Hela handlingen var klar

Gubben på min axel som ifrågasätter allting dök upp i tisdags. Då gällde det den text som jag skickade till kursen. Genast började jag grubbla på allt jag missat, vad jag borde ha skrivit och den viktigaste frågan för just den här biten som sträcker sig fram till sidan 117: Ska jag verkligen ha med karaktären T?

Karaktären T ställde till det så mycket att jag inte kunde fortsätta skriva. För jag visste ju inte om de kommande scenerna skulle färgas av T eller inte.

Hoppa över och skriv en händelse längre fram, rådde jag mig själv. Du vet ju hela handlingen, du har den i huvudet, du har den som i en liten ask.

Men det gick inte. Det går inte. I stället fortsätter ifrågasättandet. Som ställer till det. Samtidigt som jag är förtjust. Jag undrar vad jag håller på med. Men det här kan vara början på en riktigt bra text. Eller så blir allting bara sämre.

Trevlig lördag!

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Hela handlingen var klar

 1. Ethel skriver:

  Verkligen en spännande tillvaro du har! Inte en aning om hur framtiden ser ut, eller hur? Kan ju vara både frustrerande och intressant samtidigt.

  Trevlig lördagskväll! Vi ska ta en promenad genom Västra kyrkogården (bor två minuters promenad därifrån) och känna stämningen som blir av alla tända ljus.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ha ha, så kan man också se det. Spänningen är oliidlig. Hur ska det gå? 🙂
   Låter fint att ta en promenad till kyrkogården en sådan här kväll. Kyrkogårdarna är som vackrast denna helg på året.

   Gilla

 2. Bara hittepå skriver:

  Känslomässig bergochdalbana låter det som, men den där känslan av att det kan bli riktigt bra – visst är den härlig! Sedan kanske beslutet om du arbetar om T eller stryker helt kanske kan få vänta tills du får respons? Det låter som ett perfekt tillfälle att få diskutera med utomstående.

  I mitt pausade manus har jag också en karaktär som ska strykas. Tror jag åtminstone – jag överväger fortfarande olika lösningar. Det går ju att slopa den helt, eller göra den mindre framträdande, eller bryta upp den i delar och infoga en liten bit här och var hos de andra karaktärerna, t.ex. genom att låta dem ta över några av dess repliker och/eller karaktärsdrag. Just nu lutar jag åt alternativ tre, men jag tänkte vänta med att ta tag i det manuset tills efter jul, så kanske ändrar jag mig igen.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, karaktären T får vänta på sitt öde tills jag träffar gruppen på onsdag. Jag håller på att flytta Berit rent geografiskt och det får mig att ligga vaken och fundera på om det krockar med annat och hur jag kan komma runt det och så vidare. Det är inte negativt men det ger en hög anspänning.
   Tror det är bra att du inte bestämmer än om hur du ska göra med din karaktär utan bara funderar på olika alternativ. Då har det kanske bestämt sig av sig självt när du ska ta itu med manuset efter jul. Låter lite knäppt, hoppas du förstår hur jag menar.

   Gilla

   • Bara hittepå skriver:

    Jag förstår precis. En del problem löser sig själva om de får lite tid på sig. Ibland finns det ju dessutom ett inre motstånd mot vissa alternativ som beror på ren lathet (åtminstone i mitt eget fall), och då kan det hjälpa att läsa manuset utan att vara så dödstrött på det som jag var efter redigeringen i somras. 🙂

    Hoppas att du får en tydlig magkänsla angående T på onsdag!

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ren lathet kan mycket väl gömma sig i ett av alternativen. Som nu när jag i tanken byter land och förutsättningar för Berit. Gör jag detta för att jag då slipper krånglig research? Gör jag detta för att det helt enkelt blir bättre? Eller kommer jag i slutändan inte att ändra för att jag då måste skriva om? Om man ändå kunde rensa bort allt det där och bara koncentrera sig på resultatet …
    Bra att vi kan ta paus när vi är dödströtta på manuset. Det blir svårare sedan när vi har deadlines från förlagen 🙂

    Gilla

 3. Jenny Eriksson skriver:

  Skrivandets ständiga dilemma: gör jag rätt eller fel och vad håller jag på med, de där stunderna då man tvivlar är sjukt jobbiga så heja heja dig, snart kommer säkert ett genombrott då du får en aha-upplevelse och då vet du om karaktärerna T ska vara med eller inte. Lycka till 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack för pepp. 🙂 Det känns som om jag är på rätt väg. Men det blir en omväg, det vill säga, jag måste skriva om en del. Tänker att jag ska göra mig det besväret ändå, för att sedan se vad som blir bäst.

   Gillad av 1 person

 4. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Visst är det väl detta som är så fantastiskt med att skriva? Detta ständiga tvivel och ifrågasättande! 😅 Du vet riktning ändå stretar du (och T) emot, och det är nog bara ett måste, när du stretat klart faller det på plats tror jag. Hoppas du får matnyttig input i gruppen i veckan.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack, jo matnyttig input tror jag också att jag får på onsdag. Det brukar bli både om sådant jag har funderat på och sådant jag inte tänkt på alls 🙂
   Den här morgonen känns det som om jag grubblat färdigt. Nu vet jag hur jag vill ha det. Hoppas din skrivvecka blir lika bra som den jag tänker ha.

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Det är den bästa feedbacken! Att både få egna tankar bekräftade och nya tankar väckta.

    Hoppas känslan av att du grubblat färdigt håller i sig. Så länge den finns där brukar det vara svårt att gå vidare.
    I den redigeringsomgång jag nyss avslutat tog jag bort en hel bikaraktär och slog ihop henne med en annan, så de blev samma. Sedan bytte jag lite andra väsentliga karakteristika hos bikaraktären som blev kvar. Tog helt enkelt tag i saker som skavt och inte lämnat mig i fred, fast som känts jobbiga. Men nu är det gjort!

    Ska bli kul att höra om din träff i morgon om du bloggar om den efteråt. Lycka till!
    Ha en fortsatt bra skrivvecka! 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ja, det känns faktiskt som om jag har grubblat klart (för den här gången 🙂 ).
    Bra där att du tog tag i det som skavde. Det är jobbigt men om det inte lämnar en i fred måste man till slut.
    Oftast blir det bättre att göra som du och slå hop ett par bikaraktärer. Jag har nog gjort det tidigare. I det här fallet hittade jag på T för några veckor sedan, för att hon skulle vara en katalysator och kunna spegla två andra. Antingen bort eller kvar. Är 99 % säker på att hon ska vara kvar.
    Jag kommer att blogga senare i veckan.
    Trevlig skriv!

    Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Härligt! Ser fram emot inlägget 😊

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Tack 🙂

    Gillad av 1 person

 5. Katarina skriver:

  Ja, dessa funderingar. Säger en som börjat om på sitt manus fyra ggr nu. Varje gång med en liten tweak av handlingen som påverkade hela resten. Och när jag tillslut hittat en som funkade var perspektivet och tempuset fel istället. Har man inte jobb så ser man till att skaffa sig, är det inte så? 🙂 Men som ni är inne på, huvudsaken det blir bra i slutänden. Förhoppningsvis kan skrivargruppen bringa klarhet i frågan när ni ses.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Skönt att höra att du skrivit om fyra gånger … Jag är inte ensam med andra ord. Och ändå har du kommit så mycket längre än jag i den här branschen.
   Jag har kommit fram till hur jag vill ha det nu. Men ser fram mot skrivargruppen på onsdag, för att höra hur de tycker.

   Gillad av 1 person

 6. Annika skriver:

  Åh, det är så förvirrande med karaktärerna ibland. Håller på att gå igenom mina och vet inte om jag borde slå ihop ett par stycken till en eller behålla dem som de är. Svårt det där.
  Läser i kommentarerna att du grubblat färdig, och det låter ju toppen 🙂 Hoppas att du får en fin skrivvecka!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Det sägs ju, som du är inne på, att det ofta kan vara en fördel att slå ihop ett par karaktärer. I alla fall om de liknar varandra. Men det är inte lätt. Man vill ju inte döda fel person 🙂

   Gilla

 7. Pia Widlund skriver:

  Ja, ibland funderar man på vad man håller på med. Kanske dags att kasta krona eller klave. Man ska nog inte fundera för mycket och för länge. Ibland är det bara att köra på!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Du har rätt. Ibland är det bara att köra på. Men med min statistik: fyra manus färdiga och ivägskickade till förlag och alla fyra refuserade. Då måste jag ge mig chansen att göra om och göra rätt den här gången.

   Gilla

 8. skriviver skriver:

  Hahaha, du är så härlig! Skönt att du bestämt dig nu i alla fall. Hoppas du får behålla den där känslan av att det är början på en riktigt bra text, det är så underbart när man litar på sig själv. Det gäller ju att njuta av det när det väl händer 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Men hallå där Skriviver – det var länge sedan 🙂 Kul att höra av dig.
   Faktiskt … så fortsätter känslan och jag skriver i ett underbart flöde.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s