Om betyg på böcker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag läser sällan de så kallade recensionerna på Storytel. De är anonyma och folk vräker ur sig vad som helst, ibland bara hatiskt och utan finess. Men med En sista utväg av Federico Axat gjorde jag ett undantag.

Det började med att jag läste en veckotidning i ett väntrum för ett par veckor sedan. I den tipsade redaktionen om tio spänningsromaner att läsa i sommar. En sista utväg utspelades i Argentina och det räckte för att väcka mitt intresse.

Jag började lyssna men insåg snart att här fanns inget av Argentina. Författaren är visserligen född i Buenos Aires men alla personer i boken har engelska/amerikanska namn och de skolor och företag som nämns är lika amerikanska.

Så här börjar den: Huvudpersonen Ted McKay har en dödlig hjärntumör och ska ta livet av sig när det ringer på dörren. Den okända mannen utanför erbjuder honom att ingå i en självmordskedja. Om Ted dödar två män så ska han bli någon annans måltavla. På det sättet kan Ted dö och samtidigt skona sin familj (en aning i alla fall).

Besviken över bristen på Argentinamiljö och snart en ganska förvirrad fortsättning läste jag vad folk hade tyckt. Jag blev fascinerad av blandningen mellan ettor och femmor (inga treor tror jag) och när läsare skrev ”snälla, ge den en chans” var jag tvungen att fortsätta.

I dag lyssnade jag klart på den. Av mig får den en fyra. Jag är klart imponerad. Ibland är den lite seg, men handlingen vänder och vrider och jag blir ständigt överraskad.

Men tillbaka till betygen. Jag blev fascinerad av dem Federico Axat fick. Skulle jag (i framtiden och om jag får en bok utgiven och så vidare) få samma sorts betyg skulle jag bli glad även åt ettorna.

Vad vill du helst se för betyg på dina texter? Om du fick välja mellan en jämn ström av treor eller lika många femmor som ettor? Förr skulle jag ha svarat treorna, men nu plötsligt fantiserar jag om att skriva för att få femmor och ettor.

P.S. Jag har inte skickat in Berit-boken till förlag. Fortfarande håller jag på och skriver på den. I dagsläget känns den som en etta enbart. Men jag har tre-dagar och fyra-dagar också.

Detta inlägg publicerades i bra läsning, mitt skrivande och märktes , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Om betyg på böcker

 1. Ethel skriver:

  Efter att ha tänkt efter och funderat i de banor du säger, är jag benägen att hålla med dig. Tre är ganska ointressant, medan en etta kan väcka intresse. Fast jag vet inte om jag skulle klara en etta, trots att jag lite järvt nu säger att det vore bättre.
  Jag brukar inte heller läsa recensioner på Storytel eller Boktipset. Har tyckt att personerna som skriver där inte känns seriösa. Men det är säkert snobberi från min sida.
  En sista utväg verkar helt klart vara en spännande historia. Jag får lust att läsa den.
  Ja visst går det upp och ner med känslan för ens manus. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har gått tillbaka till sidan ett och börjat om. Ibland tror jag att inte vill blir klar. Det är så ”otäckt” att sen vara ”tvungen” att göra slag i saken och skicka till förlag.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Håller med, jag skulle kanske inte heller klara än etta. Men spekulera går ju 🙂 Eftersom jag tycker som du är väl också jag en snobb i så fall, men jag har alltid haft stor respekt för ”riktiga” recensenter och deras kunskaper – och de här är mer ett allmänt tyckande. Som anonym blir tyckandet också hårdare och mindre genomtänkt.
   Tack Ethel för att du berättar om dina ups and downs inom skrivandet – det känns skönt att inte vara ensam i detta 🙂

   Gilla

 2. Annika skriver:

  Har helt slutat läsa omdömena på Storytel, blir bara ännu mer förvirrad och tycker texterna känns vinklade rätt ofta. Men, helt klart lockar det om en bok får lite spridda skurar i betygen.
  Om Berit: den (vi framtida läsare) som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Pia Widlund skriver:

  3 känns som något medelmåttigt, jag skulle vilja beröra med både 1 och 5. Då har man liksom rört om i grytan…

  Gillad av 1 person

 4. Efter att ha läst en bok och tyckt ungefär samma som många andra om den fastän att jag uttryckte att den i mina ögon inte alls var särskilt ”bra” medan andra, som kommit med samma kritik som jag gjorde, gett den 4/5 (eller mer) har jag förlorat tilltron till tillförlitligheten i ”privata” personers tyckanden. Alltså vet jag inte riktigt vad jag ska tycka själv. Hellre ett ärligt omdöme än någon sorts snäll inlindad recension. Tror jag. 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Har hört om personer som vänder sig till författare och erbjuder sig att sätta en femma om de får något i gengäld. Tror det handlade om omdömena på Amazon. Vet inte om det är sant men med tanke på ”privata” personers tyckanden så skulle det inte förvåna mig. Bäst att inte läsa dem alls.
   Håller med, hellre ett ärligt omdöme än något inlindat.

   Gillad av 1 person

   • Men oj då, det hade jag inte hört om. Har dock svårt att tro att svenska bokbloggare skulle göra så, även om jag börjar undra lite nu. Har sett/läst så många tokiga omdömen i det sista. Men det handlar förmodligen mest om att inte vilja trampa någon på tårna. Hoppas jag. 😃

    Gilla

   • Eva skriver:

    Tror det var på Författare på facebook som jag läste om de där som vill ha något i gengäld, men vet inte om det handlar om svenska bloggare eller tyckare som inte har egna bloggar men som kommenterar på nätbokhandlar, Storytel etc.
    Det är ett dilemma att vara ärlig men samtidigt inte såra någon, jag har i princip slutat att skriva om svenska böcker av bland annat den anledningen.

    Gillad av 1 person

   • Intressant att höra om. Och ja, det är jättesvårt att skriva om en bok som en inte tycker om. Särskilt när det handlar om brister i hantverket tycker jag eller något som kan liknas vid slarv och/eller oerfarenhet. Att inte alla kan ”tycka om” är en annan sak i mina ögon. Din reflektion över boken du läst t.ex. hade en fin avvägning i att lyfta det du tyckte var styrkor och det du hade svårt för. 😊

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ja, så viktigt att se skillnad på brister i hantverket och det som är tycke och smak. Tyvärr har jag läst för många egenutgivare som inte varit färdiga med texten när de tryckt upp sin bok. (Även andra böcker kan brista i hantverket p g a inte så bra förlagsredaktör.) Jag har samma problem med mina egna texter, tror jag är klar men så är jag det inte 🙂

    Gillad av 1 person

   • Visst är det så. Det kan jag känna igen. Och att ens eget allt kan må bra av en extra runda redigering och andras (t.ex. kunniga lektöters) input. 😊
    Vi kämpar vidare och försöker få till det där som gör just våra texter välskrivna och med det där som fångar läsaren. En dag så.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Vi kämpar vidare = härliga ord! För så är det. Ett liten ge upp-suck ibland men sedan igång igen. Någon gång är vi framme 🙂

    Gillad av 1 person

 5. Bara hittepå skriver:

  Nä, treorna är väl inte så roliga att få kanske, men jag tycker ofta att det är där de bästa recensionerna finns när jag själv letar efter information. Den som ger en trea har nog ofta funderat istället för att ge ett rent känslobetyg.

  Hur är det förresten på Storytel – måste man lyssna klart för att ge ett betyg? Det verkar ju annars som att Axats femmor kanske kommer från dem som hört hela och ettorna från dem som föll ifrån längs vägen.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Nej, man behöver inte lyssna klart. Man behöver inte lyssna alls för att ge betyg och omdöme. Jag kollade precis. Sökte på en bok av Tove Alsterdal (Vänd dig inte om) som jag läst inbundet. På Storytel fanns den både som e-bok och ljudbok och jag gav betyg plus skrev ett omdöme, och behövde inte ”identifiera” mig på något sätt. Rakt ut bara och gick att läsa för andra direkt.
   Jo, verkar som om alla som orkade/ville lyssna på hela Axats bok hade gett den toppbetyg medan övriga som föll ifrån gav den en etta. Tror det var just det som fascinerade mig.

   Gilla

 6. skriviver skriver:

  Väldigt intressant! Jag tänker på det som Liv brukar säga till mig om Storytelbetygen (hon är ju väldigt klok, som du vet): att de som sätter ettor antagligen inte tillhör målgruppen, eller i alla fall inte gillar det som författaren försökt göra, och alltså blir helt missvisande, eller meningslösa, på ett sätt. Som att en domare i isdans sätter en etta på någons dans, för att det inte såg ut mer som simhopp, eller långdistanslöpning. På det sättet tänker jag att jag definitivt skulle klara att få en etta i betyg, för det visar ju egentligen bara att någon inte var rätt för min bok, och jag skriver inte för att tilltala alla i hela världen, jag skriver för att tilltala de personer som älskar samma sorts böcker som jag gör. Och de skulle ju aldrig ge min bok en etta. Det är mitt resonemang!

  Och när det gäller Berit, jag säger bara: det är en fråga om tid, inget annat, innan vi alla får läsa om henne i utgiven form! Hon är definitivt en blivande femma 😀

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jo, Liv är väldigt klok, precis som du, och jag håller klokt med när det gäller ettorna. Läsarna som sätter bottenbetyg hör inte till målgruppen.
   Såg att du bloggade. Kul.
   Vad snällt du skriver om Berit. Jag hoppas att tiden och alla omskrivningar som ska till kommer att räcka för att få henne utgiven.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s