En bra drivkraft att fortsätta

Jag var nervös inför första kurstillfället. Inte så att jag hade svårt att andas. Det var mer som ett chocktillstånd light eller ”avtrubbning pågår”. För responsen på mina tjugo första sidor om Berit skulle betyda så oerhört mycket ­– fast jag försökte låtsas att det inte gjorde det.

Skulle det här upplägget jag funderat på under sommaren hålla? Om inte så var jag, återigen, långt ifrån ett bärkraftigt manus. Jag försöker hela tiden skriva på toppen av min förmåga, och skulle jag nu få ett ”gå hem och gör om” skulle jag behöva lägga eoner av tid och övande på att nå en ny, högre toppen av min förmåga. Dit vill jag ju ändå förstås, men det skulle vara så skönt att komma fram till ett publiceringsbart manus någon gång.

Jag fick bra konstruktiv kritik och någon sa ”det här är bra men det var bättre förra gången”. ”Nej, det är så här det ska vara”, sa läraren. ”Fortsätt så här.”

Eftersom han alltid är så rättfram så tror jag på honom. Nu har jag en stark drivkraft att fortsätta. Jag kommer säkert att skriva mig vilse då och då men jag vågar tro på upplägget och jag ser fram emot hösten och alla kommande kurstillfällen.

Debutantbloggen har för övrigt en intervju med vår lärare i dag. Det är Anna Bågstam Ryltenius (Stockholm psycho) som har ställt de eminenta frågorna till Sören Bondeson.

Bland annat så berättar han om vad som krävs för att bli författare, att man måste ge det tid och att det gäller att träna upp de svagheter man har. ”Man ska inte tro att man kan skriva lite då man har en stund över och bara skriver på med ett glas vin och tittar ut över havet.”

Han går så hårt åt ”nätlektörerna” att han redan har fått arga mothugg på Författare på FB. En skriver att det är fördomsfullt det han säger och att det visar att man har dålig koll på saker och ting. Och vad säger han då? Bland annat: En lektör ska ha gett ut ”minst två böcker på etablerade förlag, har blivit recenserad i någon av de stora tidningarna. Lektören ska ha undervisat i minst tio år på någon institution eller skola. Jag säger det här för att det förekommer personer på nätet som påstår att de kan hjälpa till med manus. De uppfyller inte de här kriteriet.”

Vad tycker du, vem får vara lektör och vem får inte vara det?

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, skrivarkursen. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till En bra drivkraft att fortsätta

 1. Ethel skriver:

  Hej Eva!

  Jag skulle aldrig lämna över något bokmanus till någon enda person utan att kolla vilken erfarenhet hen har. Rekommendationer från andra jag känner i branschen är obligatorisk för mig.

  Enligt Ann Ljungberg (som jag har förtroende för) kan en lektör ha olika bakgrund (eftersom det inte finns någon officiell utbildning där man tar examen som lektör). Jag tror inte hon menar att en lektör måste ha gett ut två böcker på etablerade förlag och blivit recenserad i någon stor tidning, men för övrigt, det Bondeson menar, tror jag hon håller med om. Och att det är en stor fördel (kanske oundvikligt) att en lektör skriver själv. Nu har ju Ann Ljungberg själv börjat utbilda lektörer. En kull är redan färdig och en ny på gång. Jag har fått uppfattningen om att de får en gedigen utbildning. Någon av dem skulle jag kunna tänka mig att anlita.

  Bondeson, förresten, nämnde Ann Ljungberg nyligen, att det är en kursledare som många har respekt för, nästan rädda, men att han är ärlig och verkligen menar väl. Tänkte på dig då. Ska kolla intervjun.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Hej Ethel!
   Sören är alltid ärlig och ibland provocerande ärlig. Personligen tror jag att det finns bra lektörer som inte har gett ut två böcker på etablerade förlag. En bra lektör måste ha erfarenhet och gedigen kunskap och bör, som du säger, skriva själv. Och sedan det där extra, att kunna se manuset och hjälpa författaren att få det att bli sitt allra bästa.
   När pratade Bondeson om Ann Ljungberg? Finns det att lyssna på någonstans? Vore intressant att höra.
   Hoppas det går bra med ditt eget redigerande.

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Det var inte Bondeson som pratade om Ann utan tvärtom :-). Under ett möte på nätet som Ann ledde, där vi var ett gäng som diskuterade Bondesons bok Konsten att döda. Ska kolla om jag kan ge dig länken, om det funkar eftersom det är en sluten grupp. Återkommer.

    Jo mitt redigerande och samarbete med Lange förlag går framåt, fast väldigt sakta ( har kommit till sidan 43). Men jag har inte bråttom. Bara vi kommer överens, det är ju förstås det viktigaste. Roligt projekt. Jag njuter och håller tummarna att det till slut blir en publicerad bok.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Okej, då missförstod jag 🙂
    Vad kul och spännande att det går framåt med både redigering och samarbete. Tror det bara är bra att inte ha för bråttom.
    Jag håller också tummarna för ditt projekt!

    Gilla

  • Eva skriver:

   🙂
   P.S. Förstår inte att jag kunde läsa så illa om det du skrev om Sören och Ann Ljungberg. Jo, jag har också hört att det finns elever som nästan är rädda för honom. Jag känner dock ingen som är det. Han kan gå hårt åt en text men är ändå snäll och hjälpsam mot den som skrivit den.

   Gilla

   • Ethel skriver:

    P.S. Det förstår jag när jag läser hur jag formulerade mig :-). Det var luddigt och gick att missförstå. Har läst intervjun med Bondeson nu. Intressant även om jag inte håller med honom om allt. D.S.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Nej, jag håller inte heller med honom om allt. Men han får en att tänka till. 🙂

    Gilla

 2. Annika skriver:

  Så roligt att läsa om ditt kursande, och ännu roligare att Sören tyckte om the new and improved Berit 🙂 Underbar intervju, har börjat läsa hans Konsten att döda, och känner att allt är matnyttigt. Allt.
  Klurigt det där med lektörer, har anlitat en själv och researchade extremt mycket innan. Valde en halvkänd person, med goda omdömen från flera helkända författare. Det blev en mycket bra erfarenhet. Även om man kanske inte måste vara utgiven på förlag, känns det som om en lektör ändå bör ha egen erfarenhet av att skriva och kanske inte kan vara någon som bara ”läser jättemycket, har alltid gjort” som jag läste på en av alla lektörs-hemsidor.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Blir så glad när du pratar om ”the new and improved Berit”, det är något särskilt när ens låtsaskompisar blir bekräftade av andra 🙂
   Du gjorde en grundlig research inför valet av lektör. Tror inte alla gör det. Kanske går någon efter vad det kostar också men det behöver i och för sig inte vara fel. Är man ny och bra i branschen måste man kanske locka med priset.

   Gilla

   • Annika skriver:

    Haha, har inte känt till någon annans låtsaskompis sedan förskolan 😀
    Jag gick också på priset och gjorde nån slags kompromiss där när jag valde, men tänkte också att smakar det så kostar det och valde bort de allra billigaste. Trist om man som ny blir bortvald dock, bara för att man inte har kända klienter eller ligger ”fel” i pris. Det är i det läget man som lektör får dra fram de där egna två publicerade romanerna ur bakfickan 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Precis, det är då man drar fram de där egna publicerade romanerna 🙂
    P.S. Jag är glad att jag själv inte aspirerar på att bli lektör 🙂

    Gilla

 3. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Grattis till responsen på Berit, den från kursmästaren alltså. Det du skriver i det stycket får mig att fundera kring vem man ska lyssna till. Jag är ju snart i testläsningsfasen och har lite blandad erfarenhet kring feedback. Känns ju avgörande att få rätt feedback! Det där är ett svårt område tycker jag.
  När det gäller lektörer och Bondesoninlägget på Debutantbloggen så noterade jag en del ilska på Författare på Facebook och det var kanske inte så oväntat. Det är kul med någon som kör sitt race, tror på sig själv och bevisligen har en hel del att komma med. Boken Konsten att döda är till exempel grym, även för oss som inte skriver krim.
  Som Annika är inne på tycker jag att publicerade klienter är en värdemätare. De som har referenser som ”Alva, 27” och ”Biggan, 43” ger jag faktiskt inte mycket för. Det är en grumlig bransch där många vill tjäna pengar på oss aspirerande och som Annika skriver gäller det att göra sin research.
  Jag planerar att framöver erbjuda tjänster inom korrektur och språkgranskning, för det är det jag kan. Har efter testläsning fått höra att jag skulle kunna erbjuda lektörstjänst, men som Annika skriver (mycket refererande till Annika nu, men hon skriver ju så mycket bra) så tycker inte jag att ”jag har läst jättejättemycket” är tillräcklig utbildning. Lite självkritik får man ändå hålla sig med va?! 😀

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, vem ska man lyssna till? Jag kan förtydliga i mitt fall. De scener som låg tidigt i förra Berit-versionen och som en person på kursen tyckte var en bättre inledning, många av de scenerna kommer senare. Men gör jag så blir det strukturfel på slutet så jag tycker att det här blir bättre. När läraren också tyckte det så fick jag den bekräftelse jag behövde.
   Tycker också att publicerade klienter är en värdemätare. Men svårt för nya lektörer som kanske är riktigt bra men ännu inte har hjälpt fram några författare än.
   Vad kul att du tänker jobba med korrektur och språkgranskning. Utan att veta hur branschen ser ut känns det som om det finns färre korrekturläsare än lektörer, och att det borde finnas många jobb därute. Sedan när du har debuterat, har jobbat med korr några år och responsläst ytterligare manus som blir bra böcker då kan du ju vad som krävs och kan lägga ”publicerade klienter” till ditt cv 🙂

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Okej, då tänker jag att det är bra med ett kontinuerlig bollplank som känner materialet lite mer. Någon som vet hur det sett ut, vad mer som finns o.s.v. Det måste vara oerhört svårt att ge feedback på mer än gestaltning och språk när ”bara” 20 sidor delas i taget. Inte förrän i slutet måste ju bitarna falla på plats?
    Precis som i alla branscher handlar det väl om att få in en fot även som lektör, och få chans att visa hur bra man är. Jag tänker att de som är nya kanske borde sälja sig billigare, å andra sidan är det kanske att skjuta sitt skrå i sank? Men jag skulle inte vilja betala fullpris för en som nyss börjat och inte har några mer namnkunniga referenser, tänk frisörlärling eller tandläkarhögskolans studenter, typ. Eller tänker jag fel? Jag resonerar på samma vis kring min egen korrekturläsning och språkgranskning.
    Ja du, det kanske finns fler lektörer för att det är vad folk helst betalar för? Att korrekturläsa och språkgranska är knappast något man äter sig mätt på, men jag tycker det är väldigt roligt och givande, för att inte tala om viktigt. Viktigare än folk tror, om du frågar mig, särskilt när det gäller myndigheters, organisationers och företags kommunikation utåt.
    Och ja, om jag får drömma skulle jag gärna ha det som sidoverksamhet till eget skrivande i framtiden, men då gäller det ju att jag får ur mig något vettigt också va?! 😀
    Tack för pepp! Ser fram emot att höra mer om ditt manus och hur det utvecklar sig.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ett kontinuerligt bollplank är ju helt klart att föredra. Eller flera 🙂 . Ja, nog är det lite så att det är först i slutet som bitarna faller på plats, men man kan ju också fråga om vad som ska hända.
    Det kan nog vara en svår balansgång för en ny lektör, att sälja sig billigare men inte för billigt. Man kanske kan slänga in något annat på köpet? En extra genomläsning? Gratis hjälp med följebrev?
    Jag tycker också att korrektur är oerhört viktigt. En illa korrad bok drar ner betyget direkt.

    Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Ja, bollplank behövs verkligen. Jag brottas lite med att känna mig jobbig, alla har ju sina liv, sitt skrivande, och ont om tid generellt. Då vill inte jag komma med en massa bollplankskrav. Vem ids kolla samma manus om och om igen? Kanske är en skrivgrupp med kursledare är ett bättre alternativ.
    Bra idé att slänga in något gratis på köpet! Det ska jag komma ihåg.
    Håller helt med om att korrning är väldigt viktigt, många fel i böcker förstör läsningen.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ja, det är svårt att komma med en massa bollplankskrav. Och att ge någon som har ett stressigt liv ytterligare en deadline känns aldrig bra.
    Du kanske kan starta en skrivgrupp längre fram?

    Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    En skrivgrupp är nog den bästa vägen, eller skrivkompisar där man gör något slags utbyte, med respekt för varandras förutsättningar såklart.
    Kanske blir det en skrivgrupp vad det lider, vi får se 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Du kommer säkert på något bra framöver. En grupp där du bor eller en grupp online.

    Gillad av 1 person

 4. Eva-Lisa skriver:

  Vad skoj att du är på rätt väg med manuset!
  Jag håller faktiskt med honom. Det finns så oerhört många ”fejklektörer” ute på nätet och jag tycker väldigt synd om sådana som kanske slösar bort pengar på en lektör som inte kan hjälpa till alls.
  Som exempel kan jag säga att manus som vi fått in ibland har avslutats med: ”Manuset har blivit lektörsläst.” Då förväntar jag mig ett riktigt välskrivet manus, men hittills har fallet inte varit så. Bl a har det brustit i dramaturgin och en sådan sak är ju jätteviktigt att en lektör kan hjälpa till med. Annars är det verkligen som att kasta pengarna i sjön.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack Eva-Lisa för inblicken i några av de manus ni fått in. Intressant. Författaren tror säkert att manuset är klart, i stället har han eller hon blivit snuvad på både pengar och proffshjälp. Det är verkligen en snårig lektörsdjungel därute 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Kristina W skriver:

  Jag tycker att Bondeson har delvis rätt i det han säger. Om lektören skriver själv och har blivit utgiven ser jag dock som en bonus – inte ett krav. Bara för att man är en duktig författare så betyder det ju inte automatiskt att man är bra på att anlysera och ge ett manus konstruktiv kritik. Så jag ser hellre att min lektör har vana av analys och kritik samt att komma med förslag på hur texten kan förbättras.
  Det jag tog i beräkningen när jag valde lektör var: 1) att lektören hade lektörsläst manus som sedan kommit ut. Även om jag förstår att manuset säkerligen har förändrats en del under arbetets gång så tror jag att lektören i alla fall har del i framgången 🙂 2) att lektören ska lektörsläsa åt förlag. Då vet lektören liksom vad som fungerar och inte.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Håller med. Det är ju helt klart en fördel om lektören även lektörläser åt ett förlag.
   Tror också att man inte automatiskt blir en bra lektör bara för att man själv kan skriva bra böcker. Det där analyserande ögat måste till — och förmågan att kunna förmedla det.

   Gilla

 6. Katarina skriver:

  Instämmer precis med det Eva-Lisa skriver. OCH håller med Bondeson. Det finns för många därute som gett sig in i lektörsbranschen för att de tror de hittat ett sätt till snabba pengar. Det värsta är att dessa ofta hänger i författargrupper och erbjuder sina tjänster, ibland till rabatterade priser eller med att på andra sätt få det att låta som ett unikt tillfälle, och många förstår inte att det är skillnad på lektörer och lektörer. Och att VEM SOM HELST kan kalla sig för det och ta lika mycket betalt som proffsen.
  Den enda gång jag anlitat en lektör var det en av proffsen, får man väl säga. Jag blev både nöjd och inte. Vederbörande pekade visserligen ut en del saker och manuset blev efter redigeringen antaget, men feedbacken var långt ifrån så utförlig som jag hade önskat. Det var ett lite slarvigt jobb kan jag tycka i efterhand och jag har hört flera säga samma sak om denna lektör, trots dennes goda rykte. Dessutom lyckades personen inte peka ut mitt största problemområde, sa att det inte fanns några problem med det, vilket jag senare har fått höra att det fortfarande gjorde. Efter det ville jag inte betala för en lektör igen.
  Skulle förmodligen ha behövt någon som Sören då. 🙂
  Superintressant inlägg och vad kul med Berit 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag undrar vad de erfarna och kunniga lektörerna säger i enrum om att det är så många nu som kallar sig lektörer? De kan knappast gilla det.
   Vad tråkigt med att den lektör du anlitade inte såg det som andra gjorde när boken redan var tryckt. Så vill man ju inte ha det. Har du någon gång tagit upp det med ”lektörsproffset” efteråt? Ja, du hade behövt en Sören då 🙂
   Tack, hälsar Berit. 🙂

   Gillad av 1 person

 7. Pia Widlund skriver:

  Klurig fråga. Jag har lämnat mina 2 bokmanus till 2 av Sveriges största lektörer och visst har det kostat en slant. Men att lämna till någon som nyligen gått ”en lektörskurs” vete katten om jag skulle göra. Däremot kan det vara bra att kombinera lektörens utlåtande med ett par av varandra oberoende testläsare.

  Gillad av 1 person

 8. Bara hittepå skriver:

  Jag håller med om att lektörsläsande är en kvalificerad uppgift som inte kan utföras av vem som helst, men tycker kanske att kraven ovan var lite väl hårda. Jag har anlitat två lektörer och båda hjälpte mig se nya saker i mitt manus, trots att ingen av dem uppfyller samtliga kriterier (men några av dem). Om kommentarerna hjälper mitt manus att till slut blir antaget återstår så klart att se, men jag tycker att jag fick en bra tjänst till ett rimligt pris.

  Sedan tror jag också att det är viktigt att komma ihåg att en enda lektörsläsning inte kan utföra underverk, särskilt för någon som jag själv som fortfarande lär sig hantverket. Mitt manus blev otroligt mycket bättre efter att jag arbetat om det enligt första lektörens kommentarer, men det blev inte färdigt.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vad bra sagt, att ”en enda lektörsläsning inte kan utföra underverk”. Det är kanske lätt att tro, att bara man betalar en lektör som blir manuset tiptop. Men det är inte bara lektören som ska vara bra, man ska ju vara det själv också 🙂
   Läste just på din blogg att din flytt till Danmark har känts som om du har kommit hem. Härligt. Ser fram emot fler rapporter. Både om din nya tillvaro och om vad den senaste lektören sa och vad du har kommit fram till.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s