Bjerre & Casserfelt om sin kriminalserie Linje 17

© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström

INTERVJU. Författarduon Lisa Bjerre (t v) och Susan Casserfelt kommer ut med Ensamt vittne, första delen i kriminalserien Linje 17, på Piratförlaget den 24 maj. Boken handlar om gängkriminalitet och utspelar sig i Bagarmossen, en av Stockholms södra förorter (en längre presentation av författarna och boken längst ner).

Hej Susan och Lisa, välkomna till min blogg och stort grattis till boken! Jag lärde känna er via en av Sören Bondesons kurser i manusutveckling och vet att ni har jobbat hårt tillsammans för att nå ända fram till ett tvåboksavtal. Hur känns det så här några dagar före releasen?

Lisa: Spännande! Och lite nervöst. Men mest väldigt roligt att boken äntligen kommer ut efter en lång process.
Susan: Instämmer!

Hur tänker ni fira?

Susan: Jag är inte så bra på att fira, hahaha. På sin höjd köper jag hem några fina snittblommor.
Lisa: Vi kommer att fira med några vänner, så gott det går med de restriktioner som finns. Mitt standardfirande när något roligt händer med boken är annars att köpa hem indisk mat och dricka bubbel.

Enligt Bibliotekstjänst har ni skrivit en ”mycket dramatisk och starkt realistisk berättelse, med trovärdiga Stockholmsmiljöer”. Och vad jag förstår har boken redan sålts till utlandet?

Lisa: Det stämmer, vår agentur Hedlund Agency har sålt tre böcker i serien till förlaget Modtryk i Danmark, Cappelen Damm i Norge och Johnny Kniga i Finland. Recensionen i BTJ blev vi mycket glada över!
Susan: Ja, recensionen var toppen.

Ni började med att söka en agent. Berätta om resan.

Susan: Oj! Det började med att jag pitchade idéen till Lisa. Hon var tveksam i början, men startskottet blev när jag mejlade Bagarmossens skola och föreslog att vi skulle ha en workshop med eleverna, för att få uppslag till vilka karaktärerna i gängen var. Sedan åkte vi till Polen och filade en hel del på våra två huvudpoliser, Lina och Jack. Tog lång tid innan exempelvis namnet på Jack satt. Sen skrev jag synopsis och Lisa första utkastet. När första utkastet var klart träffade vi två agenturer, och efter att vi signat Hedlunds följde en vända med omskrivningar, och efter att vi signade med Pirat ytterligare ett par omskrivningar. Tre år tog det.
Lisa: Det har varit mycket jobb och en del väntan. Men också otroligt lärorikt och roligt. Det är allt som jag längtat efter! Att få jobba med erfarna och skickliga agenter, förläggare och redaktör är ett privilegium.

Samtidigt som ni redigerade Ensamt vittne (samt skrev på era egna projekt) började ni skriva på uppföljaren. Själv blir jag lite matt av er produktionstakt. Vad gör att ni är så bra på att skriva tillsammans?

Lisa: Jag tror att vi kompletterar varandra genom att vi har fokus på olika saker när vi skriver. Samtidigt har vi båda ett driv framåt, vi fastnar inte i att tänka över saker väldigt länge utan provar oss hellre fram.
Susan: Japp, det gäller att vara flexibel när man skriver ihop. Och ha bra struktur.

Vem skriver vad?  

Susan: Vi har skrivit på olika vis, i bok 2 skriver vi var sin polis, jag har Jack och Lisa skriver Lina. I Ensamt vittne skrev Lisa råmanus. Vi har även testat vartannat kapitel men det blev lite rörigt. Det blir nog alltid rörigt, hur man än vänder och vrider på det hela.
Lisa: What she said. Vi provar oss fram och skruvar på processen. Det kommer vi säkert fortsätta med i nästa bok också.

Hur gör ni om ni inte kan komma överens om huruvida karaktär A ska dö eller inte? Eller om en av er vill sluta efter del 3 i serien medan den andra vill fortsätta?

Lisa: Singlar slant? Haha, nej jag vet inte. Vi tycker absolut olika om saker – det tror jag är en anledning till att vi skriver bra ihop. Det blir ingen utveckling utan friktion. Men efter att ha vridit och vänt på saker brukar vi landa i något som båda tycker blir bra. Om någon vill hoppa av serien har vi sagt att den andre kan få fortsätta. Jag tror det är viktigt att inte sätta för stor press varken på varandra eller på sig själv. Det är lätt att tappa skrivglädjen när det blir för mycket prestation.
Susan: Singla slant var annars en bra idé, hahaha!

Berätta om en idealisk skrivdag tillsammans.

Susan: Nu pratar vi idealisk. Dvs den där 0,3%-dagen som syns på Instagram, långt ifrån den riktiga verkligheten när man sitter med flottigt hår uppsatt i tofs och sörplar örtte. Då, den idealiska dagen, sitter vi på en veranda till ett hotell med utsikt över havet. Vi har tagit en lång promenad på stranden och diskuterat. Lisa har badat. Nu skriver vi. Sen går vi och käkar middag på en indisk restaurang och fortsätter diskutera.
Lisa: Vilken underbar bild! Nu längtar jag ännu mer till att pandemin är över så att vi kan åka tillbaka till samma strand i Polen som vi var på under vår första skrivarresa. Den bästa skrivardagen är en dag då vardagen inte existerar och vi får stanna i skrivbubblan.

Tack Lisa och Susan! Lycka till med boken nu och hela serien. Ska bli så spännande att följa er och Linje 17 framöver.

Ensamt vittne av Lisa Bjerre & Susan Casserfelt

Om boken: Ännu en skjutning i en Stockholmsförort. Ännu en ung människa ligger död, offer för en uppgörelse mellan kriminella gäng. Men den här gången är något annorlunda, offret är en ung kvinna utan kriminell bakgrund. Poliserna Lina Kruse och Jack Karlberg är först på plats. På brottsplatsen finns trettonårige Eddie, yngre bror till en ökänd gängledare. Snart visar det sig att skjutningen bara är början på ett gängkrig där endast en kan stå som segrare.  När våldet eskalerar slits Eddie mellan lojaliteten till sin bror och rädslan att själv bli nästa offer. Ska han välja gänget – eller ska han våga vittna? 

Ensamt vittne är författarnas första bok tillsammans men de är inga nybörjare i branschen. Susan Casserfelt har skrivit deckarserien Höga kusten som har sålt i 250 000 exemplar och släppte i våras självbiografin Dit orden inte når som handlar om autism. Förutom sitt dagjobb som digital skribent har Lisa Bjerre skrivit två fackböcker med digital inriktning, och jobbar nu tillsammans med Heli Björkman och Ulf Huett på boken Vinterbad som ges ut på Ordfront i höst.

Författarna finns på Instagram och har en hemsida.

Detta inlägg publicerades i författarintervju 2021. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bjerre & Casserfelt om sin kriminalserie Linje 17

  1. Annika skriver:

    Vilken trevlig intervju! Skulle kunna läsa ännu mer om hur författare bär sig åt för att skriva tillsammans, tycker det verkar både roligt och väldigt svårt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s