Tankar på egenutgivning & lite annat

I perioder tänker jag att jag verkligen vill att Berit ska bli en tryckt bok. Så mycket att jag kan ge ut den själv. Jag ser två versioner. I den ena köper jag alla tjänster och kostar på den allt som måste till för att få ett professionellt resultat. I den andra köper jag redaktör- och språkgranskartjänsten men gör själv omslag och sätter inlagan. Det handlar inte bara om ekonomi, det handlar också om hur mycket jag är beredd att ligga i och sälja den. Vem är jag som författare till en bok? Det är en fråga som jag måste svara på innan jag väljer.

Jag har jobbat med tidningslayout i Indesign. Det är många år sedan (under mina sista fem år var jag enbart reporter) men jag kan verkligen längta efter att skaffa programmet och återupptäcka glädjen i att jobba med det. Att pilla med inlagan så att den blir snygg skulle vara ett nöje och den skulle bli bra. Omslaget skulle jag lägga ner stort arbete på (har redan flera idéer) och tror att det kan bli okej, kanske lite bättre än okej. Men den som är ett proffs skulle naturligtvis se att jag inte är ett.

Drömscenariot är förstås att bli antagen av ett förlag. Jag har ett speciellt i sikte, det är naturligtvis rena vansinnet att tänka så snävt, men nu är det så att jag verkligen vill hamna där. Flera små tecken har lett mig dit. Helt galet.

Först måste manuset bli klart. Och jag har en tävling den 2 juni som jag måste träna till. Två saker som tar all min ork. Därför har jag avbokat allt jag kan i maj. Kulturgrejerna är över – det sista blev Moderna museet där besökarna var det mest intressanta inslaget. Mitt eget födelsedagsfirande får skjutas från maj till juni. Och så vidare. Den här tiden på året är jag som mest skör och måste ta hand om mig.

Trevlig Valborg!

P.S. Eftersom jag inte kommer in till Stockholm den här våren repriserar jag en bild från Söder tagen den 2 maj förra året.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Tankar på egenutgivning & lite annat

 1. Ethel skriver:

  Vackert foto!

  Du har kloka tankar och vet vad du vill och kan. Det här med omslag är ju viktigt. Har jag ingen som helst kunskap i, men vet vilken stämning jag vill förmedla med bilden.
  Blir lite nyfiken på vilket förlag du har ställt in dig på. Men jag förstår om du inte vill avslöja. Jag väntar och ser … :-).

  Du gör så rätt. Bra att ha sådan självkännedom att du avstår från aktiviteter du vet att du inte orkar med eller vill vara med på. Blir nog så med åren. Man slutar träffa folk man inte vill (så långt det går, ibland måste man även nu), eller göra saker man inte har lust med.

  Önskar dig också en skön Valborg (och lugn).

  Gilla

  • Eva skriver:

   Tack, Ethel, jag tycker också om fotot.
   När jag har fått nej från förlaget ifråga (eller ja förstås 🙂 ) kan jag berätta, men nu känns det lite som att jag bränner chanserna i förväg om jag trumpetar ut mina fantasier. Tydligen blir man vidskeplig på gamla dar också 🙂
   Låter intressant om den stämning du vill förmedla med ditt omslag. Emottager tacksamt all information om hur det går med din bok, vad som är klart och vad som återstår … men du får berätta i din egen takt.
   Tack, en lugn Valborg ska det bli. Möjligtvis grillar vi något – om det blir uppehållsväder.

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Det senaste om min bok är att förlaget vill skriva kontrakt. Jag har fått ordalydelsen och den är helt efter Författarförbundets rekommendation. Så känns OK. De har sagt att de hoppas publicera boken i höst. Det sista med korrektur, omslag, baksidestext fattas ännu. Jag borde kanske hurra, men känner mig märkvärdigt lugn. Beror nog på att jag vet att förlaget är ganska okänt och inte har jätteresurser (men vill satsa). Jag är beredd på att få jobba en hel del med marknadsföring, har gett dem lite idéer som de tacksamt tog emot. Det roliga, om jag nu inte kommer att sälja så många böcker, är att ha få vara under hela processen, från min första mening i manuset till att se den färdiga boken i en butik.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Vad spännande och kul – med boken som kommer ut och att du får vara med under hela processen. Bra också att du har idéer med marknadsföreningen som de gillar.
    Ser fram emot utgivningen av din roman. Jag vet inte hur jag skulle reagera i samma situation men antar att jag inte orkar hurra hela tiden 🙂

    Gilla

 2. Pia Widlund skriver:

  Spännande att du funderar på att trycka själv. Man har ju oftast jobbat med sitt skrivande så man vill att fler ska få läsa och då är egenutgivning ett bra alternativ! Trevlig Valborg!

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Det finns många kunskapsluckor att fylla i innan jag är framme vid en egenutgivning men det vore rätt spännande att lära sig alla delar.

   Gilla

 3. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Jag tycker att du känns som en ypperlig egenutgivare i kvalitetsdelen, om du bestämmer dig för det kommer det du ger ut att bli väldigt bra 🙂 Men först håller vi väl tummarna för förlaget du har ögonen på!?
  Ibland kommer jag på mig själv med att ”tänka InDesign” i program som har långt ifrån alla verktyg, det är så väldigt roligt att pyssla med (även om jag minns hur jobbigt det var att byta från Quark Xpress, jag hatade verkligen InDesign 😄). Har ingen aning om inköpspris, men det kan säkert vara värt att sätta själv? När du dessutom kan göra det, rent kunskapsmässigt.
  Vi gillar ju båda kvalitet, och kan mycket kring den biten, men själva försäljningen! Den tycker jag verkar svår. Hur tänker du kring den biten?

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vilka snälla och uppmuntrande ord. Tack så mycket 🙂
   På mitt jobb gick vi från PageMaker till Indesign och tyckte också att det var jobbigt. Tror att det går att hyra programmet månadsvis men har inte kollat ännu.
   Jag har tänkt en del på vad jag vill och inte vill när det kommer till försäljning, och inser då att jag inte kommer att sälja särskilt mycket … Visst vill jag ha läsare, men de behöver faktiskt inte vara så många. Det viktigaste är att jag är bekväm med det jag gör och att jag har tid för det roligaste: att skriva.

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv skriver:

    Att byta det kända mot det okända är alltid jobbigt (tycker jag) men bytet till InDesign var självklart rätt. Vad bra om det kan hyras månadsvis. Tack för tipset, ifall behov skulle uppstå även här 🙂

    Försäljningen ja, oh så svår för vissa av oss och oj så lätt för andra. Det borde gå att hyra PR-folk på provisionsbasis 😄 Tycker du låter ovanligt realistisk i dina eventuella utgivarplaner, det borgar för tillfredsställelse, vilket är nog så viktigt för att kunna fortsätta skriva. Jag är inte så mycket för det där ”sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna”-resonemanget. Bättre med realism och bli glad när verkligheten överträffar förväntningarna 😄

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Att hyra PR-folk på provisionsbasis låter som en hit 🙂
    Efter alla år då jag följt olika bloggare och läst intervjuer med författare är det ju lika bra att inse att det är väldigt få som säljer bra. Så det tänker jag utgå ifrån – zero noll, typ – och göra som du skriver: bli glad om verkligheten överträffar målet.

    Gilla

 4. Jag läste ditt inlägg i helgen och tänkte att jag kunde skrivit det själv nästan (kommentaren då flög ut i universum…). Biten med design och inlaga kan jag inte alls tyvärr. Det låter roligt att behärska sådant.
  Men som du är jag inte där än. Tänker också förlag i första hand och ett speciellt. Något annat funkar också även om jag inte ännu känner mig desperat nog för vilket förlag som helst.
  Och hjälp, sälja-biten om en gör det själv som någon nämnde här. Jag skulle kunna sälja det tror jag, men inte i mängder. Är inte sådan helt enkelt. 😉

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vad trist det är när kommentarer bara försvinner. Det har hänt mig några gånger men inte så ofta.
   Så du har också ett speciellt förlag i fokus. Det gäller att göra det svårt för sig 🙂 Naturligtvis kan jag också tänka mig flera men jag vill nog inte ta vilket som helst – då är egenutgivning intressantare.
   Lite kan jag sälja, hoppas jag, men inga mängder. Det skulle vara lite kul att försöka.

   Gillad av 1 person

 5. Bara hittepå skriver:

  Tycker du verkar ha en sund inställning. Tydligt första val och sedan olika alternativ om det inte skulle funka. Det finns så klart en fara med att definiera ett alltför snävt mål (vilket jag inte tycker du gör), men jag tror också att det är farligt att tänka “vad som helst bara jag blir utgiven”. Att känna till vilka alternativ som finns gör det lättare att undvika sådant som inte känns rätt i magen tror jag.

  Hoppas du har det bra och att träningen och skrivandet framskrider som planerat.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Vad roligt att höra ifrån dig. Det var länge sedan.
   Kul att du tycker att jag inte är helt ute och cyklar – vilket jag i och för sig försöker vara men då handlar det om träningen 🙂
   Det går framåt med både det ena och det andra, lite två steg fram och ett tillbaka. Jag blir för ivrig ibland, vill vara i mål, och då går det sämre. Men sedan går det bra igen.

   Gilla

 6. Annika skriver:

  Lite sen här, men tycker det känns kul om du funderar på att ge ut Berit själv, om nu drömförlaget inte ser sitt eget bästa och ger ut. Är mycket nyfiken på att läsa om henne, och ställer mig härmed i kön för ett (signerat?) ex 🙂
  Tycker för övrigt också att den här årstiden gör en skör, kanske är det förändringen runt omkring som påverkar.

  Gillad av 1 person

  • Eva skriver:

   Ha ha, den kön är inte särskilt lång 🙂 men det vore ju fantastiskt om vi en dag kan byta signerade ex med varandra. Ser fram emot den dagen 🙂
   Vet inte vad i årstiden som gör en skör. Men det är ett tillstånd som inte bara är av ondo – tänker jag varje gång när det har gått över, inte nödvändigtvis när det varar.
   Vad roligt att se dig här förresten – ska genast kika in på din blogg och läsa mer om hur du har det.

   Gilla

   • Annika skriver:

    Ja men ja, byta signerade ex, det vore något 🙂
    Så tänker jag också efteråt, att det inte är enbart av ondo. En reflekterar över sig själv och omgivningen på ett sätt som (åtminstone jag) inte kommer naturligt när allt bara flyter på och funkar.

    Gillad av 1 person

   • Eva skriver:

    Byta signerade ex is a deal 🙂
    Ibland under dessa sköra tider tänker jag så lite jag kan men andra gånger gör jag som du och reflekterar mer. Då och då kommer jag på saker till min berättelse som, i bästa fall, ger personerna ett större djup.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s