Ingen kurs, högt satta mål och snart får jag feedback

Jag går ingen kurs den här vintern. I stället ska jag anstränga mig för att färdigställa manuset om Berit så bra att ett förlag antar det.

I måndags nådde jag mitt första delmål. Texten är redigerad ­­– så långt och så bra som jag klarar av just nu. Tidigare skulle jag i det här stadiet ha låtit manuset ligga till sig i sex veckor för att sedan angripa det på nytt, med nya ögon. Men jag gör annorlunda den här gången. Föregående koncept var ju ändå inte särskilt framgångsrikt 🙂

En skrivarvän erbjöd sig att läsa. Hon gick inte kursen i höstas och därför är mycket nytt och omskrivet, vilket måste kännas lite roligare än att läsa samma. Eftersom jag inte är redo att visa texten för någon utomstående än känns det här upplägget tryggt. Vi har ju båda kommenterat varandras texter tidigare.

På onsdag nästa vecka ska jag få feedback på första halvan.  Återkommer i ämnet.

P.S. Har ni det bra? Skriver ni? Vilken tid på året skriver ni bäst? Jag skriver nog bäst under höst och vinter. På våren och sommaren blir jag lätt splittrad och får tankar som: borde jag inte vara ute nu i stället för att sitta här?

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Ingen kurs, högt satta mål och snart får jag feedback

  1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Säga vad man vill om Dr Phil, men en sak har han rätt i: gör samma som du alltid gjort och få samma resultat som du alltid fått.
    Så att göra annorlunda är steg ett mot nya resultat. Jag är helt med på det tåget kan jag säga! Vad fint att du har en skrivvän du är så pass trygg med att du vågar lämna ifrån dig manuset, och med vågar och trygg tänker jag i meningen att du vet vilken typ av feedback du kan förvänta dig.
    Jag har det bra, tack 😊 Ska precis till att skicka in mitt första ”göra annorlunda”-manus, kan rent av bli i dag, och så har jag ett färdigt råmanus att börja redigera som jag känner mig peppad på.
    Årstidsmässigt skriver jag helst inte på sommaren, och dygnsmässigt helst på morgonen. Men jag håller med om att våren är mer av en utmaning, då vill jag gärna vara ute så mycket som möjligt.
    Kul att läsa din uppdatering!

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Smart! ”Gör samma som du alltid gjort och få samma resultat som du alltid fått.” Så bra att jag gjorde annorlunda då 🙂
      Vad spännande att skicka in till förlag! Håller tummarna. Jag hoppas och tror att det går vägen den här gången. Det låter som om du vet hur man gör nu. Bra att ha ett färdigt råmanus att jobba med under tiden också. Den där väntan kan ju bli plågsamt lång.
      Dygnsmässigt jobbar jag nog också helst på morgonen. Ibland blir det spridda skurar under dagen.

      Gillad av 1 person

      • Marie: Mitt skrivliv skriver:

        När Dr Phil glimmar till då är det bara att lyssna 😄 Extremt logiskt, egentligen.
        Har dragit i väg manuset till två agenturer, precis nyss. Hoppas på lite feedback i alla fall, sedan blir det förlag. Tack för dina tummar! Behöver alla jag kan få tag på 😉
        Kortisolnivåerna är högst på morgonen och efter lunch, så det är nog logiskt att tycka sig vara lite mer på gång då.
        Så kul att Berit kanska ska få sig en make-over! Eller åtminstone en ny vingmutter och lite ny lack 😄

        Gilla

      • Eva skriver:

        Intressant att du valde att skicka till agenturer. Det är nog allt fler som gör det, och det bästa är ju att börja med dem. Ska bli spännande att följa din resa.
        Ha ha, ja vi får se vad det blir av Berit.

        Gillad av 1 person

      • Marie: Mitt skrivliv skriver:

        Jag har en vän som skickade och fick jättefin feedback, så har man tur så kanske de ids peka en åt något håll 😉

        Gillad av 1 person

      • Eva skriver:

        Det var ju jättebra. Håller tummarna för dig 🙂

        Gillad av 1 person

  2. Annika skriver:

    Strongt att byta angreppssätt på projektet, ska bli roligt att följa Berits väg till storhet 🙂
    Och jag har det bra tack, har skickat in manus, skrivpausar och gör en massa ovesäntligheter som att tvätta och städa. Skriver gör jag helst på höst och vinter. Skulle nog fungera utmärkt på sommaren också (ety jag gillar solsken på samma sätt som vampyrer gör) men det är så mycket annat då.

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Vilken härlig pepp ”Berits väg till storhet …” Nu blir hon mallig. Hon som inte ens hade en aning om att jag skulle skriva om henne (innan jag hittade på henne).
      Ja, ibland behöver man tvätta och städa också. Men ur detta bök och stök brukar det komma bra idéer. Ibland tycker jag att idéerna kommer när man är som längst bort från datorn eller anteckningsboken.
      Håller tummarna för ditt manus. Jag vet ju hur bra du skriver (läste en novell du länkade till en gång) så jag vet att det är jättebra.
      Ha ha, vampyr-Annika. Var tvungen att skriva det en gång. 🙂

      Gilla

  3. Gör om gör nytt/annorlunda. Helt rätt. Kul med skrivarpartner att byta text med. Sådant är värt guld.
    Med små, små steg börjar jag också göra om. Så himla trist att inte orka köra på som jag vill, men tanker hellre små steg än inga alls. Och att skriva på sommarn, ja visst är det svårt. Fast bara om det är fint väder. Då vill jag vara ute hela tiden. Annars funkar det bra att stanna inne med balkongdörren öppen. 🙂

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Vad trist att inte orka köra på som du vill. Men bra att du kan tänka att hellre små steg … Jag kan inte heller gå på för fullt. Brukar tänka att berättelsen ändå behöver tiden emellan för att utvecklas.
      När du skrev ”med balkongdörren öppen” fick jag en stund en känsla av att det var sommar och fönstret stod på glänt och milda vindar rörde vid en gardin. Tack för den 🙂

      Gilla

  4. Ethel skriver:

    Så spännande att vänta på respons! Ser fram emot dina kommentarer på det.

    Jag har det bra. Men efter att ha fått tillbaka mitt manus (uppföljning på det första) från blivande lektör (hennes examensarbete) i slutet på november föll allting. Jag förstod att det enda att göra var att börja om från början. Första meningen och sen ta mig framåt. Allvarligt och noga fundera på alla punkter som hon listade på viktiga problem. Allt kändes med ens övermäktigt. Jag la ner manuset. I måndags tog jag fram det igen. Ska börja nu har jag tänkt. Hoppas att jag snart känner mer lust än jag gör just nu.

    Jag skriver alla årstider. Älskar att sitta i vår trädgård på landet på sommaren under stort parasoll och skriva och läsa. Men har perioder året runt då jag skriver lite mindre. Beror, precis som jag beskrev ovan, enbart på mig själv och min lust för tillfället med just manus. Hela tiden skriver jag, andra kortare texter. Det kan jag inte vara utan.

    Annars arbetar jag och det lilla förlaget även med första manuset. Vi är snart klara med själva texten och ska börja planera resten :-).

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Vad roligt med ditt första manus och det lilla förlaget. Det är så spännande att följa.
      Jobbigt med ditt andra … men ibland är det bara att börja om. Jag brukar skriva in allt på nytt från gamla utskrifter, ändringar och anteckningar, i stället för att klippa och klistra. Det händer något när man skriver in det igen.
      Hoppas att lusten snart återkommer.
      Härlig bild du gav där under parasollet 🙂

      Gilla

      • Ethel skriver:

        Bra råd! Kan tänka mig att något händer när man skriver om istället för att bara klistra in gammal text.

        Gillad av 1 person

      • Eva skriver:

        Det kan kännas omständligt och tidskrävande men oftast lönar det sig. Eller lönar sig och lönar sig. Jag har ju inte precis blivit antagen. 🙂 Men ändå. Texten blir bättre. Började med det för några år sedan när jag hörde talas om det.

        Gilla

  5. annisvensson skriver:

    Spännande! Hoppas att det blir bra och givande feedback så att du sedan kommer vidare med berättelsen om Berit. Och här skrivs det lite grann och jag läser även en hel del eftersom det är en del av kursen i kreativt skrivande. Har även skrivit en del poesi när jag inte har tålamod att skriva på min längre berättelse. Det är svårt men samtidigt roligt och på något vis väldigt skönt med korta, kärnfulla texter (eller nåja, försök till korta, kärnfulla texter.)

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Tack. Ja, jag ser fram emot feedbacken.
      Kursen i kreativt skrivande låter jätteintressant. Jag kan redan känna att jag nog vill börja igen kommande höst (med ett annat manus).
      Bra att du gillar och kan variera det du skriver. Tror det befruktar varandra. Själv är jag för insnöad på långa manus. Om jag skulle bryta skulle det bli någon sorts reseskildring. Det kan jag längta efter.

      Gillad av 1 person

  6. annisvensson skriver:

    Förstår det 🙂 Kursen är fantastisk på många olika sätt. Trevliga människor, duktiga lärare, bra föreläsare och intressanta uppgifter som utvecklar skrivande. En reseskildring låter ju intressant. Det kanske får bli en sån en dag!

    Gillad av 1 person

  7. Pia Widlund skriver:

    Va kul att du kommit så långt! Just nu skriver jag ingenting, har inga idéer alls. Det är premiär på min pjäs imorgon, den skrev jag i somras, och alla tankar är på pjäsen just nu. Annars spelar det ingen roll vilken årstid det är, bara jag har idéer!

    Gillad av 1 person

  8. Bara hittepå skriver:

    Låter som att du är på väg framåt. Och så skönt med feedback från en skrivarvän du redan känner och litar på. Hoppas du får bra och användbara kommentarer.

    Jag har det bra, tackar som frågar. 🙂 Och skriver i maklig takt. Faktiskt ganska mycket för att vara jag, men det beror ju på att mitt standardtempo är så långsamt. Jag håller med om att höst och vinter är bra för skrivandet. Det är något med att vira in sig i en filt som sätter igång den kreativa delen av min hjärna. Men på sommaren går det ju att sitta i skuggan på något café och spåna fram nya synopsis. Inte helt fel det heller.

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Tack. Eftersom manuset inte riktigt är framme vid den punkt då jag vill visa det för någon utomstående blir det är en bra start.
      Kul att du skriver på i maklig takt. Samtidigt som det går framåt hinner du tänka mellan varven = perfekt tycker jag.
      Du har rätt, det finns skuggiga ställen på sommaren som passar ypperligt för att spåna eller skriva.

      Gilla

Lämna en kommentar