Kan det bli en reseskildring månntro?

bandspelare

Min gamla dröm om att skriva en riktigt bra reseskildring har dykt upp igen. Men det krävs saker som jag inte har: en ny resa på gång, kunskaper om hur man gör det bra och något personligt och intressant att dela med sig av.

Jenny Diski som så ledsamt dog häromdagen skrev flera suveräna böcker. I Främling på tåg röker hon sig runt USA. I På tunn is åker hon båt till Antarktis. Hon beskriver medpassagerare, fåglar, pingviner, isberg och gör samtidigt en egen inre resa som går via barndomen och flera års vistelser på olika psykiatriska avdelningar. Det är så starkt och varenda ord blir intressant.

Men det finns andra reseskildringar som inte får en femma i betyg men som ändå tjänar ett syfte. Jag tänker att det är där jag skulle kunna komma in. När min man och jag bestämde oss för att vandra pilgrimsleden i norra Spanien för sex år sedan behövde vi ju veta massor. Var man startar till exempel. Och hur man kommer dit. På nätet kunde vi hitta mycket och jag läste flera romaner som berörde vandringen. Men jag ville ha äkta skoskav och vägdamm och hittade så småningom en reseskildring av en svensk kvinna som hade gett ut sin bok själv. Den var enkelt skriven men den var den bästa för oss.

Jag har skrivit en del reseskildringar på amatörnivå, som jag förärat intresserade bekanta, och jag har skrivit någon sorts resereportage ett par gånger i tjänsten. Men nu vill jag mer. Jag kom att tänka på de inspelningar jag gjorde när vi vandrade och som jag aldrig har lyssnat på. Är de tillräckligt utförliga? Det tog mig flera veckor att hitta bandspelaren. Och ytterligare ett par dagar att köpa nya batterier. Men nu ligger apparaten här och jag ska strax åka till Stockholm – tillsammans med dator och bandspelare. Mellan två ärenden ska jag sätta mig på kafé ett par timmar och lyssna – och eventuellt börja skriva.

Rapporterar på måndag. Önskar er en härlig långhelg. Det ska visst bli rekordvarmt.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Kan det bli en reseskildring månntro?

 1. Susanne Olars skriver:

  Jag tänker ofta samma sak när jag knatar runt på fjälltoppar och i storskogar. Fast det skulle såklart inte bli mycket till reseskildring. Snarare ett malligt ”kolla vilka fantastiska marker jag ger mig ut i.” 😀 Skulle vara jättekul om du satte igång ett sånt projekt!

  Gillad av 1 person

 2. Pia Widlund skriver:

  Spännande att du är på G med nytt projekt! Ha en solig och skön helg!

  Gillad av 1 person

 3. Carola skriver:

  Har ett svagt minne av att tidningen Skriva hade en artikel förra året om hur man skriver en reseskildring. Om den var bra eller inte vet jag inte eftersom jag aldrig intresserat mig för att skriva det. Men det är kul att läsa andras 🙂 Lycka till om du tar dig an ett sådant projekt! Jag kommer mer än gärna läsa det när det publiceras =)

  Gillad av 1 person

 4. Skriviver skriver:

  Wow, vilket roligt projekt. Hoppas inspelningarna håller och att du kan ge dig på det!

  Gillad av 1 person

 5. Katarina skriver:

  Jag har som Carola också ett vagt minne av det, eller om det var WD. Skriva kopierar ju mycket artiklar från WD rakt av.
  Intressant med en reseskildring. Det är en typ av berättelser jag aldrig tänkt mycket på. Men jag minns att jag läste, inte en reseskildring men mer en platsskildring av en kvinna som skrev om italien, här: https://biblioteket.stockholm.se/en/titel/417276 och även hennes andra bok. Det var intressant men länge sedan nu. Har även läst Camilla Davidssons första bok om just pilgrimsvandringen. Lycka till !

  Gillad av 1 person

 6. Eva Karlsson skriver:

  Platsskildring är också intressant. Tack för tips, jag har noterat boken. Om jag nu tycker att det kan bli något (för tidigt att säga än) så vill jag läsa många skildringar innan jag sätter igång.
  Jag tyckte om Camilla Davidssons bok och kände igen mycket.

  Gilla

 7. Bara hittepå skriver:

  Du är ju ett föredöme som har spelat in och haft dig. Jag tänker ofta att jag borde dokumentera mer för framtida bruk, kanske inte just för en reseskildring, men för att använda som miljö/miljöinspiration i framtida romanprojekt.

  Hoppas du kommer fram till att du har tillräckligt med material. Det låter som ett spännande projekt.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Jag brukar spela in eller föra dagbok när jag reser. Önskar att jag gjort det oftare och mer ”djupt”. För det är ju som du säger en oerhörd tillgång när man ska skriva.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s