Att värka fram ett synopsis

Det är en sen men ljus junikväll och jag har försökt i över en timme att få till några rader på manuset – men det går inte. Jag kan tydligen bara jobba i punktform. Häpp!

Först hade jag så himla svårt att tänka synopsis, hela maj höll jag på och värkte fram en story som jag gillade ungefär en kvart varannan dag. Men manusgruppen gillade och kom med värdefull feedback.

Efter det gick jag och gruvade mig för att ta kontakt med en polis. Men nu har jag gjort det. Jag hade gissat fel om några viktiga saker och tänkte att nu faller hela premissen. Men kanske inte, det kan faktiskt bli bra. Bara jag lyckas komma på hur man skriver.

Hoppas ni mår bra. Jag återkommer en annan dag.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, skrivarkursen. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Att värka fram ett synopsis

 1. Marie H Lundh skriver:

  Vad spännande att du är i gång med något nytt. Heja!
  Jag skriver ju om en jurist i tingsrätt och har behövt rådfråga en del, ibland har det verkat som om premissen fallit, men med lite diskussion och skruvande har det till slut gått att skapa det jag varit ute efter på ett sätt som blir korrekt rent juridiskt.
  Kunniga bollplank är guld värda, så vad grymt att du kontaktade polisen.
  Blir så nyfiken på vad du filar på!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack för pepp, jag har inte kommit igång att skriva, men jag har utvecklat en del detaljer i storyn och det känns bra.
   Det ska bli så kul att läsa din bok – eller snarare dina böcker. Helt fantastiskt att få ett avtal som gäller fler böcker på en gång.
   Ja, guld värt med kunniga bollplank.

   Gillad av 1 person

   • Marie H Lundh skriver:

    Att göra fotarbetet, så att säga, tycker jag är en så stor del av att skriva. Så du har kommit en bra bit. Har du släppt Berit?
    Vad roligt att du tycker det, jag blir jätteglad! 🤗 Ja du, plötsligt händer det, är det inte så man säger? Nästa gång gäller det kanske dig … ✊

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Ja, för tillfället har jag släppt Berit. Kanske gör jag en omskrivning (igen) om något år eller så, men nu betraktar jag nuvarande version som körd i botten. Förlagen fattar inte att den är bra 🙂
    Nu får jag koncentrera mig på den nya. Som du säger, jag har ju kommit en bra bit på väg, så det känns rätt bra ändå.

    Gillad av 1 person

   • Marie H Lundh skriver:

    Jag hade samma läge med mitt förra manus, fick lektörsutlåtanden både innan och efter en rejäl omskrivning, men där tog det stopp.
    Att släppa och gå vidare kan vara rätt skönt också 🙂

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Det ledde ju till något himla bra när du gjorde det 🙂 bra att du kunde släppa taget.

    Gillad av 1 person

 2. Hoppas att det gått bra, ska bli spännande att läsa om! Ibland är det verkligen jättesegt och uppförsbacke, men trägen vinner! Kram!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Uppförsbacke var ordet 🙂 Men det lossnar nog, det har ju gjort det förr. Tack för pepp, hoppas det går bra för dig också. Kram

   Gilla

 3. Annika skriver:

  Synopsis är det jag skulle fasa för om jag skulle gå en skrivutbildning, tycker det är jättesvårt att värka fram det innan jag skrivit åtminstone halva boken. MYCKET imponerande att få fram ett som du åtminstone gillar en kvart varannan dag 🙂 Tänker att det kanske är en fördel dock, med synopsis, om man skriver ”ren” spänning? Så man vet vad man ska hänga upp mysteriet på.
  Trevlig sommar, med förhoppning om att du återfår förmågan att skriva annat än i punktform!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Jag skulle också fasa för att gå en skrivutbildning där det ingick att skriva synopsis. I mitt fall var det självförvållat, eller frivilligt kanske det heter. Eftersom alla i gruppen peppade mig till att göra om min berättelse till en spänningsroman – och jag tyckte att det verkade kul – kändes det viktigt att få deras input på den nya yttre handlingen. Det är den jag har på papper så att säga, nu ska jag ta karaktärernas gamla inre resa och placera ut på något bra sätt.
   Hoppas du också får en trevlig sommar.

   P.S. Har ännu inte fått till något flödesskrivande men ska försöka med att skriva följebrevet som du tipsade om på din blogg.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s