Den stora omskrivningen

God fortsättning! För mig kommer 2020 att handla om den stora omskrivningen. Jaså, kanske du undrar. Vad är nytt? Att skriva om har du väl hållit på med i alla år. Kanske det. Men.

I början av november kom en refusering som innehöll ett lektörsutlåtande och som började: Vi har läst med stor behållning och läser gärna en ny version.

Bokförlagets synpunkter känns vettiga. Vissa saker är ganska lätta att åtgärda. Medan andra är riktigt knepiga och tidskrävande. Först gick jag och funderade själv. För jag ville inte förhasta mig som jag gjorde förra gången när jag var i samma situation (har skrivit om det här och här). Sedan bad jag ett proffs på struktur, story och dramaturgi att läsa samt kommentera förlagets utlåtande och mina egna tankar kring det. Jag kommer att få hennes svar i mitten av nästa vecka.

Jag är verkligen sugen på att sätta igång. I flera månader nu har jag inte sett åt datorn, och det har varit väldigt bra för kroppen. I stället har jag tränat och läst många bra böcker. För en gång skull skrev jag en lista i min kalender:

 • Skuggjägaren av Camilla Grebe
 • Snöstorm av Augustin Erba
 • Hit men inte längre av Maria Maunsback
 • Klubben av Matilda Gustavsson
 • Jag säger det ni tänker av Curtis Sittenfeld
 • Vänta på vind av Oskar Kroon
 • En fri agent av John le Carré
 • Skendöda och Verkanseld av Louise Boije av Gennäs
 • Oskuld av Kicki Sehlstedt
 • Allt jag fått lära mig av Tara Westover
 • Hemma hos andra av Gabriella Ahlström
 • Normala människor av Sally Rooney
 • Sex meters djup av Denise Rudberg
 • Väninna sökes av Jenny Jacobsson

I skrivväg har jag varit på ett frukostmöte på Bonniers då Camille Grebe presenterade sin nya bok, en middag med skrivarvänner och en fika med Helena på bloggen Skriva läsa leva. Jag blir alltid så peppad.

Än har jag ingen aning om hur jag ska lägga upp omskrivningen. Men jag tänker mig ett delmål i slutet av varje månad då jag bloggar om hur det går för Berit. Så med det sagt hoppas jag att ni som inte har tröttnat helt på den här glesa bloggen vill komma tillbaka varje månadsslut tills jag är klar (i vår, i höst eller om två år).

Detta inlägg publicerades i bra läsning, mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Den stora omskrivningen

 1. Men vad spännande!! Och vilken bra strategi att inte förhasta sig, det måste jag lära mig, jag också ☺️ Stort lycka till med omskrivningen nu!! 🍀🍀🍀

  Gillad av 1 person

 2. Helena skriver:

  Åh, härligt att vara taggad på ny omskrivning. Det kräver alltid sitt, men jag är säker på att du kommer att hitta en struktur för det 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Den stora omskrivningen, det låter det. Stort och spännande.😉 Blir oerhört nyfiken på vad du kommer få för utlåtande. Håller tummarna för många nyttigheter i det.🙂

  Gillad av 1 person

 4. Annika skriver:

  Låter mycket intressant, kommer så klart att kika in här för att läsa om hur det går 🙂 Stort lycka till, låter som om du har en bra strategi!

  Gillad av 1 person

 5. monicarehn skriver:

  Håller tummarna! Så spännande med utlåtandet. Varmt lycka till! ❤️

  Gillad av 1 person

 6. Pia skriver:

  Va kul att du är på gång igen. Ibland kan det vara bra att låta datorn vila. Jag ser fram emot att läsa om hur det går för Berit.

  Gillad av 1 person

 7. Ethel skriver:

  Oh det var ju jätteintressant att få ett sådant svar! Ska bli roligt att följa ditt arbete. Förstås har jag inte tröttnat. Blev så glad när jag plötsligt upptäckte att du lagt in en text här på bloggen.

  Har inte läst en enda av böckerna på din lista ☺. Tack för tips! Eller var det någon du inte gillade?

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Härligt att du inte har tröttnat. Ja, jag är jätteglad över svaret från förlaget. Samtidigt vet jag hur svårt det ändå är att bli antagen. = Realist men med hoppet kvar.
   Jo, jag gillade alla böckerna på min lista. En som jag trodde var en roman men snart visade sig vara noveller var Jag säger det ni tänker av Curtis Sittenfeld. Med tanke på att jag sällan läser noveller – gillar romaner mycket mer – blev jag överraskad över hur bra jag tyckte den var.

   Gilla

 8. Varmt lycka till med omskrivning, och roligt med utlåtanden! Det säger mycket om hur bra du skriver. Jag fäljer med spänning förstås. Kram!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack snälla, jag behöver alla lyckönskningar jag kan få inför det här. Men än har ingenting hänt – väntar fortfarande på responsen (och klättrar lite på väggarna under tiden).
   Kram tillbaka!

   Gilla

 9. Katarina Persson skriver:

  Ser svaret på min egen fråga här i inlägget vid en andra läsning. 🙂
  Så var de det sista förlaget då? Eller vad händer om någon annan svarar och har andra ändringsförslag? Feedback i det läget låter i alla fall toppen, så så länge du håller med förlaget är det väl bara att tuta och köra.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s