
Heli Björkman är grafisk formgivare och delägare i Typisk Form designbyrå, belägen i Stockholm. I boken Vinterbad – en handbok som släpps den 19 oktober på Ordfront förlag står hon för koncept och form. Lisa Bjerre har skrivit och Ulf Huett har fotograferat.
Heli är en obotlig badälskare som är uppvuxen med den finska bastutraditionen. Hon har alltid älskat kontrasten mellan hettan i bastun och svalkan i sjön. Att det är härligt att bada i isvak, även utan bastu, är en färskare upptäckt. En promenad innan doppet duger fint som uppvärmning.
Välkommen till min blogg, Heli, och grattis till boken! Varför tyckte du en handbok om vinterbad var en bra idé?
– Om vi ska vara helt korrekta var det en vän som uttalade orden om en bok först. Hon var med i början av i projektet men hoppade av eftersom hon hade ett heltidsjobb. Jag är min egen och likadant är det med Ulf. Eftersom vi jobbar med böcker kom vi tidigt på att vi ville göra en bok om vinterbad. Vi trodde stenhårt på idén och hade tid att lägga på den. Lisa som också är frilans, känner jag från Sören Bondesons skrivkurser. Hon hade börjat vinterbada och frågade då och då hur det gick. ”Jag vill ha boken”, skrev hon i ett meddelande till mig. När det stod klart att vi behövde en skribent var det självklart vem jag skulle fråga. Lisa var entusiastisk över att få skriva boken hon själv ville ha.

– I januari 2019 kunde man på bryggorna runt om i Stockholm se att vinterbad var en växande subkultur. Under förra vintern exploderade fenomenet och nu kan man definitivt säga att det är en folkrörelse.
Vad är det som fascinerar med vinterbad?
– Det är hur vi förmår kroppen att utsätta sig för något den instinktivt vill fly från. För den oinvigda framstår det som omöjligt att ens ta av sig kläderna i vinterkylan och att doppa sig i en isvak helt oöverstigligt. Människor som ligger i vattnet flera minuter kan i deras ögon upplevas som galna. Det finns en förklaring och det vill vi berätta. Kroppen kan vänjas vid kyla och att behärska den. I boken förklarar vi vad som händer, både omedelbart vid ett kallt dopp och vad som händer vid upprepat kallbadande. Det visuella, naken hud mot isvatten och snö är pulshöjande i sig.
Hur gick ni vidare med idén?
– Vi skickade Ulfs fantastiska bilder och en skissartad idé till några bokförlag redan 2019. Med ett av dem hade vi planer om utgivning. Men vinterbad uppfattades då fortfarande som något smalt. De drog sig ur, vågade nog inte satsa. Vi blev lite besvikna men egentligen var det bra för boken. Den är mycket bättre nu än vad den hade kunnat bli för två år sedan. Vi har fler bra bilder och har hittat rätt koncept, en handbok, som både vi och förlaget Ordfront tror på. Att ämnet nu är bredare märktes också eftersom fler förlag var intresserade den här gången.
– Vi vill förmedla att det finns så mycket att upptäcka med vinterbad, både för nybörjare och för den rutinerade. Du kan vinterbada en enstaka gång för att få en kick, göra det till rutin för att må bra eller vidga gränserna för vad du trodde dig vara kapabel till. Oavsett nivå är det ett enkelt äventyr inom räckhåll för de flesta. Det belastar varken kontot eller klimatet. Vi behöver fler sådana aktiviteter.
I vilken ände börjar du formge en bok?
– Oftast kommer formgivaren in först när det finns ett färdigt manus och ibland är till och med bilderna spikade. Här jobbade vi annorlunda eftersom jag drev projektet från start. Jag hade tidigt en känsla för färgskalan, att det skulle vara blå toner – vatten och is. Och att det skulle vara obestruket vitt papper i inlagan – snökänsla. Redan i det första mötet med förlaget fick vi förutsättningarna om format och ett miniantal sidor på 160. Det var extremt kort om tid för ett sådant här projekt, framförallt till textskrivande för Lisa. Vi var alltså inte så oroliga för att sidantalet skulle dra iväg alltför mycket uppåt och det slutade också på 168. Vi enades tidigt om att layouten skulle vara plockig med många faktarutor. Att man skulle kunna bläddra, läsa lite här och där och inte bara från pärm till pärm. Typografin testade jag mig fram till i omgångar. Tycker de isblocksliknande rubrikerna (i typsnittet Refrigerator) i vissa faktarutor passar perfekt och är en fin kontrast till de handskrivna rubrikerna i andra faktarutor. Jag lade ner mycket tid på att välja bland Ulfs makalösa bilder, också med hjälp av honom själv. Några av bilderna har varit favoriter ända sedan jag först såg dem. Boken är enormt bildrik men ändå var det många fina som inte fick plats.
Vinterbad lär vara smärtlindrande och avstressande och vissa upplever bot mot nedstämdhet. Blev du överraskad av något som Lisa Bjerre upptäckte i intervjuerna eller i sin research?
– Mycket! Lisa har gjort ett ambitiöst jobb och grundlig research. Det mesta jag hade läst om vinterbad tidigare var veckotidningsjournalistik, ofta förenklat och förskönat. Lisa gick till botten med ämnet. Hon läste rapporter, intervjuade forskare och stämde av praktiska tips med en referensgrupp av vinterbadare på FB. Den vetenskapliga grunden är unik i vår bok (jämfört med andra som finns på marknaden). Visste du till exempel att våra människokroppar redan vid 34 grader tycker att det är kallt? Det känns ju inte så. Och visste du att gåshud, eller piloerection som det heter, är ett nedärvt sätt för kroppen att försöka bevara värme? Det är muskelcellerna runt hårstråna som drar ihop sig. Tyvärr uteblir den isolerande effekten för oss människor eftersom vi har så glest med hårstrån jämfört med pälsdjur.
– Det som verkligen bekräftas är att vi kan vänja oss vid kyla och lära oss att behärska den. Att andningen är nyckeln. Jag visste ju också att det frisätts hormoner. I boken förklaras vilka och hur de verkar.

När boken gick i tryck firade ni med att bada förstås. Kul. Vad ska ni hitta på när boken släpps?
– Det blir traditionsenlig release med bubbel och våra vänner på lokal. Vi funderade på att inleda festen med ett bad. Snabbt kom vi dock fram till att det troligen inte skulle bli någon välbesökt releaseskiva i så fall. Vi får ordna ett badparty med vännerna när de läst boken och blivit badsugna.
Tack Heli för intressanta svar. Lycka till alla tre med boken!
Låter spännande! En bok jag blir nyfiken på, även om det känns långt borta att själv hoppa i 🙄😋.
GillaGillad av 2 personer
Hallå Ethel! Ja, jag är också nyfiken, på bilderna givetvis men också till exempel på att få veta hur man kan höja sig själv och liksom vänja sig vid kyla. Hoppas få tag på boken på onsdag, när de har sin release, men först ska vi i manusgruppen ha zoom-möte. Det blir lite tight med tiden.
GillaGillad av 1 person