Tema skkkräck: Utmaningen

Petra

5 frågor till Petra Rendik, skräckläsare 

Petra var fyra år när hon stod bakom soffan och tjuvtittade på King Kong. När hon var tio hyrde hon och hennes kompisar Terror på Elm Street i smyg. Ett beroende hade utvecklats:

– Jag var både rädd och förtjust, säger Petra.

Medan jag vägrar skräckfilmer över huvud taget och läser Johan Theorin och Amanda Hellberg endast under dagtid och i sällskap av annan vuxen tycker Petra att det är en ”kul och fantasieggande genre”. Nu lunchar vi på Centralbadet i Stockholm för att hon ska ge mig en läsutmaning.

Hur ska bra skräck vara?

– När det gäller film är jag mer förlåtande, jag kan se en sämre film och ändå bli underhållen. En bok däremot kräver en bra penna. Det måste vara välskrivet och krypa in under skinnet. Jag vill bli rädd.

Vad händer i dig?

– Förutom krypningarna under skinnet ökar pulsen och jag spänner mig. Min sambo säger att jag spärrar upp ögonen.

Ska det handla om vampyrer eller spökerier?

– Jag tycker om att läsa om zombies och vampyrer men då blir jag inte rädd utan bara underhållen. Bäst är böcker där man inte vet om det handlar om något övernaturligt eller om det bara sker i personens huvud. En riktig bra bok som är på det sättet är Evig natt av Michelle Paver. Handlingen utspelar sig i Arktis. Sommaren går över i mörka nätter och huvudpersonen börjar känna ett krypande obehag när han ser någon komma upp ur havet. När jag läste den var jag ensam hemma och var tvungen att gå upp för att tända lyset i hallen. Det händer faktiskt väldigt sällan.

Uh, är det den som du vill tipsa mig om?

– Ja, eller så kan du läsa När skruven dras åt av Henry James. Den sägs vara den bästa spökhistorien genom tiderna. Jag skulle kanske inte säga att den är bäst, men den är läsvärd.

– Det finns bra svenska författare också. Läs till exempel Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist eller Tistelblomman av Amanda Hellberg.

Hur är det med resten av din familj, gillar de också skräck?

– Min sambo undviker det, han vill inte bli rädd, och mina barn är för små än. Däremot har jag en bror som är likadan som jag. Vi brukar ha skräckfilmskvällar tillsammans.

Tack Petra, nu lovar jag att åtminstone börja läsa i en av böckerna du tipsat om. Rapport kommer på Halloween, den 31 oktober, när kvällen är sen och mörkret krafsar på fönstren. Uh. 

Detta inlägg publicerades i ett gäng med äldre intervjuer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tema skkkräck: Utmaningen

  1. Pia Widlund skriver:

    Jag föredrar skräck på film. Omen är en klar favvis. Lite dricka och chips. Sen kan ju min farliga vovve jaga bort alla spöken under sängen…

    Gilla

    • Eva Karlsson skriver:

      Sådan tur att du har en Ghostbuster-hund. I en av böckerna i min utmaning, och som jag ska fortsätta läsa klart så fort dimman utanför fönstret har lättat, finns en husky som darrar av skräck.

      Gilla

  2. Anna/notonmusic skriver:

    Undviker skräck i det längsta. Jag är skräckslagen av naturen så jag behöver inte mer 😀

    Gilla

Lämna en kommentar