Skriva här, eller där

Ibland när jag träffar folk som har varit på resa någonstans kan de säga: ”Det var så fint och jag tänkte på dig, Eva, att där skulle du sitta och skriva.” Jag blir väldigt glad över att de tänker på mig, och tanken på att åka dit och skriva är kittlande. Men egentligen tror jag inte att en vacker utsikt hjälper mig i själva skrivandet. Hittills har de där utsikterna mest distraherat mig. Gärna en vacker miljö för inspiration, men sedan behövs ett ställe där jag känner mig hemma och där jag inte behöver lägga märke till omgivningen.

I går mellan två träffar inne i Stockholm hade jag tre timmar att fördriva. Jag tog med datorn och satte mig på Kungliga biblioteket. Deras kafé vid entrén är perfekt, alla sitter länge och studerar eller skriver. Det finns till och med en avskild del som är till för dem som har medhavd mat. På vanliga kaféer kan jag känna att jag inte kan sitta hur länge som helst på en kopp kaffe. Men här får jag aldrig den känslan.

Miljön på KB får mig också att skärpa till mig. Men det var länge sedan jag skrev på kafé och i går upptäckte jag att jag har lagt mig till med en hel del ovanor. Jag var tvungen att resa på mig och sträcka ut armarna titt som tätt, och jag ville läsa högt. Det första gjorde jag, det andra lät jag bli. Med jämna mellanrum ville jag också gå och ta några nötter eller dadlar eller varför inte en smörgås. Ju trögare det går att skriva, desto mer vill jag stoppa i mig.

I slutet av augusti ska jag på en skrivvecka vid Siljan. Sören Bondeson och nio av hans elever ska diskutera varandras texter halva dagarna och resterande tid är för eget skrivande. Det ska bli jättekul, men med tanke på mina tidigare skrivresor (har bloggat om Aten och Fuerteventura) så … ja … vi får se.

Nu önskar jag alla en trevlig midsommar. Det ska bli tio grader och regn i mina trakter. Perfekt skrivarväder … fast jag måste väl äta lite sill också. Och se Sverige-Tyskland på lördag kväll.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Skriva här, eller där

 1. Ethel skriver:

  Håller med dig att det inte är en vacker utsikt som gör det, mer distraherande. Fast jag förstår också hur vännerna tänker. Verkar vara ett bra ställe, KB och kaféet. Ibland tänker jag att jag ska ta och pallra mig bort till något ställe i närheten för att sitta bland lite människor och skriva. Det har ännu inte blivit av. Är för bekvämt hemma där man som du ”antyder” kan göra som man vill.

  Låter jättekul med skrivarveckan vid Siljan! Jag ska ha ett bollplank under några veckor från efter midsommar. En gång i veckan (sju gånger) kommer ett mail från en lektör med olika råd och tips som jag ska kunna applicera i mitt skrivande på en gång. Och så får jag skicka in 5 sidor text för skriftlig respons. Kostar en tusenlapp. Kul tycker jag och överkomligt. Jag behöver puschar för att få något gjort. Iaf ibland.

  Önskar dig också en skön midsommar. Vädret blir väl ungefär likadant här. Sill lär det bli och även fotboll!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag förstår också vännerna. Tänkte nog likadant innan jag började skriva på allvar. Att det var just ”a room with a view” som gjorde den stora skillnaden.
   Trivs du hemma finns ju ingen anledning att rucka på ett lyckat koncept, men får du skrivkramp en period kan det vara värt att testa ett kafé. Sitter man med andra måste man för syns skull knattra en aning på tangenterna och rätt som det är kommer man tillbaka till flytet 🙂
   Kul med mejlen med olika råd och tips – sådana där roliga och inspirerande saker tillför så mycket.
   Lycka till med sillen och fotbollen. Hoppas Granen och grabbarna spelar på topp.

   Gilla

 2. Helena skriver:

  Man får sina vanor, och ovanor med skrivandet 🙂 Själv sätter jag mig gärna på café eftermiddagstid, eftersom jag då får mer gjort där än hemma. På förmiddagarna (när jag är ledig) är det tvärtom så att hemma är bäst. Två gånger har jag med skrivande på lunchrasten. Lite trevligt eftersom jag är stammis på två ställen, och personalen (och en och annan av övriga stammisar) börjar fråga hur det går med romanen 🙂 Roligt!

  Trevlig midsommar till dig med. Jag tar också skrivhelg, så mycket jag orkar och får till. Men visst blir det lite midsommar också, här i form av jordgubbar och fotboll.

  Gillad av 1 person

 3. Pia Widlund skriver:

  En fin utsikt skulle nog störa mig mer än inspirera. Jag skriver mest i sängen med en film som går i bakgrunden. Helt galet, men så funkar jag. Att skriva på bibliotek var ett tag sen. Minns när jag pluggade, då var det jätteskönt och rogivande att plugga och skriva där, saknar den tiden. Skrivarkurs låter jättekul, hoppas vi får höra mer om den!!! Och ha en fin midsommar.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Låter lite originellt med att skriva i sängen till en film i bakgrunden. Filmljudet kan jag relatera till. Oftast har jag det tyst, men ibland behöver jag ljud. Då blir det radion, spotify eller godmorgon-teve en halvtimme och sedan behöver jag tystnaden igen.
   Jag kommer säkert att skriva mer om skrivveckan vid Siljan. Hoppas din midsommar var bra.

   Gilla

 4. Bara hittepå skriver:

  Jamen eller hur, visst tänker man att man ska sitta där och knattra på sin antika skrivmaskin i solnedgången, och så missar man att det ju i så fall inte finns tid till att njuta av allt det vackra. Fina platser passar för att skriva vykort och andra kortare alster, tycker jag, så att man kan titta upp mellan varven.

  Hoppas det blev en trevlig skriv- och silldag med lagom mycket regn. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Exakt, fina platser passar för att skriva vykort 🙂 Föreställningen om hur man bäst skriver jämfört med hur man bäst skriver är oftast inte samma sak. Men det skadar aldrig att testa – så tänkte jag om den här helgen när vi bodde i en hyrd stuga en bit norröver. Men det blev inget skrivet och inget regn heller. Och bara några sillbitar.

   Gilla

 5. Annika skriver:

  Jag skriver bäst i mitt pyttelilla kontor, med rullgardinen neddragen 😀 Utsikt stör, då vill jag bara skriva (ännu mer) om blå himmel och molntussar och vind som river upp vita gäss på vattnet. Har aldrig provat skriva på café (vi har inget där jag bor) och tänker mig därför en skrivresa till stan, mest för att prova (och för att samla inspiration + intryck).
  Skrivresa med Bondeson och andra elever, nu snackar vi djup suck härifrån norr och `vad är väl en bal på slottet…?`

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Rullgardinen nerdragen är nog grejen, särskilt så här års där du bor. Vi bodde i en stuga nu i helgen, helt utan något som gick att dra för i fönstren. Första natten låg jag vaken i dagsljuset och schemalade alla aktiviteter detta år :-). Jag kommer att säga nej till det mesta och göra väldigt lite. Inför andra natten knåpade jag ihop en ögonbindel och sov som ett barn 🙂
   Skrivveckan med Bondeson … jo men det blir ju dyrt … och det kommer att bli krångligt att komma fram till stugbyn utan bil … och så måste jag ju packa med mat och lakan (får hyra en åsna i Mora) … så inte är det något att missa 🙂

   Gilla

   • Annika skriver:

    Låter grejt ändå med skrivveckan, och åsnan är säkert gullig 😀
    Som uppvuxen i midnattssolens land klarar jag att sova i skarpt strålkastarljus, en av fördelarna 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Jag tror också att det blir grejt 🙂
    När jag var arton och bodde i London brukade jag skryta med att vi hade midnattssol – fast på den tiden hade jag aldrig upplevt den 🙂
    Övning ger färdighet som det heter och det gäller väl hur vi sover också. Måste tillägga att ibland kan jag sova oavsett omgivning. Sittande i en buss i dagsljus kan vissa gånger gå hur bra som helst 🙂

    Gilla

 6. Jag blir ibland lusten på att testa andra platser att skriva på men har aldrig skrivit någon annanstans än hemma. Att släpa runt datorn på stan för att sitta på ett fik eller så lockar nämligen inte alls.
  Hoppas det blir en inspirerande skrivartur i augusti då. Om inte annat låter det roligt att träffa likasinnade. 😊

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   När jag tar med min dator (ganska lätt) använder jag en liten ryggsäck och jag gör det bara när jag vet att jag har mycket tid som jag vill göra något vettigt på. Trivs som du bäst hemma men någon gång i månaden kan det vara kul att vara i en annan miljö.
   Augustiveckan kommer att bli super – när det gäller att träffa de andra och diskutera varandras texter och även prata annat skrivande. Några av eleverna är publicerade och då finns ju mycket för oss aspirerande att suga i sig. Lyckas jag skriva på den egna tiden blir jag glad men jag tänker inte ha för stora förhoppningar.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s