Slut på velandet + liten enkät

Min idé att göra en ny julkalender läggs härmed ner. Jag tyckte att det var så kul förra gången (2014) och jag har redan tänkt ut vilka författare jag vill intervjua. Men jag måste säga nej till mig själv – och jag måste skriva det här på bloggen så att jag slutar vela hit och dit. Även om själva jobbet att mejla, ställa frågor, redigera, sammanställa, fotografera fina julprylar som jag först måste hitta …  inte behöver ta mer än ett par veckor så vet jag av erfarenhet att det mesta av min bästa tankekraft går till detta hela tiden – från november och fram till jul.

Det är den tiden som mitt manus måste få. Jag har snart redigerat i fem veckor. Det blir så förbaskat mycket bättre nu. Men den här gången ska jag inte ens gissa när jag är klar. För när jag är klar är jag säkert ändå inte klar.

En liten enkät:

 1. Hur många timmar om dagen vill du skriva? Om du fick välja fritt.
 2. Efter ett avslutat skrivpass: tänker du främst på hur lång tid du satt, eller antal sidor/ord du fick gjorda eller vilken känsla du hade under passet?
 3. När på dygnet kommer dina bästa idéer? Och vad gör du då?

Vore kul om du svarar här i kommentarerna eller till min e-postadress: eva.riktigare@hotmail.com

Så här svarar jag:

 1. För mig är mellan två och fem timmars skrivande om dagen det bästa. Mindre = frustrerad. Mer = slut i huvudet, ont i kroppen, börjar tycka det är dåligt.
 2. Oftast noterar jag känslan, om jag är nöjd eller inte. En riktigt bra mening är bättre än tusen tecken.
 3. När kranen är på kommer nya idéer mest hela tiden: när jag promenerar, mitt i en bra film eller bra bok, ska sova eller mitt i natten. Ibland faktiskt vid datorn också.

Trevlig helg önskas 🙂

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Slut på velandet + liten enkät

 1. Bra att du bestämt dig. Det finns mycket roligt som tar tid från manusskrivandet. Som att blogga. 😉
  Dina frågor inspirerar till ett eget inlägg. Men jag är ju inte hemma utan iväg på skrivarkursen hela helgen och att skriva på telefonen funkar ju inte riktigt (kör datorfritt den här helgen). Så när (om?!) jag skriver svar på dina frågor dröjer till veckan. 😃 Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   En sten föll när jag väl hade bestämt mig 🙂 Enkäten dök upp i huvudet när jag skrev inlägget (som tröst för att jag inte ska göra längre intervjuer), roligt om du svarar eller skriver eget inlägg. Men – som du är inne på – allt som tar tid från manusskrivandet …
   Ah, du är på skrivarkurs. Vad roligt. Hoppas kursen blir givande på alla sätt.

   Gillad av 1 person

 2. Annika skriver:

  Skönt med beslut, och rätt smart att outa dom på bloggen, så att en inte kan ”komma undan” 🙂
  Enkätsvar:
  1. Jag skulle helst vilja skriva mellan 2-4 timmar fem dagar/vecka. Orkar inte mer än fyra timmar, hur mycket jag än pausar. Skulle vilja använda lika mycket tid till per dag till det passiva skrivandet; i.e. att gå promenader, tänka, tänka lite till, etc.
  2. Känslan i första hand, om det kändes bra eller mindre bra, och vad som gjorde att jag kände så? (försöker pga utmattningsh-vetet hitta nyckeln till att kunna sitta en stund och fokusera och gå därifrån med en bra känsla, snarare än en känsla av att vara en disktrasa). Skriver även upp antal ord för dagen, pga statistiknörd.
  3. Mina bästa idéer kommer vilken tid på dygnet som helst, men oftast när jag gör något hjärndött, som att promenera, duscha eller hänga tvätt. Skriver inte ner, litar på att jag kommer ihåg om det är tillräckligt bra. Vaknar jag på natten av något briljant som glimmrar till brukar jag dock trycka in det i telefonen, på morgonen när jag läser kan det stå typ ”när garderoben din penna”. Medium briljant.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vad roligt att du svarade på enkäten.
   1. Känner likadant, efter ett tag räcker det inte med att ta paus då och då. Ja, det passiva skrivandet är lika viktigt. För att det ska bli bra behövs en sorts växelverkan.
   2. Nu var det så länge sedan jag skrev nytt, men när jag gjorde det tyckte jag också om att skriva upp antal ord för dagen. Att se det växa, om än bara lite, kändes viktigt.
   3. När jag har möjlighet skriver jag ner, på papper eller i mobilen, jag vågar inte göra som du och lita på att jag kommer ihåg. Är jag ute och går långt (numera promenerar jag oftast utan mobil) och kommer på en väldigt bra idé försöker jag medelst minnesteknik komma ihåg. Haha, jo det jag antecknar nattetid kan också bli rena rappakaljan 🙂

   Gilla

 3. Vilken bra enkät! När jag inte är utmattad så håller jag med dig! Det går ett absolut max vid fem timmar, (ca), efter det är det svårt att vara produktiv. Jag räknar aldrig tecken. Förstår att det är ruskigt oprofessionellt, (men ingen klagar 😉 jag letar mer efter flytet. Och när man hittar det, ja, du vet, då spelar inget annat roll. Då är man bara där. Bästa ideérna…japp, dem kommer när de vill om man är i sin bok, så att säga. MEN jag kommer inte ihåg alla bra idéer, jag skriver ner 🙂

  Gillad av 2 personer

  • Eva skriver:

   Hallå, jag läste din blogg i dag. Så kul att hitta nya bloggar som handlar om skrivande.
   Tråkigt att du är utmattad. Hoppas timmarna på jobbet ändå går bra och att det blir bättre.
   Kul att du svarar på min enkät 🙂 Låter som en bra idé att leta efter flytet, det är ju där vi vill vara hela tiden. Sådana dagar, ja, då finns inget bättre än att skriva. Jag måste också anteckna för att komma ihåg.

   Gillad av 1 person

 4. Marie skriver:

  Att välja bort en sak är att skapa tid för annat. För egen del fick jag offra bloggen och fast det kändes trist så var det värt det, och det går nästan alltid att ångra sig om tiderna förändras.

  Kul att ta del av dina svar, känner igen det där med att börja att tycka att manuset/det jag skriver är dåligt p.g.a. bristande ork. Här är mina svar:
  1) Under mina skrivdagar blir det fem-sex timmar, mer orkar jag inte. När jag börjar bli ofokuserad slutar jag alltid, för då är det inte lönt.
  2) Jag reflekterar främst över hur mycket jag har fått gjort, antingen i mängd ord (råmanus) eller i kvalitetshöjning (redigering). Så det är kvantitativt eller kvalitativt, beroende på vad jag sysslar med.
  3) Jag har ingen särskild sådan tid på dygnet. Men det jag har lärt mig är att jag inte behöver skriva ner dem, bra idéer stannar eller kommer tillbaka. Det är så jag vet att de är bra.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ibland måste även bra saker offras. Synd på din blogg, men jag förstår, och det kan komma nya tider då du startar en blogg igen.
   Tack för svar, så intressant. Fem-sex timmar låter riktigt bra i mina ögon. De stora idéerna, som att lägga till scenen X eller ta bort personen Y, behöver heller inte jag anteckna. Men om det handlar om en fantastisk (nåja) mening eller någon detalj då vågar jag inte låta bli att skriva ned.

   Gillad av 1 person

   • Marie skriver:

    Jag får aldrig tag i några fantastiska meningar, kanske därför jag inte behöver komma ihåg sådana 😂 För mig är det mest de större grejerna som du nämner.
    Att säga nej till en grej är att säga ja till en annan, man kan inte säga ja till allt som är kul. Försöker hålla det i minnet (även om det är svårt ibland).

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Så viktigt det du säger om att ett nej betyder ja till något annat. Ibland är det lättare att ta ställning, ibland svårare …

    Gillad av 1 person

 5. Katarina skriver:

  1. Mellan 2-4 tycker jag känns lagom. Efter det börjar hjärnan skrumpna och orden bli torftigare.
  Jag brukar hinna få en hel del gjort på den tiden iaf, om jag bara är fokuserad.
  2. En blandning av ord och känsla. Jag vill känna at jag producerat något i kvantitet, men känslan är också viktig. Dock vete sjutton om jag skulle välja ett enda helt outstanding stycke (finns det ens sådana?) före 6 sidor text som jag kan redigera senare. 🙂 Det mesta och bästa händer oftast i redigeringen iaf, (för mig, that is).
  3. Idéerna kan komma precis när som helst. Men idéer till nya berättelser kommer sällan innan jag ska somna, det gör däremot idéerna för hur jag ska utveckla pågående manus eller idéer till en ny scen. Idén till min nuvarande kom på jobbet, när jag höll på att rensa lite, så det stämmer nog att de kommer när man gör något monotont som inte kräver så mycket tankearbete.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Hallå Katarina, kul att du svarar.
   Jag trodde att många skulle säga 8-10 timmar (om de skulle ha tid) men är glad att se att du och andra svarar just runt 2-4 timmar. Är kanske inte så trög som jag ibland tycker att jag är.
   Haha, svårt val mellan 6 sidor text och ett fantastiskt stycke, tyvärr vill man ha båda
   Monotoni är en bra grej för kreativiteten. När jag diskar måste jag ofta sluta för att skriva ner något.
   Lycka till med din nya bok!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s