Skrivrapport

Jag skrev och skrev. När jag inte skrev tänkte jag på att skriva. Jag sov dåligt. Armen värkte. Käkarna gick inte att bända itu. Men jag hade ett underbart flyt. Tills i går, då bröts förtrollningen.

Vad kan det ha rört sig om? Sex veckors magi? Sju?

Förutsättningar för ett bra flyt är för mig: Att jag vet vad jag vill med manuset och att jag tycker om det. Plus en stark känsla av tillit, alltså att när jag kommer fram till en passage som verkar olöslig ändå vet att jag klarar av att lösa den.

Och vad hände nu när flytet tog slut? Jag hade skickat in min text till kursen och då infinner sig automatiskt en viss trötthetskänsla. Men den stora boven är att jag plötsligt bestämde mig för att jag vill vara klar före jul och att jag då började fokusera på alla scener som jag inte har redigerat. Det enda jag tänker nu är: Jag hinner inte.

Jag orkar inte skriva en rad.

Men å andra sidan är det nu hög tid att börja läsa de andra deltagarnas texter. Sista gången för terminen är på onsdag. Då blir det först textgenomgång och sedan avslutningsfest.

Smått och gott-info:

 • Jag har varit på en trevlig tillställning för elever och före detta elever till Sören Bondeson.
 • Jag har gjort en researchresa på två dagar till den by där jag bodde tills jag var åtta år. Snön kom samma morgon. Det passade Berit bra. Hon hade inte sett snö sedan hon var ung.
 • Bilden visar var jag oftast vänder på min dagliga promenad. Eken ligger drygt en poddlyssning bort.
 • … och ett tips: Kulturpoddar i P1 har här ett kul avsnitt som handlar om De refuserade.
 • Kommer jag att orka ladda om? Återkommer i ärendet.
Detta inlägg publicerades i mitt skrivande, skrivarkursen. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Skrivrapport

 1. Ethel skriver:

  Så lång tid med flow? Det är otroligt bra! Men att börja tänka så: ”jag hinner inte”, kan vara förödande för skrivlusten.
  Så passande för Berit med snön ;-).
  Oj vad intressant med podden om refuseringar. Den måste jag lyssna på. Tack för tipset!
  Väntar nu på uppdatering i ärendet … :-).

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, känslan av att inte hinna tog död på flytet 🙂 Få se om jag kan sparka i gång mig igen.
   Återkommer i ärendet. Hoppas det går bra för dig, Ethel.

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Jag strävar på med det sista i mitt manus med förlaget. Redaktören säger att hon vill ge ut mitt manus, men vad det innebär för mig har jag inte fått svar på. Återkommer i ärendet, Eva :-).

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Det låter strålande att hon vill ge ut det. Ser fram emot den spännande fortsättningen.

    Gilla

 2. Annika skriver:

  Så extremt talande; att flytet dog med stressen. DÄR finns en skrivarkurs jag tror skulle vara populär; ’att kunna skaaapa under press’. Skulle betala bra för att gå den…
  Låter som trevliga aktiviteter den senaste tiden, och vilket coolt träd! För mig som mest ser tall, gran och björk är en ek rätt så exotisk 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vad kul att jag fick bjuda dig på en ek 🙂 Vänder jag precis där så brukar den få en klapp.
   Ja, det var skrattretande tydligt när jag flyttade fokus till allt jag skulle göra, i stället för att drivas av lusten att få fortsätta. Tror jag har fått min kvot skaparstress fylld efter åren som reporter. Kanske därför det är så svårt nu.

   Gilla

 3. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Men jäklar vad bra jobbat! Och vad roligt att det gått så bra 😊
  Känner igen det där med käkarna, inte roligt. Jag verkar bråka mest med dem när jag hoppar mellan projekt, är jag i ett och samma enligt plan så slappnar jag av.
  Vad roligt att träffa gamla elever, det har väl gått bra för en hel del av dem? Pepp!
  Vilken fin promenadväg 😍 Kul att läsa ett inlägg av dig igen.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Tack, ja det har gått väldigt bra. Vilket ju är det jag ska tänka på, och inte att det tog slut.
   De förbaskade käkarna är som värsta detektorn och börjar larma så fort man vill göra något extra 🙂
   Det har gått bra för många av Sörens elever. Pratade bland annat med en tjej som började som egenutgivare och har kämpat jättemycket, och i år fick hon förlagsavtal. Med en annan pratade jag om för- respektive nackdelarna med hybridförlag. Han hade blivit antagen av en sådant.

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Precis! Mer fokus på det som är bra än det som är … mindre bra, så att säga. Allt blir lite roligare så, tycker jag.
    Vad trevligt att få ta del av andras erfarenheter, och nyttigt! De är verkligen guld värda och de som vill dela med sig lika så. Du fick en del att fundera på då kanske?

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Verkligen guld att få prata med andra som kan mer och har varit med om mer. Min inre karta på hur branschen ser ut och var jag själv får plats (vågar ta plats) klarnar vart eftersom 🙂

    Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Det låter ju superbra! 😊

    Gillad av 1 person

 4. Bara hittepå skriver:

  Klart att du kommer orka ladda om, men efter flyt i sex-sju veckor är det sannerligen inte underligt om du behöver en tids återhämtning. Jag tycker att det är helt otroligt att du har lyckats hålla kvar känslan så länge. Hur gör du? 🙂

  Så trevligt att du besökte din barndomsby. Är den sig lik? Jag besöker redan min hemort då och då, men nu blev jag lite sugen på historisk sightseeing nästa gång jag är där. Kanske ska försöka ta mig till en del platser jag vistades mycket på som liten, men dit jag sällan har någon anledning att ta mig numera. Gamla, en gång välbekanta platser har ju en förmåga att lirka fram oväntade minnen ur hjärnan.

  Gillad av 1 person

 5. Eva skriver:

  Jag är förvånad själv att jag höll kvar känslan så länge. Brukar få en ny vitamininjektion av kursen, så får se efter Lucia då det är sista gången.
  Jag har besökt min barndomsby som vuxen, men det var länge sedan. Det som jag tyckte var tunga uppförsbackar då har numera planat ut och det märks knappt att det går uppför 🙂
  Jag känner ju ingen där längre men haffade en gubbe som var ute och gick med två hundar. Han mindes mina föräldrar, det var en märklig känsla. Samtidigt som jag vandrade runt och blev påmind om mitt unga liv försökte jag tänka som Berit och se vad hon såg som hemvändare.
  Ja, du får göra lite historisk sightseeing nästa gång 🙂

  Gilla

 6. Fast det var ju en lång produktiv period. Va kul. Och att pressa sig själv kan ibland funka men jag känner igen mig i att det kan bli mig övermäktigt och att det blir tvärstopp. Då får jag vara snäll och flytta tankens deadline. Det brukar släppa då. Lycka till med fortsättningen!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Att pressa sig själv, som du säger, kan ibland funka. Den här gången måste jag nog vila mig till en ny period av lust. Jag får göra som du och flytta tankens deadline 🙂
   Tack, lycka till du också!

   Gillad av 1 person

 7. Pia Widlund skriver:

  Långt flow och det måste ha varit härligt, då hann du få ner en hel del på pränt! Lugn bara, man får vara borta ett tag från skrivandet och sen blir man sugen igen. Du kan få nu inspiration när du läser de andras texter!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ja, jag hann få ner en massa på pränt. Många svåra passager dessutom, så jag är nöjd. Även om jag gärna hade velat fortsätta flyta ett tag till.
   Men, som du säger, är man borta ett tag från skrivandet, blir man sugen igen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s