Planerat driftstopp & en positiv refusering

Efter träffen med Sören och skrivarvännerna i början av oktober skickade jag – ivrigt påhejade av dem – in Berit till ännu fler förlag. Det är förlag som jag inte vågar tro på men som jag väldigt gärna vill bli utgiven på förstås.

Veckan därpå fick jag den här refuseringen från ett av förlagen från juni-utskicket:

”Här finns en hel del att tycka om. Du skriver tillbakahållet, rakt och ärligt, en fin och bitvis sjungande prosa. Fina miljöbeskrivningar som är föredömligt korta och en dialog som känns trovärdig och relevant. Men det är ganska traditionella ingredienser i intrigen, (här ger de exempel). Det ställer högra krav på originalitet i berättandet. (Sedan kommer ett exempel på hur en förbättring skulle se ut.) Tyvärr har vi den här gången kommit fram till att vi tackar nej till utgivning och önskar dig lycka till på annat håll.

Jag är glad att jag fick mer än en standardrefusering. Men synpunkterna är ändå för kortfattade och dunkla för att jag ska se hur jag ska göra annorlunda för att öka mina chanser. För beredd att jobba mer med den här texten är jag. På något sätt känns det som om jag är skyldig Berit att fortsätta 🙂 Så – ja, suck – det är väl bara att vackert vänta på övriga svar. Som kommer i januari? Eller februari?

Vi kom hem från Nice i går, efter en försening som ledde till en natt i Frankfurt. Därnere i värmen och solen firade vi att vi varit gifta i tjugofem år. Vi tog långpromenader, badade och åt ute. Ett beslut tog också form. Eftersom jag har ägnat mig för mycket åt datorn och surfplattan och mobilen … och har ont i händerna behöver jag dra ner på alltihop.

Till att börja med blir det rehab med liten gul boll och laserbehandlingar och bara en timmes skrivande på Gabriel om dagen – och kanske en och annan titt på bloggar och instakonton. Om inget oförmodat händer (som ett JA) låter jag bloggen vila till åtminstone januari.

Med hopp om en härlig skrivhöst.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Planerat driftstopp & en positiv refusering

  1. Grattis, vilken refusering! Hoppas de där exemplen kan ligga och gro och att det plötsligt växer fram en lösning. Fortsatt lycka till med Berit 🍀🍀🍀

    Gillad av 1 person

  2. Ethel skriver:

    Vilken vacker bild!

    Ja vad härligt att de har läst hela manuset! Det gör ju inte alla. Inte ens första sidan. Och att det tar sig tid att göra kommentarer. Ett förlag man måste tycka om.

    Lösningar har ju en tendens att poppa upp när man gör något helt annat än skriver. Jag har inte skrivit på min uppföljning sen publiceringen av min debutbok. Jag tappade helt lusten. Men börjar så smått förbereda mig för att öppna projektet igen.

    Såg på Instagram att du var i Nice ☺.

    Jag och Kjell tillbringar höst och vår i Portugal, i Nazaré. Vi trivs i vår andrahandslägenhet. Och vädret är fint. Regnar ibland, som idag, men termometern står ändå på 20 grader. Kallare inne än ute ☻.Jag hoppas att min nyspirande skrivlust fortsätter och att jag kommer igång igen.

    Hoppas att du får en fin höst!

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Är jätteglad för kommentarerna från förlaget.
      Vad härligt att ni trivs i Portugal. Tjugo plusgrader låter alldeles underbart. Vi hade något liknande i Nice. Kan tänka mig att det kan vara jätteskönt med miljöombyte en höst + vinter, och att slippa halkan 🙂 Kul att du känner att skrivlusten kommer tillbaka. Jag håller tummarna för att den växer och håller i sig.
      Tack, jag säger som en elitidrottare sa på radion häromdagen: Nu ska jag ta det lugnt och bygga styrka och självförtroende.

      Gilla

  3. Vilken fin refusering. Förstår om du vill ge Berit en möjlighet att nå ut. Känner ju det samma med min Gabriel. Hoppas att kunna skicka till förlag i början av året. Längtar efter att släppa iväg manuset. För att jobba med del två.
    Känner så väl igen mig i detta med att lägga för mycket tid på sociala medier med följder som smärtande händer och hjärntrötthet. Har själv funderat på att minska ner på något vis. Troligen blir det bloggen som får pausa.
    Fin resa ni verkar haft. Gott att göra sådant ihop.
    Ha det fint, så hoppas jag få se ett inlägg om ett JA! inom snar framtid. 🙂

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Vi får inte ge upp, och jag håller tummarna för din Gabriel och att han snart får resa iväg till förlagen.
      Om jag tänker efter så är jag nog ganska trött i hjärnan jag också. Jag har ju aldrig fått diagnosen utmattning, i stället var det en värkande arm som blev allt sämre under fem år som gjorde att jag fick sluta på grund av medicinska skäl. Har alltid tänkt att det var armen som tog smällen före utmattningen.
      Sköt om dig och lycka till med skrivandet och ditt nya företag.
      Blir det ett JA så kastar jag mig på bloggen 🙂

      Gillad av 1 person

  4. En positiv, så pass utförlig refusering är ju verkligen ett högt betyg, en guldstjärna från förlagen. Grattis!! Med hopp om en fin höst till dig!

    Gillad av 1 person

  5. Katarina Persson skriver:

    Grattis till finfin refusering, om man kan säga så. Bättre än så kan knappast en refusering bli. 🙂

    Gillad av 1 person

  6. Katarina Persson skriver:

    Hoppsan, där gick kommentaren iväg… Jag håller tummarna för att något av de andra förlagen som är kvar ser potentialen att jobba vidare med manuset.🙂
    Jättefin bild med. ☺️

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Tack för tummar! Och kul att du gillade bilden. Jag har köpt en ny mobil som har både vidvinkel och litet tele och plötsligt har det blivit mycket roligare att fotografera med mobilkameran.

      Gillad av 1 person

  7. Annika skriver:

    Gratulerar till den fina refuseringen (endast en skrivande människa kan förstå hur ett nej tack samtidigt kan vara fint 😀 ) JÄTTEKUL att de hade läst hela, och hade med feedback även om den var lite dunkel. Vi får hoppas på ett JA nu då, håller alla tummar!

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Tack. Ja, det är nog bara vi som skriver som förstår hur ett nej kan kännas så bra 🙂 Tack för tummar. Hoppas du trivs med studier och att du får tid att skriva. Och att du snart får ett JA.

      Gilla

  8. Pia Widlund skriver:

    Häftigt att de kommenterade överhuvudtaget, det är toppen. Givetvis svårt att veta hur man ska gå vidare men du fick i alla fall bekräftelse på att du är på väg åt rätt håll. Och grattis till er båda!

    Gillad av 1 person

    • Eva skriver:

      Ja, något är rätt i manuset i alla fall. Vissa dagar vill jag sätta igång och försöka ändra direkt. Men det bästa är väl att jobba med tålamodet och vänta in övrigas svar. Så jag låtsas sitta lugnt i båten 🙂
      Tack för grattis till oss båda!

      Gilla

  9. helenwigh skriver:

    Helt klart värt att fira en sådan refusering! Då är du nära ett ”ja” och snart ska du se har du fått ett. Jag håller tummarna för dig! Ha en härlig semester!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar