Inspiration x 3

Rubriken skrev jag i går. Sedan orkade jag inte tänka ut något mer 🙂 . Men inspirerad av veckan vid Siljan blev jag på många sätt.

Jag fick jättebra input på Gabriel-manuset, och har nu några dagar efteråt en idé om vad jag vill ha med och hur storyn ska berättas. Ändå har jag lagt det åt sidan. Känner att jag behöver göra något helt annat innan jag får tillbaka Berit-manuset.

Vi diskuterade skrivande i smått och stort. När det gäller scener har Sören Bondeson en checklista som han går igenom för att se att han har gjort allt för att scenen ska bli så bra så möjligt. När han ska koncentrera sig på att skriva en ny scen tänker han ”nu ska jag göra den här jävligt bra” och efteråt ska det kännas som att komma tillbaka från ett hårt träningspass. Han tycker att cliffhangers har blivit en sjuka. De kan vara effektiva vid perspektivbyte. ”Men hur spännande blir det om man bara kan vända på sidan?” Själv har han avancerade filosofiska cliffhangers – frågor som tänks eller sägs och som besvaras senare i berättelsen – men han tror inte att många märker dem. Han gör det mest för att roa sig själv.

Två fester hann vi med: en födelsedag och en avslutning då vi även firade att en av våra skrivarvänner, som var kvar i Stockholm, hade fått sin bok antagen. Hon har ihärdigt lärt sig allt om hantverket och skrivit och skrivit om, och hon är så värd framgången. Jag fick en riktig kick av det. (Berättar mer om henne när bokens titel är officiell och utgivningsdatum är satt.)

På fredagen åkte de flesta hem. Men jag tog tåget till Tällberg. Hade jag haft en båt kunde jag bara ha kört rakt över Siljan. På den här sidan bodde jag som nittonåring fram till dess jag fyllde trettio. Jag hälsade på ett par vänner som jag inte sett på många år. Förutom det trevliga i det har Monica Backlund-Ahlin sedan några år tillbaka börjat brodera i ylle och gör återbruk av dräktdelar. Unikt och vackert. En tidning fick nys om hennes konst och en utställare läste tidningen … Nu ska hennes alster visas i Falun mellan den 21 september och 21 oktober. Jag blir så glad – både för hennes skull och för min egen. Att ens passion och flit kan leda till vilka äventyr som helst.

 

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, skrivarkursen, speciella resor. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Inspiration x 3

 1. Ethel skriver:

  Så vackra broderier. Otroligt fint.

  Jag förstår vad Bondeson menar beträffande cliffhanger. Håller med till viss del. Det har gått inflation i cliffhangers. Men å andra sidan har man ju cliffhangers av just den anledningen, att locka till fortsatt läsande, att inte kunna lägga boken ifrån sig. Filosofiska sådana låter intressant!

  Tällberg är så fint! För många år sen jobbade jag ett kort tag på Green Hotel. På lediga kvällar dansade vi på Dalecarlia. Har på senare år bott på hotell där några gånger och även i Rättvik där jag hade nära släktingar.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vi har jobbat på samma hotell! Kul. Jag jobbade på Green i knappt ett år i början av 1970-talet som receptionist. Vi gick också och dansade på Dalecarlia. 🙂
   Är i Tällberg med långa mellanrum men nu när jag var där så åt vi frukost på Green hotel och det var första gången jag såg det invändigt sedan jag jobbade där. Längtar dock inte tillbaka 🙂
   En bok som är välskriven, intressant och har ett driv framåt får mig att vilja läsa med eller utan cliffhangers. Har egentligen ingen åsikt om dem. Men ibland kan de nog bli ett manér hos författaren.

   Gilla

 2. Annika skriver:

  Låter som ni har haft det underbart bra, så mycket positivt i samma inlägg 🙂
  Och Bondesson, älskar liknelsen med träningspasset! Känner mig ofta helt slut i kroppen efter att jag skrivit en scen, fast jag suttit helt stilla.

  Gillad av 1 person

 3. Vilka fina naturbilder. Och coolt broderi!
  Att känna som om skrivpasset är ett träningspass låter väl vettigt. Fast jag tänker att vi tränar på olika sätt. 😁 Men gemensamt borde vara att en känner sig förbaskad nöjd efteråt. För att en gjort det. 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Coolt var ordet 🙂
   Kan tänka mig att Sörens Bondesons liknelse kommer från att han själv varit slalomåkare på elitnivå. ”Förbaskat nöjd” är också en bra måttstock.

   Gillad av 1 person

 4. Pia Widlund skriver:

  Vilken häftig brodyr!! Och va kul med feedback på boken så du kan fortsätta, även om du lagt undan den nu.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag är jättenöjd med feedbacken och trots att jag sa att jag skulle lägga undan manuset har jag tjuvskrivit några sidor … Är i fasen ”detta kan bli hur bra som helst” – hoppas få stanna där ett tag.

   Gilla

 5. Marie skriver:

  Vilken pepp att ha en skrivkollega nära som blivit antagen 👏 Hoppas det är din tur nästa gång.
  Måste kanske ta mig ett besök i Tällberg, känner jag.
  Ha en fortsatt fin höst!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Hej Marie, du dyker upp i mitt Instagramflöde ibland med trevliga och ambitiösa inlägg om böcker. Men är nyfiken på ditt skrivande. Hur går det? Tack för att du hoppas å mina vägnar … jag hoppas att du också snart är där. Vi får kämpa på.
   Önskar dig en fin höst.

   Gillad av 1 person

   • Marie skriver:

    Åh, vad fint att du gillar inläggen om böcker! 🤗 De är roliga att göra också.

    Det går rätt bra med skrivandet, jag har fått ett par lektörsutlåtanden från förlag. Ett av dem var mer omfattande med manusets för- och nackdelar. Redaktören ville att jag skulle skriva om och skicka in igen. Så nu jobbar jag med omskrivningen, sen får vi se vad de säger.
    Vi får fortsätta hålla tummarna för varandra helt enkelt, skam den som ger sig ✊😄

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Men det är ju fantastiskt roligt. Grattis! Ja, då är det bara att skriva om. Lycka till. Ser fram emot att läsa din bok.

    Gillad av 1 person

   • Marie skriver:

    Tack, det blev en extra pepp, helt klart. Och sämre blir nog manuset inte 😄 Ha en fortsatt fin helg! 🤗

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Tack det samma! 🙂

    Gillad av 1 person

 6. Bara hittepå skriver:

  Så mycket du har hunnit med! Jag blir helt matt. 🙂

  Det där om cliffhangers var intressant. Något jag har svårt för är när upplösningen blir att ta ett steg tillbaka. Typ att cliffhangern är att någon säger “jag ska döda dig!” och sedan visar det sig i nästa kapitel att personen som sade det spelar ett dataspel och inte alls hotade någon på riktigt (dumt exempel men hoppas du fattar vilken typ jag menar). Det är ju bara att lura läsaren utan att tillföra något till handlingen. Om det däremot handlar om att bryta mitt i något spännande är det en annan sak.

  Men är det verkligen en sjuka? Jag tycker inte att det är särskilt många cliffhangers i böckerna jag läser, utom möjligen i böcker för yngre läsare (och där tycker jag ofta att de funkar fint). Å andra sidan läser jag väldigt få deckare. De är kanske vanligare där?

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tycker du ger ett bra exempel på cliffhangers när det inte fungerar. Att luras utan att det tillför något är lika trist som långa biljakter-scener (det första exemplet jag kom på 🙂 ).
   Kan tänka mig att Sören läser grymt med texter, opublicerade och publicerade, så han har nog bra koll på trender i skrivandet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s