Svara aldrig på varför-frågor och annat jag minns av september

Ny månad och så här var min förra: Den 1 september badade vi och det blev sista gången för i år. Om jag inte börjar med vinterbad förstås. Troligen inte.

Jag har njutit av många teveserier (just nu Succession som är svidande bra), jag har skrivit en del på Gabriel-manuset men måste nu ta det lugnt med datorn (har fått värk), jag har vandrat en hel del och har börjat på yoga igen. Periodvis yogar jag hemma varje dag men just nu gör jag det inte. Kalla det lättja eller kontraproduktiv senareläggning men av någon anledning lyssnar jag inte på mig själv.

Jag städade några lådor och hittade en anteckning jag gjort under en föreläsning. Där stod: Svara aldrig på varför-frågor. Säg: Hur menar du nu?

Varför har du hållit på i så många år och skrivit?
Hur menar du nu?
Det blir ju ingenting. Varför?
Hur menar du nu?

Under första veckan i september var jag också på en skrivarträff (som jag skrev om i förra inlägget) och en bokrelease för Margareta Börjesson som kom ut med Free Spin som hon skriver om så här: ”Free Spin är min berättelse om att förlora allt. Om skam, skuld och tystnad. Om medberoende. Och om konsekvenserna av mitt spelmissbruk.” Så starkt och modigt att komma ut.

På boksläppet lovade jag en person att skicka Berit till flera förlag. Det gjorde jag också: till ett. Vilket betyder att jag utan vidare kan låta hela hösten gå innan jag måste ta ställning till vad jag – efter att alla refuseringar har kommit – ska göra med henne.

Varför vill du dra ut på det?
Hur menar du nu?

Om jag ska vara ärlig så beror det i det här fallet varken på lättja eller kontraproduktiv senareläggning utan på rädsla för att komma ut ur min bubbla av drömmar. Att gå från fantasier till … något nytt och hemskt och kanske alldeles underbart.

Veckan därpå fick jag ytterligare en refusering. Nu återstår tre förlag.

Jag har också saknat att jag inte var på bokmässan.

Min septemberhjärna hakade också upp sig på allehanda saker som pågår i mitt liv just nu. Bland annat har jag grubblat alldeles för mycket och utan resultat på bokomslaget till Berit. Titeln – LJUDET AV REGN – ställer till det. Jag vill inte att det ska regna på bilden – det blir redundant information – men det kan ju heller INTE regna på bilden, typ att omslaget visar en solig dag …

Kanske en förstorad del av ett paraply? I stil med det här fantastiska omslaget? Allt jag har fått lära mig av Tara Westover slukade jag i slutet av september och är bland det bästa jag läst i år.

Kanske betyder allt grubblande på att jag undermedvetet prövar tanken på att ge ut själv?

Ja, det var ungefär allt för september. Önskar alla en topp-oktober, själv startar jag månaden med att träffa ett gäng skrivarvänner i kväll.

Detta inlägg publicerades i bra läsning, mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Svara aldrig på varför-frågor och annat jag minns av september

 1. Katarina Persson skriver:

  Mycket intressanta tankar. Ja det där med manus inskick eller inte kan man fundera sig grå på, hehe. När det gäller omslag brukar man ju inte vilja ha saker från titeln i bilden, så jag röstar nog för inget regn på omslaget. 🙂 bättre då med ett omslag med människor (beroende på genre kanske, vad är det för typ av manus egentligen? Tror inte jag förstått det än.) kanske eller något annat som typ sammanfattar känslan i berättelsen.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Precis, det blir inte bra att ha samma sak på omslaget som i titeln. Jag vill kalla det en relationsroman som spänner över tid: Berit är 18 år när hon tvingas fly från Sverige och 64 år när hon inser att hon måste göra upp med sitt förflutna för att få ro. Hon bor på många ställen men i halva sitt liv har hon gömt sig för världen i en liten by i Argentina. Så jag grubblar på många bilder … men vill inte välja alltför många så att det påminner om en feelgood för då lurar jag läsaren tror jag.

   Gillad av 1 person

 2. Vilken vacker titel, den boken skulle jag titta närmare på direkt om jag fick syn på den. (Jag älskar regn). Det finns lösningar på allt. Som du skrev med paraply, eller om titeln är innesluten i en (stor) regndroppe. Bra svar på (dumma) frågor man kan få angående sitt skrivande. Passion och intresse ska man ha stor respekt för, oavsett om det ”blir” något eller inte. Jag menar; hur många fotbollsspelare blir stora? Eller om man har intresse för inredning eller trädgårdsarbete, hur stor är chansen att hamna i Skön Hem? Men det är aldrig det som är huvudsaken, utan att man ger sig själv tillåtelse att göra det man tycker om:) OCH driva det vidare, om man vill och vågar;) Man ångrar sällan det man gjort (eller jo, det gör man ju ibland) men kanske är det ändå ofta värre att ångra det man INTE gjorde, fast man ville. Jag tror på dig och Berit!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vad roligt att du tycker om titeln. Och vilka kloka ord om att ge sig själv tillåtelse att göra det man tycker om – och att driva det vidare. Jag blev lite hög på det. Stort tack!

   Gilla

 3. Tänk, det var sommar i början av september. Fint att du badade då. Hjärnan lever sitt egna liv verkar det som. 😉 Jag har någon halvt (o)medveten process med funderingar på egenutgivning jag med. Men ingen så fin titel som du. Eller ja, ingen titel alls. Och jag ska skicka till förlag igen. Har satt det lite på paus bara.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, lite konstigt att tänka att det var sommar i början av september. Men nu ett fint minne. Roligt att du tycker att min titel är fin.
   Låter som en bra idé du har med att skicka till förlag igen och att också fundera kring egenutgivning. Tänka brett kan aldrig vara fel 🙂 Men klokt med paus nu när du fokuserar på ditt nystartade företag.

   Gillad av 1 person

 4. anethebergendahl skriver:

  September månad är borta som ändå var ganska varm och solig till nu en mycket kyligare start av oktober men ändå solig i Lund idag. Jag fullkomligen älskar hösten och alla dess färgskiftningar. 🙂 Nu tycker jag din titeln är superfin, och jag tycker att ett paraply passar utmärkt till titeln som du var inne på. Typ som i den här boken på denna länk: https://www.nyponforlag.se/produkt/utgatt/under-ett-rott-paraply/

  Jag var inte heller på Bokmässan i år och har sett alla fina bilder som synts ute i sociala medier. Men nästa år ska jag dit och stå i Whip Medias monter med ett annat namn för oss Egenutgivare. Det ser jag verkligen fram emot. Lycka till på de återstående förlagsvaren som väntas.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, hösten kan vara underbar med hög och krispig luft och härliga färger. Hoppas du hinner njuta.
   Roligt att du tycker om min titel och tack för länken. Jag kändes jättebra att jag bloggade om mina tankar och att jag fått så många tänkvärda synpunkter. Tack!
   Kommer jag till bokmässan nästa år ska jag gå förbi Whip Media och hälsa på dig. Du kanske rentav har kommit ut med en tredje bok då? Du är så produktiv. Heja dig, du gör verkligen verklighet av dina drömmar.

   Gillad av 1 person

 5. Pia Widlund skriver:

  En jättefin titel, behåll den. Ja, det var underbart väder i början av september, jag solade i bikini nån dag då. Nu känns det som att vintern är i antågande…… Hoppas de återstående förlagen tar sitt förnuft till fånga och antar din bok!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vad roligt att du gillar titeln. Ja, visst var det underbart väder där i början av september. Nu känns det burrigt kallt men tittar solen fram kan det bli riktigt skönt (fast med jacka på förstås). Tack, jag har också hoppet kvar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s