ska vara.

Återkommer med rapport i september.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, skrivarkursen. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Elva dagar kvar till kursstart

 1. annisvensson skriver:

  Ska bli spännande att följa 🙂

  Gillad av 1 person

 2. anethebergendahl skriver:

  Det är både ro,igy och inspirerande att gå skrivarkurser, jag håller utkik efter dina inlägg framöver. Skriv gärna och berätta någon övning ni får att göra. 😄

  Gillad av 1 person

 3. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  En fin grej är ju att få ändra sig, hur ofta som helst, när som helst. Den som kallar, den kallar, och nu har Berit uppenbarligen bestämt sig att det är hennes tur.
  Hur går det till på kursen? Läser ni allas 20 sidor eller bara en persons varje gång? Turas ni om i så fall och skiftar vem ni läser åt?

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack för påpekandet, att man får ändra sig, behövde få veta det tror jag. Ibland blir jag så hård mot mig själv.
   Vi läser allas 20 sidor. Men en av texterna analyserar vi extra grundligt. När det till exempel är min tur att opponera på den text jag blivit tilldelad (det skiftar vem vi läser åt) berättar jag först vad jag kommit fram till och sedan får övriga, inklusive läraren, fylla på med sina kommentarer.

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Vi har en tendens att vara det va? Hårda mot oss själva alltså 😉
    Vilket bra upplägg, alla har en uppfattning efter att ha läst, men en särskild text har fått extra kärlek. Måste vara oerhört utvecklande!

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ja, det är verkligen utvecklande. Man lär sig av allas texter.

    Gillad av 1 person

 4. Bara hittepå skriver:

  Äsch, det är klart att du ska byta till Berit om det är vad som känns bäst. Jag tror att vi är många som har en föreställning om hur skrivandet egentligen ska gå till, som inte passar med hur vi egentligen fungerar. T.ex. när jag läser om din kurs så tycker jag det låter drivet och stimulerande och bra på ett äkta författarvis, men personligen skulle jag bli otroligt stressad av att behöva producera (och även läsa) så mycket text på en gång.

  Som jag nämnt förut har det varit förlösande för mig att se min skrivprocess som ett forskningsprojekt i sig. Testa olika mängd skrivtid per dag och utvärdera resultatet. Testa olika typer av planering och utvärdera resultatet. Osv. Att vela mellan olika tillvägagångssätt kan ju också ses som att man skaffar sig empiriskt underlag. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag skulle också bli otroligt stressad om jag inte redan hade producerat en hel del sidor. Som nu till exempel när jag skriver igenom Berit på nytt har jag kommit till sidan 78. Det betyder att jag har texter klara för fyra tillfällen. Det är den framhållningen som räddar mig. Men nervös är jag ju inför första gången ändå.
   Ditt sätt att planera och utvärdera är väldigt givande att läsa om. Tycker att jag lär mig mycket av din blogg.

   Gilla

   • Bara hittepå skriver:

    Vi lär av varandra. 🙂 Jag tror att vi båda är färgade av våra respektive bakgrunder. Till exempel gillar jag dina intervjuer väldigt mycket (förstår att du inte har tid för fler, men är glad att de gamla ligger kvar). Tanken skulle liksom aldrig slå mig att bara ta kontakt med någon och börja ställa frågor. 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Vad roligt att du gillar mina intervjuer. För närvarande planerar jag inga nya men jag fantiserar faktiskt om att göra en ny julkalender 2018 för att det var så himla roligt. Jag gjorde om köket till en fotostudio och fotograferade tomtar och glaskulor och fixade och donade med mina 24 luckor. (Ändå har jag inte speciellt intresserad av julen.) Att jag inte tänker i år utan nästa år beror på två saker: dels har jag rätt mycket för mig i år och dels vill jag vänta in mina skrivarvänner (på kursen och i bloggosfären) till de har debuterat eller ska göra det. En blandning av namnkunniga författare och debutanter vill jag ha (precis som förra gången). Fram till dess kan du fundera på vilket nummer du vill ha på luckan …

    Gilla

   • Bara hittepå skriver:

    Åh, jättekul ju! Hoppas det blir av! 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Jag hoppas också 🙂

    Gilla

 5. Ethel skriver:

  Verkar så givande att få sina texter i ett pågående manus genomläst och diskuterat. 180 sidor? Det är väldigt mycket. Här sitter jag i min ensamhet och författar, så att säga, ute i mörkret eller ute i intet.

  Kul text på bilden från someecards. Är på deras hemsida ibland och läser och får många goda skratt. Har faktiskt gjort några egna också. Det kanske är du, Eva, som hittat på den här?

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Skulle jag börja från början med ett manus skulle 180 sidor kännas väldigt mycket. Men nu jobbar jag med en genomskrivning av Berit och har det mesta klart för mig.
   Det blir mycket sitta ensam och författa för mig också. Men kursträffarna berikar.
   Jag gillade texten på bilden men jag var fräck och lånade den från någonstans. I början hade jag en policy om att bara använda mina egna bilder och aldrig andras utan att be om lov. Och nu har jag börjat stjäla … också en sorts utveckling.

   Gilla

 6. Pia Widlund skriver:

  Bara man skriver på det man vill sås spelar det ingen roll. Har man chans att byta mellan olika historier kan det ju bara vara bra att den ena får vila. Det hinner hända mycket i skallen under tiden!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, det hinner hända mycket i skallen under tiden. Du är ju en av de snabbskrivande, som jag avundas ibland, men jag får försöka att inte jämföra mig med er.

   Gilla

 7. Annika skriver:

  Härligt med kursstart, och att Berit is back! Fast jag inte känner henne, så gillar jag Berit 😀 Ser fram emot uppdatering om kursen i september 🙂
  (Klockren text där i bilden.)

  Gillad av 1 person

 8. Eva-Lisa skriver:

  Spännande med kursen! Oavsett vilket manus du fullföljer till slut, hoppas i alla fall jag att det blir en bok så jag får läsa den sen 🙂
  Ibland kan jag också tycka att det är skönt att ha två projekt samtidigt, dock gärna inte i råmanusstadiet samtidigt, men ett som jag redigerar och ett som jag skriver ett utkast till.
  Men, sedan vi startade förlaget inser jag att det nog får räcka med ett projekt åt gången, hehe. Man måste ju hinna vila lite också 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Kan tänka mig att ni har fullt upp sedan ni startade förlaget – och det lär ju inte bli mindre jobb som ni producerar 🙂 Men jag antar och hoppas att det mest är ett kärt besvär med förlaget.
   Vore kul någon gång om ni båda skriver hur det är att ha förlaget mer ingående, vem skriver refuseringarna, hur känns det, delar ni upp jobbet och så vidare.

   Gillad av 1 person

 9. Katarina skriver:

  Vad kul med skrivkursstart 🙂
  Hehe, som en del andra redan sagt, så är ju fördelen med att ta två projekt att man kan växla utifrån vilket man är mest motiverad till att arbeta på. Nackdelen är väl isf att det tar längre tid att bli klar, men det kan man leva med, kanske. Huvudsaken det är kul 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s