Det körde ihop sig lite

I lugn och ro förflöt veckorna. Jag skrev på Gabriel, det gick lysande, och jag låtsades liksom inte om att jag väntade på ett lektörsutlåtande. Nej, nej, inte tänkte jag på Berit. Jag tänkte … till exempel … på kursen kommande helg. Till den skulle vi medtaga papper och penna, och eftersom förberedelserna därmed inte var alltför betungande, hade jag all tid i världen att jobba vidare på G.

Efter att jag insåg att den nya G skulle bli en kort roman – kanske till och med en kortroman, definitionen på en sådan är att antal ord ligger mellan 17 500 och 40 000 – har jag också tänkt att den skulle passa för ljud. Det skulle vara kul att försöka göra den rak, utan olika tidsplan, mycket dialog, sparsmakat med miljö och så vidare.

I måndags rörde det ihop sig. Först kom nya direktiv från kursledaren. Han vill att vi funderar kring en berättelse som vi skulle vilja berätta i en ljudbok. En berättelse med början, mitt och slut. Vidare ska vi ta med någon sida och läsa högt. Vad kul, var min första tanke.

Jag brukar läsa högt när jag skriver. Men nu när jag provläste högt och samtidigt tänkte mig en lyssnande skara som skulle hänga med i handlingen och helst också vilja höra mer tyckte jag att texten var dålig. En timme senare hade den sjunkit till usel. Men då fick jag annat att tänka på. Lektören hörde av sig – flera dagar innan jag ens tänkte börja vänta på hennes utlåtande.

”Eftersom det är så välskrivet och genomarbetat har jag lagt ribban högt”, skriver hon om Berit-manuset. ”Dess största tillgångar är persongestaltningen och den tidsanda och miljö som genomsyrar texten.” Men mitten av manuset är dess svaghet. ”Scenerna känns ibland outnyttjade, ibland utan riktig framåtrörelse och det slarvas med gestaltningen.”

Resten av måndagen blev lite rörig: Hjärnan försökte finna lösningar på Berit-problem och samtidigt hotta upp Gabriel-texten inför kursen. Men nu, onsdag morgon, har jag landat. Jag har förberett mig inför kursen och jag vet vad jag vill ställa för frågor inför den träff jag ska ha med lektören (förutom skriftlig respons ingår en timme irl). Känns lite som en favoritdag.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, skrivarkursen. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Det körde ihop sig lite

 1. Annika skriver:

  Men alltså vilken jättefin kommentar från lektören; att manuset är så bra att ribban ligger högt. Gratulerar, bra jobbat!
  Att ha en träff irl med lektören, har du provat det greppet tidigare? Jag har inte det, och tycker att det låter spännande (även om min träff nog skulle få genomföras via typ Skype, pga avstånd).

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack Annika, ja, jag blev jätteglad!
   Jag har prövat träff irl tidigare, med en annan lektör. Men då fick jag ingen respons i förväg utan fick hela paketet serverat på en gång. Den gången hade jag i stället möjlighet att skriva och ställa frågor efteråt. För eftersläparfrågor kommer det ju garanterat. Båda irl-sätt är nog bra men gillar att jag nu har tid att reflektera innan vi ses (datum är ännu inte bestämt, går och väntar på mejl …).

   Gilla

 2. Ethel skriver:

  Verkar vara en lektör som vet vad hon gör! Grattis! Du kan vara stolt.
  Jag hade en gång kunnat träffa skrivarcoach på riktigt om jag ville, men vågade inte den gången. Fånigt, eller hur?
  Vad bra att du fixade allt inför träffen och berättelsen om Gabriel! Jag hade nog antagligen blivit så stressad av hela situationen att jag inte fått något vettigt gjort. Spännande!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack Ethel för vänliga ord.
   Jag tycker inte att det var fånigt att du inte vågade träffa skrivarcoachen. Förr skulle ett sådant möte inte vara självklart för mig heller. En släng av ängslan fick jag när jag tänkte att jag nu på kursen ska läsa upp min halvdåliga text om Gabriel. Att jag inte har något bättre att komma med! Men nu ser jag det som att jag går kursen för att lära mig något. Det blir ju jättebra att få veta vad som fungerar och inte fungerar.

   Gilla

 3. Pia Widlund skriver:

  Då är förväntningarna höga. Hoppas det går bra! Ha en fin helg framöver!

  Gillad av 1 person

 4. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Grattis till lektörsresponsen! Så himla roligt 🙂
  Och lyxigt att få träffa vederbörande efteråt och snacka igenom det hela.
  Hoppas du har en trevlig kurs!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack Marie. Ja, det var himla roligt 🙂 Ska bli kul men svårt att jobba vidare med manuset.
   Kursen har hittills varit matnyttig. Ser fram emot i morgon.

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Ser fram emot att läsa dina uppdateringar, att redigera om ett manus som känts färdigt är en utmaning jag kanske (antagligen) kommer att ställas inför själv … om jag inte bara skriver ett nytt, haha. Hoppas du finner en väg och kan ge lite råd till mig och alla andra i samma läge 🙂
    Matnyttig kurs gillas! Ha en fin söndag!

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Kul att du vill läsa. Tack för det 🙂
    Jag ser det inte som att jag ska redigera om ett manus – utan liksom bara fylla ut mitten en aning. Kan i och för sig vara mitt sätt att blunda för verkligheten 🙂 Angående ditt manus tror jag inte att det heller behövs så mycket puts (vi kallar det puts i dag, okej?)
    Ha en fin måndag!

    Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Det låter rimligare att fylla ut mitten. Jag ser ett gigantiskt omarbetande framför mig som är lika omfattande som det jag redan gjort, men så behöver det ju inte vara, det har du så rätt i 🙂
    I dag kallar vi det puts, det är jag med på. Fast jag ska inte jobba med putsmanuset, eftersom jag är inne i ”skriv om hela skiten”-manuset 😀
    Detsamma Eva!

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ha ha, ja “skriv om hela skiten”-manusen måste ju också göras. Håller tummarna.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s