Läsaren ska känna sig smart

27aug15 002

Tack för nyttiga tips till min lista i går. Det är verkligen toppen att få gensvar så här genom bloggen.

När jag var ute och gick i går kom jag på ytterligare en sak: Det här med att man ska vara tydlig. Är man övertydlig tröttnar läsaren ”tror hon att jag är dum?”. Är man för kryptisk känner sig läsaren dum och slutar antagligen av den anledningen.

Författaren måste veta vad hon skriver och vart hon för läsaren. Samtidigt måste läsaren få känna sig smart och ha tolkningsföreträde och då och då bli överraskad. Men inte förvirrad och behöva bläddra bakåt och läsa om två kapitel.

Antagligen är det här svårt att se sig själv. Men jag ska försöka så gott jag kan och sedan får lektören säga sitt.

Detta inlägg publicerades i mitt skrivande. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Läsaren ska känna sig smart

 1. Eva-Lisa skriver:

  Det är också viktigt, men jättesvårt. För vi läser ju olika och det någon kan tycka är solklart, kan någon annan tycka är luddigt. Man får liksom välja en mellanväg 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Susanne Olars skriver:

  Det hörs sannerligen att du är djupt inne i textbearbetning, och det är så intressant att följa dina funderingar! Bra att du ”tänker högt” 😀

  Gillad av 1 person

 3. Pia Widlund skriver:

  Ja, den balansgången blir jag aldrig riktigt klok på. Ibland blir det för mycket av det ena och ibland för mycket av det andra. Jag är ständigt ute å cyklar…haha

  Gillad av 1 person

 4. Skriviver skriver:

  EXAKT! Just det där med lagom tydlighet är så otroligt viktigt, och så otroligt svårt. Jag tycker att jag börjar få ett bättre öga för det, men det är nästan omöjligt att lyckas bra utan testläsare tror jag. Lycka till!

  Gillad av 1 person

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Åh det låter så spännande Eva 🙂 Skrattade för mig själv när jag såg bilden i kombination med texten under bild. Klockrent exempel på övertydlighet. Annars är det säkert som flera säger så olika vad som uppfattas som övertydligt eller klargörande. Är det så att boken börjar bli färdig nu undrar ju en som väntat länge med spänning?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s