Har mest levt i mina manus

Hallå där ute!

Nästa termin blir det författarkurs för Sören Bondeson igen. Vi är åtta deltagare (jag känner de flesta) som ska ses en gång i månaden på dagtid. Den 22 januari börjar vi. Och den 15 januari ska vi skicka första texten på max 20 sidor.

Hösten har gått fort och jag skrev och redigerade Berit. Stommen är klar, inledningen sitter, slutet är klart men behöver redigeras. Det stora jobbet handlade om att fördjupa handlingen och karaktärerna. I mitten av november var det som om jag vaknade till och upptäckte att det hade blivit 80 nya sidor. Den ena nya scenen krävde en ny scen som krävde en ny scen. Ja, det blev så mycket nytt att jag bad Linda på Skriviver att lektörsläsa även de nya sidorna. Hon kände ju till storyn redan och hade då så grymt bra kommentarer.

I väntan på hennes svar plockade jag fram Gabriel. Jag är riktigt sugen på att skriva den som en kortroman och tänkte länge att jag skulle skriva råmanuset 6 x 20 sidor under den kommande kursen. Men nu har jag efter mycket velande bestämt mig för att jobba klart Berit först.

Jag har varit till onkologen på ett avskrivningsbesök och jag har slutat med medicinen. Känslan att det är över är underbar.

Någon bodyflight har det inte blivit än. Dagarna bara försvinner. Jag har mest levt i mina manus, tagit långpromenader, börjat med yoga och meditation igen och besökt storstaden då och då (bilden är från i går då jag korsade Hötorget med ett jättepaket som slog mig på vaderna.)

Må gott, sköt om er i jul.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Har mest levt i mina manus

 1. Katarina Persson skriver:

  Härliga nyheter, grattis! ☺️
  Du har fullt upp med dina manus som vanligt, låter bra. Måste kännas kul att börja kursen igen. 🙂 hur fungerar det, var inte du borta en termin? Vilken tur att det gick bra att komma tillbaks sedan, så det inte var typ fullt, eller så? Jag vet ju inte vad han har för upplägg. 😊 ser fram emot att läsa om hur det går med dina manus framöver 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack så mycket!
   Ja, det är jättekul att gå kurs igen. Egentligen är nog kurs fel ord (kommer inte på något bättre) men vi jobbar enbart med våra egna manus och kommenterar de andras och har inga riktiga lektioner där Sören föreläser. Utan vi – inklusive Sören – ger varandra konstruktiv kritik på den inskickade texten i syfte att höja den till en högre nivå. Ibland uppstår någon specifik skrivteknisk fråga och då diskuterar vi den mera allmänt.
   Det gör alltså inget om en deltagare har gått åtta terminer och en annan bara en för det är ju hela tiden nya texter.
   Sören har två kurser på måndagar (deltagarna går alltså varannan måndag) och de brukar vara fullbokade nästan jämt. Det här blir en ny ”kurs” där initiativtagaren är en författare från Göteborg som var med på vår skrivarvecka vid Siljan i höstas (då hade vi för övrigt två textgenomgångdagar och två dagar med föreläsningar). Hon mejlade helt enkelt ut en fråga till ett gäng som gått tidigare och när vi var tillräckligt många intresserade frågade vi Sören.
   Du är så duktig och producerar böcker hela tiden. Jag tycks ju aldrig komma fram. Men mina myrsteg ska väl till slut också nå målet hoppas jag 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Vilka härliga nyheter!
  Ska bli roligt att följa ditt manusarbete igen. 🙂

  Gillad av 2 personer

 3. Annika skriver:

  Gratulerar till det lyckade avskrivningsbesöket, så härligt att slippa medicinen!
  Och så kursa med Bondeson på det, och tillsammans med Berit, låter som om du går en fin vår till mötes 🙂
  Kram och god jul!

  Gillad av 1 person

 4. Pia Widlund skriver:

  Underbart att höra. Önskar dig god fortsättning!!! Och kul med skrivarkursen till våren, bra att ha något att se fram emot!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack, önskar dig en god fortsättning också. Ja, riktigt kul med skrivarkursen. Ser fram emot den. Finns nästan inget roligare än att prata skrivande 🙂

   Gilla

 5. Bara hittepå skriver:

  Jisses så produktiv du har varit. Härligt när det bara flyter på och man knappt märker att tiden går. Jag är väldigt nyfiken på hur det går för Berit så jag är glad att du prioriterar henne. 🙂

  Och framför allt så himla skönt att du kunnat sluta med medicinen och lägga den perioden bakom dig. Önskar dig allt gott under 2019!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Kul att höra av dig. Vad roligt att du blir glad för att jag prioriterar Berit. Ska försöka göra hennes berättelse så bra det går 🙂 Eller så bra som jag förmår.
   Ja, det är underbart att slippa medicinen. Önskar dig ett spännande 2019 – det lär det ju bli för att jag har redan varit inne på din blogg och läst om de glada nyheterna. Stort grattis!

   Gilla

 6. Christina skriver:

  Det låter spännande! En bok på gång?
  Härligt!

  God fortsättning

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   God fortsättning!
   Det känns som om det varit en bok på gång väldigt länge. Men nu hoppas jag att den blir så klar att den går att skicka till förlag i år.

   Gilla

 7. Marie skriver:

  Åh vad glad jag blir över det goda beskedet! Så himla skönt ❤️
  Att försvinna in i manus är väl ändå ett helt okej firande? Vem vet, du kanske får fler anledningar att fira inom kort!? Kul med kursen, det verkar vara en ynnest att få delta i Bondesons kurser.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack snälla Marie.
   Ja, det känns som en ynnest att få delta i Sörens kurser. Just nu sitter jag och sammanställer den text jag ska skicka och då känns det dubbelt – både kul men också nervöst.
   Läste på Instagram att du haft en första bra arbetsvecka på nya jobbet. Vad kul! Grattis! Kanske är 2019 firandets år för oss båda?

   Gillad av 1 person

   • Marie skriver:

    ❤️

    Det vore bra märkligt om du inte var nervös! Men tur att det är kul också 😉 Ser så mycket fram emot att i framtiden få läsa Berit.
    Jag funderar på att leta några nya testläsare till mitt manus, via Instagram, för det känns som jag behöver lite input för framtida omskrivningar. Är inte beredd att lägga det i skrivbordslådan än.

    Tack 🙏 Jag snubblade över det här jobbet, hade tänkt ge textverksamheten fyra år i alla fall, men den här tjänsten stod det ”Maries” på 🙂 (vilket sammanföll med en lätt uttråkning, svårt att få någon vettig timpenning för textjobbet och en saknad efter kollegor).
    Ja du, 2018 var ett sådant toppenår för mig så jag vill bara att inget hemskt ska hända 2019, då är jag mer än nöjd 😄
    Men jag hoppas du får fira 🤗🎉

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Det där med saknad efter kollegor kan jag förstå. Jag är ju otroligt nöjd med att slippa arbetet och kraven och att få tid att tänka på manuset i stället. Men ibland kan jag sakna ett sammanhang – typ fem gånger om året. Så det skulle sitta fint om ett förlag ville anta mig. Inte bara för att få boken utgiven utan också för att få någon sorts arbetskamrater. Fast kursen med alla skrivarkollegor ger å andra sidan lagom mycket sammanhang. För tillfället.
    Din fundering om testläsare fick mig att först utropa MEN KAN VI INTE BYTA MANUS! Men sedan försökte jag besinna min spontanitet. Har jag verkligen tid? Och du skrev inte byta. Jag vet ju heller inte när jag blir klar … I vilket fall så ska du ju leta testläsare på Insta först. Men du får gärna berätta om hur det går med det.
    Vad roligt att du är nöjd 2018. Jag också.

    Gillad av 1 person

   • Marie skriver:

    Att sakna ett sammanhang, det är ett bra sätt att beskriva känslan jag fick efter att först ha varit sjukskriven och sedan arbetat ensam. Blev lite förvånad över att jag var uttråkad, jag gillar ju att vara ensam och att hålla på med text, men man lär om sig själv dagligen. Och så dök jobbet med mitt namn på upp, omöjligt att inte söka 😄
    Håller tummarna för att du hittar ditt förlag och dina kollegor under 2019.
    Min plan med testläsningen är att byta manus med någon som är ungefär där jag är, det vill säga har ett ”färdigt” manus men som behöver lite ny input. Det jag förväntar mig är en genomläsning (som att läsa en bok bara, fast digitalt som ePub eller pdf) och ett A4 med tankar om manuset. Det är också vad jag mäktar med att erbjuda i retur just nu.
    Jag vilar mitt manus till i höst, så det är gott om tid om du tycker att det låter intressant och skulle vilja byta med mig 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Så bra ändå att du testade att jobba hemma med texter. Jag gillar att lära känna mig själv mer och mer (fast nedslående ibland 🙂 ).
    En genomläsning och ett A4 med tankar kring manuset är ungefär vad jag också mäktar med – och som jag tänker att jag behöver när jag har redigerat klart denna omgång. Kanske passar det att vi byter manus framöver – eller inte. I vilket fall hoppas jag du får tag på några bra testläsare och att du fortsätter trivas på ditt jobb.

    Gillad av 1 person

   • Marie skriver:

    Ja, jag är jättenöjd med mitt år, det var både kul och värdefullt. Jag hade fortsatt om det inte varit för att jobbet med mitt namn på dök upp. Men att upptäcka nya saker om sig själv är alltid bra 😄
    Om du har behov av en genomläsning framöver får du gärna ha mig i åtanke, så byter vi manus då 😊

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Blir lite av ett växelbruk att byta grödor eller jobb menar jag 🙂 Både nyttigt och roligt.
    Jag ska ha byta manus i åtanke. Mycket bra idé.

    Gillad av 1 person

 8. skuggvinter skriver:

  Så skönt med avskrivnings-besök, GRATTIS till det! Och oj, vad det händer grejer på skriv-fronten. Så bra och sunt med långpromenader, meditationer och yoga! Keep on:)

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack så mycket. Det är så skönt att lägga den tiden bakom sig. Det känns som jag – genom promenader och yogan – är på väg framåt och uppåt i energin. Hoppas din kurva har samma glada uppåtspiral 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s