Om Murakami och dystra nyheter från Lind & Co

För ett tag sedan lyssnade jag på ett intressant samtal om Haruki Murakami. Publiken satt i sköna gröna fåtöljer på Capitol bio inne i Stockholm och kunde ställa frågor till de fyra personerna på scenen. Det var Murakamis svenska förläggare Håkan Bravinger, skådespelerskan Claire Wikholm, översättaren Yukiko Duke och bloggaren och författaren Sandra Beijer.

Beijer hade läst allt av Murakami och tycker att han är en ”mästare på paus”. Yukiko Duke har tillsammans med sin mamma Eiko Duke översatt flera av hans böcker. Hon är också personlig vän till honom. Att översätta Fågeln som vrider upp världen tog ungefär ett år. Ibland när det uppstår problem i översättningen ringer hon Murakami som aldrig läser om sina böcker. Så det händer allt som oftast att han inte kommer ihåg vad han skrivit eller vad han menade.

I Sverige har vi tur som får läsa originalen medan till exempel amerikanerna får läsa kortare böcker – förläggarna stryker helt enkelt de kapitel som inte passar dem.

 Jag köpte Mordet på kommendören, del 1 och del 2. Sara R. Acedo som gjort omslagen måste ha haft det extra kul som fått illustrera två böcker samtidigt.

Och så har jag lyssnat på Förlagspodden och blivit upprörd. I det senaste avsnittet, som kom i måndags, säger förläggaren Kristoffer Lind att de har börjat anta manus som de bara ska ge ut i digitalt format. Hädanefter blir det en polarisering, sa han och menade att det som får komma ut som pappersböcker bara blir det jättebreda och kommersiella samt det smala, elitistiska som blir recenserat i tidningar och som har en liten men trogen publik. Mellansegmentet ligger farligt till. Hos Lind & Co kommer hälften av utgivningen att bara komma ut digitalt. Vidare trodde han att alla förlag kommer att stå inför liknande beslut.

Jaha, det var ju dystert.

Nu måste jag hitta på något kul att avsluta med … jo, jag har intervjuat Sören Bondeson. Kommer att lägga ut intervjun i april. Önskar alla en ny trevlig vecka!

Detta inlägg publicerades i författarkvällar och liknande. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Om Murakami och dystra nyheter från Lind & Co

 1. MarveW skriver:

  Fantastiska omslag. Jag läser gärna böcker av författaren men de där omslagen väcker ha-begär.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag hade inte alls tänkt köpa dem men kunde inte motstå att göra det ändå. Tycker omslagen är jättefina. Läser i den första delen nu och ångrar inte köpet.

   Gillad av 1 person

 2. Jag tyckte också detta i senaste förlagspodden var tråkigt att höra. Jag som varken lyssnar på eller nät-läser böcker utan vill ha dem på papper. Jag tycker inte det ena ska utesluta det andra.
  Men vilka omslag. Så tjusiga. Att kunna och få formge omslag på det viset måste ju vara en fantastisk möjlighet. Förstår att du köpte.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag lyssnar ibland på ljudböcker och läser en och annan e-bok, men tycker att läsupplevelsen blir större om jag får hålla i en inbunden eller en pocket. Men min upprördhet handlade om ännu mer 🙂 Jag tänkte på min egen eventuella utgivning i framtiden, jag har ju visualiserat en fysisk bok som är min.

   Gillad av 1 person

 3. Ajdå, här tycker jag är annorlunda för jag gillar inte omslagen. De är estetiska, men hade inte lockat mig, tvärtom. Men, vi är ju alla olika, och det är bra. Ge inte upp drömmen om den där pappers-boken! Kommer du inte ihåg när man trodde att tidningarna skulle försvinna eftersom allt digitaliserades? Och visst hände det saker med tidningarna, men de är faktiskt inte utplånade!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, de är nog den sortens omslag som man antingen gillar eller inte gillar. Det jag tycker är häftigast med dem är att de så tydligt hör ihop med varandra.
   Än har jag inte gett upp drömmen om en pappersbok. Eller att bli utgiven – det steget är ju nog så svårt. Men efter att ha hört Kristoffer Lind tror jag tyvärr att det blir svårare för okända debutanter att komma ut i papper.

   Gilla

 4. Katarina Persson skriver:

  Det trodde jag var ute sedan länge, eller, det är kanske mest en reflektion jag gjort, ang Lind. Har ju märkt att de verkar anta väldigt många författare för enbart ljud men inte tryck. Inte ens ebok i vissa fall. Jag vet inte om det egentligen är en dålig nyhet, fler får ju chansen att bli utgivna och de kommer väl fortsätta ge ut vissa som fysiska böcker med?
  Murakami har jag bara läst en bok av, den var förvisso bra men seg så jag tror inte hans böcker passar mig egentligen. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag har hört besvikna författare som inte får sin bok i papper. Men nu när Lind bekräftade det själv och att det dessutom handlar om hälften av alla böcker de ger ut blev jag upprörd. Rent själviskt alltså, för blir jag någonsin antagen så vill jag att det ska bli med en pappersbok (plus gärna de andra formaten också förstås), det är det jag har drömt om.
   Så för mig är det enbart en dålig nyhet.
   Jag gillar Murakami för att han skriver så egensinnigt och för att det handlar om Japan, som länge var mitt stora drömresmål. Men han passar nog inte alla 🙂

   Gillad av 1 person

   • Katarina Persson skriver:

    Ja jag tänker ju som så att de som får ett sådant besked förmodligen hade fått en refusering förr… så då står det dem ju fritt att anta eller försöka på ett annat håll, liksom. 🙂 många väljer ju att ändå tacka ja för om ljudboken går bra är det ju inte helt sällsynt att man får ett vanligt bokkontrakt med nästa bok. 🙂 (ibland på ett annat förlag.)

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Om förlaget antar flera än förr så blir det ju så förstås. Och skulle jag få välja på endast digitalt eller inget alls så är valet enkelt 🙂 Men ändå, liksom.

    Gillad av 1 person

 5. Annika skriver:

  Åh, jag promenerade omkring med en stor klump i magen när jag lyssnade, och så kom frågan om de inte kunde trycka upp bara några ex för författaregots skull, och jag bara ”jaaa, säg ja!”. Men, nej, det kunde dom inte göra. Men det är klart, ljudet är stort, jag lyssnar själv en hel massa, men som debutant skulle det väl kännas så där kul att inte få hålla i sin bebis i pappersform. Undrar lite om Lind&co inte är rädda att bli förlaget folk skickar manuset till allra sist, att when al else fails kan man alltid gå på ljudet…? Tänker att dom är bara lite lite före sin tid och att det här såklart kommer att bli mer och mer vanligt, att konsumenterna gillar, men att författarna kanske är något mer nostalgiska.
  Gillade för övrigt omslagen, skulle kunna köpa båda två bara för att ha hemma i bokhyllan 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, precis så, klump i magen. Jag väntade också på att Lind skulle säga att förlaget åtminstone skulle trycka upp ett antal ex till författaren. Men inte. Löjligt nog kändes det tungt – som om svaret var riktat till mig. Din intressanta tanke – att blivande författare hellre skickar manuset till andra förlag först – tror jag på. Jag hoppas att andra förlag inte är mogna för att göra samma (än).

   Gilla

   • Annika skriver:

    Ja, exakt, det kändes lite som en käftsmäll riktat till en själv. Märkligt det där.
    Måste tillägga att jag gillar podden i övrigt, det där rätt uppriktiga anslaget i en sansad ton 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Jag gillar också podden, tycker att jag får veta så mycket om branschen. De verkar också så ärliga och inte rädda för att säga som det är. Tycker också om att podden kommer stadigt varannan måndag.

    Gilla

 6. Ethel skriver:

  Jag har missat den podden helt. Har inte lyssnat öht på poddar på ett tag. Orkar inte. Blir bara trött. Men förlagspodden verkar hålla en alert ;-).

  En annan nackdel med ljudbok är väl att inkomsterna blir lägre? Nog för att det även fortsättningsvis bara kommer att vara en handfull författare som kan leva på sina böcker. Men iaf. Och som du och flera andra säger här ovan, känslan att hålla boken i handen. Sin egen bok. Det känns som en dröm som alla författarwannabees ser fram emot. Eller när jag själv läser. Jag vill ha en fysisk bok.

  Dessutom att lyssna på en berättelse ger inte alls samma upplevelse som att läsa själv. Att mening för mening ta sig fram i historien, tolka det som händer, gå tillbaka några sidor. Ljudbok är för mig rätt charmlöst.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, men pröva den. Förlagspodden har i alla fall inte jag somnat till 🙂

   Så långt som att inkomsterna blir lägre från ljudbok än från pappersbok har jag inte tänkt på, men så är det också förstås. Fast jag kan iofs tänka mig att det kan bli fler som lyssnar på en bok, bara för att om man är prenumerant av ljudböcker/e-böcker blir det billigare att påbörja en bok för att testa om den är bra än att köpa den.

   Jag lyssnar ibland på ljudböcker – av samma skäl som ovan, att jag är lite nyfiken men inte SÅ nyfiken att jag vill köpa den – men upplevelsen blir sällan så stark. Vissa månader utnyttjar jag inte tjänsten alls och då betalar jag bara. Ganska dumt.

   Gilla

 7. Pia Widlund skriver:

  Häftigt omslag. Jag ser fram emot intervjun!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s