Mats Strandberg på bibblan

Mats Strandberg kom till min grannkommun Täby och pratade om sin nya bok Färjan i torsdags. I brist på en intervjuare, som han brukar ha, ställde han frågor till sig själv, läste mats_strandbergur sin bok och berättade hur hans karaktärer hade kommit till.

När Mats var liten upptäckte han Stephen King. Han var tvungen att flytta in sängen till föräldrarnas sovrum, men han fortsatte läsa. I en skräckroman är det ofta outsidern som överlever, och eftersom han betraktade sig själv som en outsider tilltalade det honom.

Bra skräck ställer viktiga frågor. Det ”meningslösa” hos en människa skalas bort, kvar blir essensen av karaktären. Skräck kanaliserar jobbiga saker. Ju hemskare omvärlden ter sig, desto mer behöver man det påhittade. Det är också en genre som kan förena. För en grupp som ser en skräckfilm tillsammans är det okej att visa sig rädd.

I researchsyfte åkte Mats Strandberg ett antal finlandsfärjor, bokade in sig i olika hytter, från den fönsterlösa längst ner till den finare sorten högst upp, och gjorde många intervjuer. Han vill jobba med klassfrågan. Förutom att en båt är en egen innesluten värld som flyter fram mellan två länder finns alla sorters människor i alla åldrar med. Men att åka färja för att roa sig passar honom inte. Han vill kunna gå hem när han vill. Samtidigt vill han inte att någon ska tro att han ser ner på någon.

Det var en jättetrevlig och intressant timme och Mats Strandberg är otroligt sympatisk. Enda felet var väl att han inte hade med sig någon bok till försäljning. Jag hade annars köpt en på stört.

Detta inlägg publicerades i författarkvällar och liknande och märktes . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Mats Strandberg på bibblan

 1. Katarina skriver:

  Vad kul med ett sånt författarmöte. Jag måste bli bättre på att ta reda på sådana saker i mina närmaste bibliotek, för det låter väldigt inspirerande 🙂
  Synd på avsaknaden av böcker dock. Men du kanske hittar honom någonstans i julruschen?

  Gillad av 1 person

 2. Pia Widlund skriver:

  Jag har hans bok hemma i bokhyllan och nu blev jag sugen på att börja läsa den!

  Gillad av 1 person

 3. Eva-Lisa skriver:

  Låter som ett jättespännande författarframträdande! Tycker han var smart som la handlingen på en färja, för ingen kan ju fly från en sådan om det börjar hända hemska saker. Jag har haft ögonen på den boken jag med, men inte läst den än.

  Gillad av 1 person

 4. missmagicgirl skriver:

  Åh är sugen på att läsa denna! 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Fantastiskt rolig idé! Men jag har alldeles för vidlyftig fantasi för att våga läsa skräck!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s