Redigering pågår (äntligen)

Oboy, är januari redan slut? Jag vill hinna så mycket innan våren kommer. Jag har flera projekt på gång, och än så länge känns allt bra, och när det kommer till skrivandet så har jag äntligen börjat redigera.

Lektören som tittade på både mitt manus och utlåtandet från bokförlaget har hjälpt mig en hel del. Hon sa många fina saker om texten, som gör mig både stärkt och glad, men jag har ju mycket att jobba på också.

Nu försöker jag få samma ”starka undertryck” som jag har i bokens början. Det är så himla kul att se hur texten direkt blir bättre. Men obs det går långsamt framåt. Jag tänker att det är märkligt hur jag – med hjälp av andra – varje år lyckas höja texten ännu en nivå. Oklart bara hur många fler nivåer som behövs …

I onsdags var jag på en trevlig releasefest för Jenny Jacobssons tredje bok: Väninna sökes. Den har fått massor av fin kritik och det är så himla kul när det går bra. På releasen såg jag en kvinna som jag tyckte jag kände igen. Men varifrån? Kanske från Poppius journalistskola? Jo, det visade sig att vi hade gått en reportagekurs tillsammans. Det är en av de bästa kurser jag gått. Vi gick varannan lördag i en termin och läraren lyckades få oss att skriva med våra sinnen och tänka oss in i andra människor genom att skriva om dem i jag-form. Hon till och med mindes när vi gick kursen: 1993. Ja, redan då drömde jag om att skriva en bok. I stället blev det många roliga reportage.

Nu dyker jag in i min värld igen. Hörs om en månad – hoppas jag är lika nöjd då som nu och att jag har kommit framåt i texten. Ja, vi får se.

Önskar alla som läser en fantastisk februari.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Redigering pågår (äntligen)

 1. Ibland undrar jag om de där nivåförbättringarna kunde hoppat några nivåer, om jag gått direkt på de sista kurserna. I backspegeln känns första kurserna så taffliga, som om en försökt färga håret med vattenfärg hemma, när jag kunde gått till en salong och fått det fixat direkt, typ. Troligen var de taffliga kurserna också viktiga för skrivandet… Hm…?
  Kul med igenkänning. Lät som en toppenutbildning ni gick. Och du, bättre sent än aldrig. Min idé till nuvarande -snart färdiga! – projekt har ju funnits med sedan -99.😉

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vilken härlig och rolig liknelse 🙂 Bäst att inte titta i backspegeln alltför ofta …
   Så sant: bättre sent än aldrig. Och vi som fortsätter bli faktiskt klara.

   Gillad av 1 person

 2. Ethel skriver:

  Verkade vara en väldigt bra kurs. Att skriva om andra människor i jag-form. Mycket intressant.
  Håller med ovanstående talare, Helena, säkert är det nödvändigt att gå igenom alla de här konstiga faserna. Många som man efteråt (nästan) skäms över. Men … man (jag) växer.

  Kul att du känner dig så positiv! Härligt!

  Gillad av 2 personer

  • Eva skriver:

   Det var verkligen en bra kurs, och att vi båda mindes den ännu. Det kan jag inte säga om alla kurser jag gått.
   Jag är i en lärande och växande fas – så härligt.
   Hur går det för dig? Skriver du på 2:an? Trivs du i Portugal? Jag läste ju en krönika av dig för ett tag sedan om hur ni hade det – kul och intressant.

   Gilla

   • Ethel skriver:

    2:an ligger i lådan. Har gjort så sedan i slutet av maj 2019.

    Under tiden jag inte skriver på uppföljaren har jag jobbat mycket tillsammans med Skrivutmaningen som ska ge ut en bok om skrivande i år, 2020. Jag har läst och valt ut text bland alla deras veckoutmaningar (kring 500 texter), som ska fungera som exempeltexter i boken. Ett gediget arbete och jättekul. De kontaktade mig och frågade. Så det kändes fantastiskt att de gav mig det ansvaret. De känner ju inte mig.

    Sen skriver jag lite för skrivsajten Drop a Story. Senast var jag i Lissabon och intervjuade en portugisisk författare, Goncalo M Tavares. Den artikeln kommer så småningom på sajten.

    Vet inte hur det blir med nästa bok. Är inte inne i samma positiva fas som du. Lite avundsjuk på dig. Men så kul att du känner så!

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Vad spännande med både Drop a Story och Skrivutmaningen! Vilken ära att du fått ansvaret att läsa och välja ut texter till den kommande boken. Kul med intervjun också. Du påminner väl oss på Instagram när den kommer?

    Det brukar ju vara nyttigt med växelbruk så kanske är det bara bra att 2:an får vila till dess ett tag.
    Faser kommer och går. Det ligger ju i själva ordet. Snart är det din tur att hamna i den positiva.

    Gilla

 3. Pia skriver:

  Ha en bra februari du också!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s