Oj, det blev en ny kurs

Mitt projekt en kulturgrej i veckan har gett mig en spark i baken. Jag har kommit iväg på mer än jag skulle ha gjort i vanliga fall. Bland annat har jag varit på två författarfrukostar:

Maria Borelius har skrivit Hälsorevolutionen: vägen till en antiinflammatorisk livsstil. Hon kände sig trött, hade värk och allt var liksom grått. Var livet slut vid 52? Genom ett antal slumpartade händelser ramlade hon in på en ny livsstil som gjorde henne gladare, starkare och fri från ryggvärk. Som den vetenskapsjournalist hon är ville hon veta exakt vad som hade gjort henne bättre. I fyra år sökte hon efter svar hos forskare och andra. Maria Borelius strålade från Akademibokhandelns scen och publiken drack smoothie gjord på bland annat lingon. Överlag en mycket intressant intervju och en lika inspirerande bok. Jag har till och med kommit mig för att göra min första fermentering av vitkål. Det vill säga surkål.

Anna Jansson, Jonas Bonnier och Johan Theorin intervjuades av Bonnier Bookery (genom inbjudan av Storytel) om de verk som de har skrivit på inbjudan från förlaget. Jansson och Bonnier fick ”terror” som ord och berättelserna utspelar sig på Gotland respektive i den nya pendeltågsstationen Stockholm Odenplan. Theorin skrev om en porrfilmsinspelning: en grupp människor isoleras av en snöstorm och tvingas konfrontera sina livsval.

Deras romaner är korta och passar att lyssna på. ”Man skriver linjärt och struntar i flera tidsplan”, sa Jonas Bonnier. Anna Jansson, som skrivit över 50 böcker och har haft livet av 74 personer, sa att när hon skriver för Lättläst använder hon namn oftare och har inga tillbakablickar och metaforer. Lite liknande tänk passar en ljudbok.

Bonnier Bookery är ett nytt förlag för i år. De välkomnar både etablerade författare och debutanter att skicka in sina manus. Utgivningen kommer att bestå av ”underhållande skönlitteratur i kortare och längre format, följetonger och upplysande fackböcker.”

Kan passa på att berätta att Skrivarakademin har en ny helgkurs som handlar om att skriva för ljud. En är 21-22 april och den andra i juni. Och medan jag skrev detta blev jag så inspirerad att jag anmälde mig till den i april! Så kan det gå 🙂

Puh. Nu blev jag lite yr av förväntan. Skriver mer en annan dag.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, skrivarkursen. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Oj, det blev en ny kurs

 1. Jenny skriver:

  Vad härligt! Jag vill också bli yr av förväntan =)
  Tack för inspirationen, ”en kulturgrej i veckan” säger du, vilken spännande idé!

  Gillad av 1 person

 2. Pia Widlund skriver:

  Kul med ny kurs!!! Och va roligt med författarfrukostar, det var länge sen jag var på någon!

  Gilla

 3. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Vad roligt med ett så glatt inlägg! Jag och Jenny har haft lite annat tema i dag, haha.
  Vad intressant med Bonnier Bookery – fast jag vet inte om mitt manus skulle passa, det är en hel del tillbakablickar? – och den nya kursen, en liiiiten kurs är ju aldrig fel 😉

  Gilla

  • Eva skriver:

   En liiiiten kurs är aldrig fel 🙂 Eftersom jag genast blev glad så har den redan gjort nytta. 🙂
   Ser fram emot att läsa ditt inlägg.

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Då är det en riktigt bra kurs, om den har en sådan effekt redan innan 😄 Min sambo förstår inte det här med ”att se fram emot”, som är halva nöjet för mig. Jag vill boka aktiviteter två månader innan och längta, om samma sak bokas dagen innan är halva nöjet borta för mig och då är jag lika gärna hemma 😄
    Mitt inlägg är ett rörigt surigt inlägg, så du kanske bör undvika det och fortsätta vara glad istället 😉

    Gilla

   • Eva skriver:

    Ibland är det kul att göra saker utan framhållning men gillar att ”se fram emot” saker också.
    Kommenterade just på din blogg 🙂

    Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Skulle behöva öva på att bli mer spontan, avskyr (nästan) alla sorters överraskningar och har alltid gjort det. Att spontant inspireras till att boka en helgkurs skulle jag aldrig göra, nej då behöver jag fundera i några veckor först, haha 😉

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Har också svårt med vissa överraskningar. Gillar inte 1:a april 🙂
    Jag hade läst om helgkursen tidigare, kanske har den legat och grott tills jag återupptäckte den i dag.
    Jag kan ofta bli eld och lågor för något och vill boka/göra med detsamma. Men har lärt mig att sova på saken.

    Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Att sova på saken är min melodi, det hjälper med/mot det mesta 😀
    Det låter som en intressant kurs, så jag kan tänka mig att den fastnade någonstans i bakhuvudet tidigare och nu blev det självklart. Ser fram emot att höra mer om den när du gått den.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Att sova på saken är ett underskattat hjälpmedel 🙂
    Någon sorts rapport om kursen ska det bli så småningom.

    Gillad av 1 person

 4. Ethel skriver:

  Tänk att få en inbjudan från ett förlag … känns som en dröm. Kul med ett nytt förlag! Att det satsas.

  I min grupp jag är med i, Författarateljén, håller vi på med testläsning den här veckan. Vi byter kortare texter med varandra som vi sen analyserar. Jag lär mig jättemycket genom detta för mitt eget skrivande. Nyttigt och väldigt roligt. Testläsning är väl egentligen inte det vi gör, anser jag, mer av det som en lektör gör. Djupdyker på flera olika sätt.

  Kul med kursen du ska gå! Får alltid sådan lust att vara med när jag hör vad andra har anmält sig till, vad gäller skrivande.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, måste vara oerhört smickrande att få en inbjudan från ett förlag. Fast jag skulle få prestationsångest. Vill nog kunna visa upp vad jag försöker sälja. Men sådant går kanske över för erkända författare?
   Din grupp låter verkligen inspirerande och nyttig. Över huvud taget är det så kul att vara i den skrivande världen på ett eller annat sätt.

   Gilla

 5. Annika skriver:

  Underbart med en ny kurs! Tycker det är så spännande med hela ljudboksgrejen, särskilt nu när den inledande paniken lagt sig och man kan se att ljudböckerna öppnar nya dörrar både för skrivande och läsande, snarare än att döda branschen.
  Och såklart jättekul med författarfrukost. Men alltså, inbjudan från förlag, där kan man tala om prestationsångest på steroider 😀

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s