Tankar om skrivande

I morgon bitti tar jag tåget upp till Mora och Siljan. Det blir Sören Bondeson och åtta skrivande människor – ungefär hälften är publicerade författare – som ska ha fyra halvdagar tillsammans. Två är vikta åt textgenomgång och två är teori, och det sista blir nytt för mig. Jag har aldrig lyssnat på någon föreläsning av Sören.

Vi läser allas texter och tycker till om smått och stort i marginalen. Sedan jobbar vi extra mycket med en av texterna. I fredags skrev jag klart utlåtandet till den text jag fått på min lott. Lite annorlunda mot tidigare gånger för det här är ett synopsis på tjugo sidor. Det tog mig ganska lång tid, jag har knappt skrivit ett synopsis själv, och synpunkter på till exempel gestaltning och miljö är ju svårt att säga något om. I stället har jag tittat på karaktärer, konflikter och trovärdighet.

Den här söndagen skiljer sig från alla andra dagar den här sommaren. Jag har inget att skriva, ingen text från kurskamraterna att läsa. När det gäller Berit skickade jag iväg manuset i måndags till Linda på Skriviver. Hon varvar sitt eget skrivande med lektörsjobb numera. När texten gått iväg fick jag först ångest – jag borde ha gjort mer, jag borde ha gjort det bättre – men nu har en ren matthet sköljt över mig och liksom stannat kvar.

Jag hoppas att veckan vid Siljan kommer att ge mig ny energi – tillräckligt för att kunna ta Berit till en högre nivå i höst – men samtidigt vill jag inte bli så översvallande entusiastisk att jag anmäler mig till en ny skrivarkurs. Inte den här terminen i alla fall. Vad jag behöver är många grå och regniga promenader med Berit. Sedan. När jag har tagit nya tag.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Tankar om skrivande

 1. anethebergendahl skriver:

  Hej Eva!
  Jag hoppas att du får några härliga dagar tillsammans med skrivkursen och att du samtidigt får njuta av fin natur. 🙂 Skriv gärna ett inlägg om hur du upplevde dessa dagar. Lycka till!

  Gillad av 1 person

 2. Ethel skriver:

  Låter svårt att analysera och ge respons på ett synopsis.
  Vad spännande med manuset du skickat. Förstår din ångest. Det är som att kasta sig ut i rymden. Sen väntar man genast otåligt på kommentarerna. Med både bävan och nyfikenhet.
  Hoppas du får bra och givande dagar i Mora. Det är jag ju faktiskt övertygad om utan att veta.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ha ha, bra liknelse, som att kasta sig ut i rymden … Jag har ändå tur som är upptagen med andra skriverier i åtminstone en vecka till.
   Jag är beredd på mycket kritik, men jag bävar lite för att Linda ska se saker som gör att storyn inte håller över huvud taget.
   Tror det blir givande. Återkommer i ämnet Siljan.

   Gilla

 3. Annika skriver:

  Åh, äntligen är det dags! Hoppas får några fina dagar och att peppen blir lagom 🙂

  Gilla

 4. Synopsisrespons skiljer sig en hel del från textrespons. Själv tycker jag den överblickande feedbacken är riktigt rolig att jobba med. Precis som att se på någons text. Men så är det ju nästan alltid jätteroligt att diskutera skrivande och att lyfta dess olika aspekter. 😊 Ha det så fint på dina skrivdagarar!

  Gillad av 1 person

 5. Pia Widlund skriver:

  Va kul. Imorgon åker jag till Hällefors Folkhögskola och skrivarlinjen. Ska bli så spännande!

  Gillad av 1 person

 6. Bara hittepå skriver:

  Som ett fan av Berit är jag övertygad om att du kommer kunna sy ihop det hela på något sätt, oavsett vilka kommentarer du får. 🙂 Men ångesten – jag fattar fullständigt! Samtidigt så är min egen erfarenhet att det är lagom med lektörsläsning när texten känns 95 % färdig, inte 100 %. Att putsa det där sista gör sällan någon jätteskillnad upplever jag det som, och så tar det energi som skulle kunna användas till att arbeta om texten senare. Själva grejen med att någon annan ska läsa är ju att man själv är blind för texten och inte riktigt kan avgöra vilka delar som behöver ens uppmärksamhet. I varje fall har jag själv inte känt att jag skulle fått annorlunda kommentarer om jag hade lagt kanske två månader till på finlir.

  Hoppas kursen är bra! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack för pepp 🙂 . Håller med dig om att själva grejen med att lämna ifrån sig texten är att man själv är blind för den. Men nervöst är det … Fast ändå nöjd på något vis.
   Tack, kursen var väldigt bra 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s