Ordination: En eller två insikter till natten

insikterInsikter är en novellantologi som innehåller 32 berättelser av lika många författare och handlar om hur människor har kommit till insikt på olika sätt. En del texter är självupplevda, andra är fiktiva. Överlag är novellerna bra och tankeväckande och en eller två är en lagom dos till kvällen. Man svävar iväg i sömnen med en ny tanke och vaknar med kanske ännu en.

Jag väljer att nämna fem, men många fler än läsvärda!

För att varje dag kan vara den sista av Lars Thunell. Handlar om kärlek och cancer och om två människor som åkt på många nitar men ändå hoppas på ännu en blind dejt.

Alena av Stefan Wallner. En flicka blir påkörd och uteliggaren Ralf hjälper henne. När han senare hälsar på henne på sjukhuset ler hon mot honom. Han som ser så förskräcklig ut i sitt toviga, spretiga hår och slarvigt rakade ansikte, hur kan någon le mot honom?

Den ena ursäkten efter den andra av Susanne Olars. Liv går omkring och storgråter på ett skoterspår i fjällen. Hon trivs inte med sitt arbete och har längtat hit så länge. För det är här uppe i den storslagna naturen som hennes tankar – ja hela hon –  äntligen får sväva fritt.

Ögonblicket av KG Johansson. Lennart är fyrtiofyra år och ska resa hem. Hela tiden spelar hans undermedvetna spratt med honom. Han dricker mer än han borde. Han missar ett flyg, nästan ett tåg. Hela tiden vill han vända. Men han förstår att han inte kan. Han måste möta verkligheten.

Att finna sitt rätta kall av Sara Risberg. Anja, som lever utanför lagens råmärken, tar hjälp av sin vän Carin för att bryta sig in genom ett fönster. Ett kul och oväntat slut.

Jag är imponerad av påhittigheten och utförandet och är glad att jag läste boken. Men en sak kunde ha gjorts bättre och det är typografin. Det finns ingen enhetlig linje. Vissa noveller har pratminus, andra citattecken, vissa har indrag, andra inte. Och så vidare. Lite synd, men det är kanske bara sådana som jag som studerar layouten lika mycket som innehållet som tänker på det?

P.S. I morgon blir det fler noveller så stay tuned alla novellälskare 🙂

Detta inlägg publicerades i bra läsning och märktes , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ordination: En eller två insikter till natten

 1. Pia Widlund skriver:

  För att varje dag kan vara den sista, tyckte jag var otroligt bra.

  Gilla

 2. Skriviver skriver:

  Spännande. Blir ganska sugen på att läsa. Det enda som talar emot konceptet för min del är att det är så otroligt många noveller och alla av olika författare. Jag känner ofta att sådant blir rörigt för mig – inte bara på grund av layouten som du pratar om, utan också för att varje författare har ett eget språk och en egen berättarstil osv. Jag har helt enkelt redan innan en känsla av att jag inte skulle orka igenom hela. Önskar att det fanns en bok till med bara de fem som du nämnde, och kanske fem till 🙂

  Gilla

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag gillade just att det var olika röster och olika sorters noveller. Men lite mastigt med så många. Man får ta en eller två i taget. Då blev den perfekt som kvällsläsning.

   Gilla

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Låter som perfekt godnattsaga för vuxna. En varje kväll i en månad och så en eller två i bonus på slutet! Den vill jag ha 🙂

  Gilla

 4. Susanne Olars skriver:

  Vad roligt att du nämner Liv och hennes längtan till fjällen. Påminner om nån annan jag känner… Hmmm, vem kan det vara jag tänker på? 😀
  Vad fint du uttryckte det, förresten, att hon svävar fritt däruppe! Det fick mig att förstå varför jag själv alltid längtar upp på kalfjället. Tack för den reflektionen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s