Så fick jag några av mina romanidéer

Första skrivarträffen var i tisdags och nu är vi tillbaka i bankrånarkällaren. Ett passande smeknamn för alla brott som begås i deltagarnas texter – bland annat Anna Bågstam har skrivit om lokalen på Debutantbloggen – men det är inte därför som den kallas så. Utan det beror på att grundaren och vd:n för Svenska institutet för sorgbearbetning (där kursen hyr in sig) var en bankrånare en gång.

Som reporter har jag intervjuat Anders Magnusson ett par gånger. Ett av reportagen handlade om när Anders och ett av hans offer träffades hos en medlare hos polisen för att försonas och för att kunna gå vidare.

Jag kände inte till att det finns medlare som hjälper före detta kriminella som ångrar sig och som vill säga förlåt till den som de har skadat. Och jag blev så inspirerad att jag försökte skriva en roman som rörde samma tema. I flera år kämpade jag med handlingen men när jag till slut lade ner medlingsbiten gick det bättre och nu har jag delvis en annan story för min huvudperson Gabriel.

Det andra reportaget handlade om sorg. Det var tungt att intervjua människor i sorg men det gav mig mycket. Boken Sorgbearbetning (som Anders har översatt till svenska) fick mig också att förstå vad ”förlåta” är. Nu citerar jag boken: ”Att förlåta innebär att vi går till handling även om vi inte känner för det. Skulle vi vänta på en känsla av förlåtelse innan vi förlät skulle vi få vänta i en evighet. Känslan av förlåtelse får vi först efter att vi har uttalat vår förlåtelse.”

Det bästa med att förlåta är att vi gör det för vår egen skull, för att vi ska må bättre och för att vi inte ska fortsätta skadas av det vi har varit med om. Vi behöver inte tycka om personen vi förlåter eller ens vilja träffa personen igen.

En rad från baksidestexten lyder så här: ”Obearbetad sorg kan få livslånga negativa effekter på din förmåga att känna lycka.” Lite av det temat finns i min roman om Berit.

Men nu ska jag försvinna in i skrivardimman igen. I tre dagar har jag vaknat vid fem fylld av inspiration … Vi får väl se hur länge flytet håller i sig den här gången.

Önskar alla ett trevligt slut på januari och ett flow som räcker ända till påska.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Så fick jag några av mina romanidéer

 1. Katarina Persson skriver:

  Vad spännande att få höra om dina intervjuer och vad som inspirerat till dina berättelser 🙂 Sådant är ju jättekul att få en inblick i 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Annika skriver:

  Så intressant att höra om vad som inspirerat till dina böcker, tycker inspirationshistorier är mycket spännande att läsa om. Blev tvungen att googla Anders Magnusson, och tänker att det i de där intervjuerna finns mycket stoff att skriva om. Måste varit fantastiskt på vissa sätt, att vara reporter.
  (Hört nåt från Kapten Nemo, föresten? Min närmsta kaj finns i Mo i Rana, men det fixar han väl…?)

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Kul att du gillade. Jo, på många sätt var reporterjobbet urkul. Både att få träffa intressanta människor och att få skriva efteråt – och få betalt för det. Men stress och prestationsångest ingick också i priset.
   Men vad bra att du berättade att du stiger på i Mo i Rana. Kapten Nemo vet säkert men jag hade ju tvingat upp honom i Bottniska viken, helt i onödan 🙂

   Gilla

   • Annika skriver:

    Urk för prestationsångest, vad är det med alla arbeten egentligen? Har också ett sådant jobb, och just det där är inget vidare.
    Säg till i tid bara, så jag hinner knata över fjället till Mo 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ja, så jäkla onödigt med all prestationspress överallt. Tyvärr fortsätter jag med samma beteende när jag skriver nu. Blä. Försöker hålla mig till glädjen och nödvändigheten i att skriva, men så sitter det någon på axeln och säger att det måste bli bättre och att det framför allt måste gå snabbare.
    Men snart kastar vi loss 🙂 Det ska bli skönt. Jag säger till när vi närmar oss Mo 🙂

    Gilla

 3. Roligt att få ta del av några av dina inspirationskällor. Förresten är jag grymt impad av alla som är journalister och liknande just för förmågan att ställa frågor som ska utmynna i någon nedskrivet. Bara det är ju en resurs i sig för ett författarskap som jag tänker du har stor nytta av. Eller?
  Härligt med skrivlusten. Får också sådana perioder ibland. 🙂

  Gilla

  • Eva skriver:

   Tack. Det jag tror jag har mest nytta av när jag skriver är att jag fått träffa många människor som jag inte skulle ha träffat annars och att jag har fått skriva och formulera mig i många år. Så trots prestationsångest och annat så är jag tacksam för tiden som reporter.
   Hoppas att en av dina skrivlust-perioder är på ingång 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Ethel skriver:

  Intressant jobb att vara reporter!
  Kände inte heller till att det finns sådana medlare. Fin tanke!
  Många gånger tror jag att de som har sorg vill prata om den nära vännen eller någon anhörig som dött. Det är en slags sorgbearbetning. Och ger en känsla av att personen fortfarande finns kvar.

  Vad kul med kursen! Lycka till!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag tror också att många som har sorg vill prata om den som dött. Tyvärr har en del otur som har en omgivning som är otålig och som tröttnar på att lyssna. Medan andra har familj eller vänner som kan vara ett ovärderligt stöd.
   Ja, verkligen kul med kursen. Tack för lyckönskningar – de behövs 🙂

   Gilla

 5. Pia Widlund skriver:

  Kul, man kan hämta inspiration från de mest skilda håll. Vi författare får vara lyhörda och snappa åt oss det vi kan för att sen vidareutveckla det.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Precis, idéerna kommer från de mest skilda håll. Ibland kommer de från artiklar jag läst (och böcker och filmer) och ibland från verkliga livet. Jag går gärna och funderar på en ny idé länge, ibland förkastar jag den och ibland skriver jag ner den.

   Gilla

 6. Hoppas att du fortfarande vaknar full av inspiration, låter underbart!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s