Om att blogga och att läsa andras

När jag upptäckte bloggarnas värld blev jag nästan besatt. Varje dag var jag tvungen att läsa om hur det skulle gå. Bodil Malmsten skrev om sitt Finistère. En svensk reklamkille bloggade från utlandet. Och någonstans i Stockholm satt en deckarförfattare och vände och vred på sitt skrivande.

Numera säger en del att bloggen är ute, det får står för dem, jag tycker så mycket om idén med bloggandet, att man helt ensam bestämmer innehållet och att man utan andras godkännande kan skicka det rakt ut i cyberrymden.

Men med frihet kommer ansvar, för både avsändaren och mottagaren. En dag stängde Bodil Malmsten av sin kommentarsfunktion – bland annat för att läsare som trodde sig känna henne sa att de skulle komma förbi hennes hem i Frankrike. Killen vann fina priser och headhuntades till ett toppjobb med topplön, och fick senare sparken. Allt medan deckarförfattaren i Stockholm tappade kontrollen och skrev allt bittrare inlägg om sin son.

Sedan blev det andra bloggar. Mest skrivarbloggar.

wordpress

Då och då genom årens lopp fantiserade jag om att ha en blogg och vad den skulle innehålla och aldrig innehålla. I fredags för två år sedan registrerade jag en och drygt en vecka senare lade jag ut mina första inlägg. Jag hade en besökare, det var min man som tittade in på min uppmaning, och jag tyckte att det var fantastiskt spännande och kul.

När jag skrev mitt Om mig var jag dock pinsamt naiv. Jag påstod att ett av mina tre halvfärdiga manus skulle vara klart på ett år och nu har det gått två år och jag känner mig längre bort från att bli antagen nu än jag gjorde då.

Men det gör ju ingenting, jag har blivit mer avspänd till både egna krav och till bloggen. Jag fortsätter att skriva för att jag älskar att skriva och jag fortsätter blogga för att den gör att jag utvecklas och blir mer fokuserad på skrivandet. Dessutom som en bonus har jag fått kontakt med andra som skriver.

Detta inlägg publicerades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Om att blogga och att läsa andras

 1. M.S. skriver:

  Jag skriver också för en lite skara (mest mig själv & jag) men den växer så sakteliga. Har mer och mer förstått hur mycket pepp och lärdomar det finns att utbyta med andra som skriver.
  Ska bli kul att följa din resa!

  Gillad av 1 person

 2. Carola skriver:

  Håller med om att bloggandet är en sorts fristad för ens egna inre tankar som man slänger ut i cybervärlden. Jag har haft turen att aldrig träffa på några knäppgökar vilket jag var rädd för när jag startade blogga. Men de kanske drabbar mer de som är kända? Att hålla en blogg igång kräver lite arbete men så är det också okej att lägga ut inlägg precis när man vill och tom ta en paus om man vill det. Det bästa är responsen från läsarna, all pepp som ger energi att ta sig vidare i skrivandet som stundvis går trögt – eller inte alls.
  Grattis till dina två år! Hoppas det blir många år till! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Nä, knäppgökarna söker sig nog bara till kändisar 🙂
   Visst är bloggen en tidstjuv ibland. Jag har ju haft två lååånga bloggpauser, men det får ingå i den där friheten i att man får göra som man vill.
   Tack Carola, hoppas vi får fortsätta blogga länge till 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Tobias Holmgren skriver:

  Det här med att träffa andra som skriver tror jag är bloggens riktiga behållning, särskilt för skrivare som kommer kommer från andra fält; bankirer, vårdbiträden och poliser som inte har ett författarnätverk. Vi behöver läsa likasinnades tankar, förstå att det här med skrivkramp, refusering och bristande självkänsla drabbar andra inom fältet också, inte bara en själv.

  Gillad av 1 person

 4. Pia Widlund skriver:

  Jag tycker det är jättekul att blogga. Man får ”prat av sig” och ingen annan kan bestämma vilka bilder eller vilken text som jag väljer att lägga in. Jag kan få åsikter och hjälp om jag ber om det, och vi hade aldrig träffats och bollat idéer med varandra om vi inte bloggat. Jag tror att jag kommer att fortsätta blogga länge än, om inget oförutsett händer. Man kan gå in och läsa när man vill, kommentera andras bloggar om man vill osv. Tycker också det är bra för att man håller igång sitt skrivande.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   Ja, det är en härlig frihet och man får mycket hjälp.
   Du bloggar ju så mycket oftare än jag så jag vet att det alltid finns något nytt att läsa när jag tittar in. Men det hör också till det som är så bra, man bloggar när man vill.

   Gilla

 5. Katarina skriver:

  Hehe, känner mig lite träffad under du skriver för jag hör till dem som ett tag trodde bloggandet var passé! (Sa hon och trädde skämskudden över huvudet) det kändes så ett tag, men kanske var det min egen oinspiration som påverkade mig. Nu tycker jag det känns som om vi har fått en helt ny generation skrivbloggare vilket är riktigt roligt att se.
  Kul att du delar med dig.

  Gillad av 1 person

  • Eva Karlsson skriver:

   För mig har mina två långa bloggpauser behövts då jag haft låg energi och känt hur bloggen tagit värdefull tid från skrivandet. Men på det stora hela är bloggandet en stor tillgång.
   Håller med om att det känns kul med nya skrivbloggare. Alla sorter berikar 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Eva-Lisa skriver:

  Bloggens ”död” har ju förutspåtts länge, men så har det inte blivit, som tur är. Jag uppdaterar min fb väldigt sällan. Jämför jag med bloggen är det som natt och dag 🙂
  Det jag gillar med bloggen är att man inte behöver vara ”vän” med någon för att ta del av innehållet och rätt vad det är kan man hitta en ny blogg som man vill följa.
  Leve bloggen, alltså! 🙂

  Gillad av 2 personer

 7. Eva Karlsson skriver:

  Den leve, hurra, hurra 🙂
  Precis, det är det som är så bra med bloggar. Man kan följa vilka man vill. Jag är lite kluven till FB och att man måste be att få bli vän med någon för att kunna läsa. Då gillar jag Instagram bättre.

  Gillad av 1 person

 8. Gabrielle skriver:

  Horace Engdal pratade idag i ”Allvarligt talat” om hur det vi faktiskt gör visar vad vi vill. Inte det vi säger att vi egentligen vill göra. Att du bloggar och faktiskt skriver på ditt manus visar att du verkligen är sann mot dig själv. Detta är ett beundransvärt drag hos alla som kämpar på här i bloggvärlden!

  Gillad av 2 personer

 9. Jenny Holmström skriver:

  Vad roligt att jag har hittat till din blogg! Jag har precis startat en författarblogg själv, inriktad på bara skrivande. Tidigare hade jag en blogg med både bok- och skriv- och annat också.

  Precis som du skriver tar bokprojekt längre tid än man tror. Speciellt om man jobbar på flera samtidigt, vilket jag har gjort många perioder.

  Kul att ha hittat fram till din blogg! 😀 Tack för att du delar med dig och tack för att jag fick läsa!

  Gillad av 2 personer

  • Eva Karlsson skriver:

   Hej Jenny, kul att du tittade in 🙂 och tack för att du kommenterade. Jag har precis kikat på din fina blogg. Vilken bra lista på skrivhandböcker! Ska titta noggrannare en annan dag.
   Ja, bokprojekt tar längre tid än man tror. Ibland blir jag ivrig och vill bli KLAR. Men egentligen har jag inte bråttom. Det är ändå själva skrivandet jag trivs med mest.
   Lycka till med ditt skrivande.

   Gilla

 10. annisvensson skriver:

  Bra och intressant inlägg, Eva. Jag bloggar för att få energi till mina större skrivprojekt. Det har jag märkt fungerar bra och jag gillar att följa både din blogg och andra. Så fortsätt blogga 🙂

  Gillad av 1 person

 11. Skriviver skriver:

  Å vad jag känner igen den där besattheten från i början! Mitt förhållande till bloggandet har verkligen varit snudd på lite osunt bitvis. Men nu har jag plötsligt blivit så avslappnad att jag låtit det går runt sex veckor utan ett inlägg, och utan ens en liten förvarning. Kanske ska skärpa mig lite i alla fall, tror jag. Hur som helst, roligt är det!

  Gillad av 1 person

 12. Anna/notonmusic skriver:

  Det är alltid lika roligt att titta in här och läsa i din blogg Eva! Och nyss skrev jag en lång kommentar om just bloggtankar som jag lyckades strula bort men gjort är gjort och nu måste jag iväg på annat. Men instämmer med många; Leve Bloggen! Kram

  Gillad av 1 person

 13. Eva Karlsson skriver:

  Dumma tekniken, Anna, jag hade gärna läst om dina bloggtankar. Jag får läsa din fina blogg i stället.
  Leve bloggen 🙂
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s